Rajusti vaihteleva sää tuli jäädäkseen – pohjoiset virtaukset tuovat viestiä arktisen alueen lämpenemisestä

Epävarmuus ilmastossa on lisääntynyt. Ääri-ilmiöiden säävuosi näkyi ja tuntui Suomessakin. Myös pohjoisilla kylmänpurkauksilla voi olla yhteys ilmastonmuutokseen.

Jyväskyläläiset Heidi Nevalainen sekä lapset Juuso, 8, ja Joonas, 5, saapuivat tiistaina junalla hiihtolomalle Helsinkiin. Toppavaatteiden alle lomalaiset ovat pukeneet fleece-kerrastoja. Varrelliset toppakengät lämmittävät etenkin kun alla on vielä villasukat. ”Jyväskylästä lähtiessä ajattelin vielä, että ei täällä nyt niin kylmä ole. Onneksi on kerrastoja. Helsingissä tuuli tekee pakkasesta kylmemmän”, Heidi Nevalainen kertoo. Oikeanpuoleisessa lämpökameralla otetussa kuvassa lapset ovat siirtyneet äidin vasemmalle puolelle.

28.2.2018 2:00 | Päivitetty 28.2.2018 6:10

Hyytävät pohjoiset ilmavirtaukset ovat tuoneet Suomeen paitsi harvinaisen kylmää ilmaa myös viestiä arktiselta alueelta ja ilmastonmuutoksesta.

Maapallo on lämmennyt 1800-luvun puolivälin esiteollisesta ajasta runsaan asteen, mutta pohjoiset alueet ovat lämmenneet nopeammin. Juuri nyt pohjoisnavalla on poikkeuksellisen lämmintä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?