Läskisoosi - Päivän lehti 28.2.2019 | HS.fi

Läskisoosi

Perinteinen läskisoosi tehdään niukoista aineksista, joten laatu on niissä valttia. Osta possunkylki mieluiten kokonaisena palana, jotta voit valita tarpeeksi rasvaisen lihan ja saat leikattua siitä riittävän suuria kuutioita.

27.2.2019 2:00 | Päivitetty 27.2.2019 2:00

4–6 annosta

valmistusaika 2 h

  • 1 kg rasvaista nahatonta possunkylkeä

  • suolaa

  • 2 isoa sipulia

  • 3 rkl vehnäjauhoja

  • 1 l kiehuvaa vettä

  • (voita)

  • noin 15 kokonaista maustepippuria

  • mustapippuria

Leikkaa possu vajaan puolen sentin siivuiksi ja siivut vielä tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi. Ruskista palat kuumalla valurautapannulla molemmin puolin useassa erässä. Possu saa ruskistua ja rapeutua kunnolla. Mausta ruskistetut possupalat suolalla ja nostele reikäkauhalla tai pihdeillä kattilaan. Jätä possusta irronnut rasva pannuun.

Alenna pannun lämpöä. Kuori sipulit ja leikkaa sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Paistele kuutioita possunrasvassa 5 minuuttia, että sipulit pehmenevät ja saavat väriä. Nosta sipulit kattilaan possun joukkoon.

Lisää jauhot possusta irronneeseen rasvaan. Tässä kohtaa pannussa pitäisi olla rasvaa niin paljon, että kun lisäät vehnäjauhot, muodostuu paksu mutta yhä juokseva seos. Jos possu on ollut vähärasvaista, lisää voita. Sekoittele jauho-rasvaseosta pannulla, kunnes se on kauniin ruskeaa. Älä polta seosta.

Kun väri on hyvä, likimain maitosuklaan sävyinen, lisää kiehuva vesi parissa erässä. Sekoita vimmatusti. Lisää pippurit ja suola. Kypsennä 5 minuuttia samalla sekoitellen. Kaada kattilaan possun ja sipulin sekaan.

Anna läskisoosin pulputella kaikessa rauhassa ainakin 1 h 15 minuuttia. (Parinkaan tunnin haudutus ei tee soosille pahaa.) Jos kastike on liian paksua, lisää tilkka vettä. Tarkista suola. Tarjoa kuoriperunoiden tai perunamuusin ja suolakurkun kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?