Pikkujuttu, josta saattoi tulla Angela Merkelin lopun alku

Aikakaudet eivät aina vaihdu rytinällä, vaan joskus pieni äänestys parlamenttiryhmässä voi osoittautua varsinaista merkitystään suuremmaksi mullistukseksi – ja niin saattoi käydä tiistaina liittokansleri Angela Merkelille Berliinissä, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Volker Kauder on johtanut Saksan kristillisdemokraattien CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n yhteistä parlamenttiryhmää 13 vuotta, yhtä kauan kuin Angela Merkel on ollut liittokanslerina. Viime tiistaina Merkelin luotettu Kauder hävisi paikkansa ryhmänjohtajaäänestyksessä.

28.9.2018 13:22

Ensi keskiviikkona on Saksan yhtenäisyyden päivä. Sitä on vietetty vuodesta 1990 lähtien sen kunniaksi, että Saksat yhdistyivät ja aikakausi vaihtui. Berliinin muuri oli murtunut vuotta aiemmin marraskuussa.

Sinä iltana, kun muuri murtui, itä­berliiniläinen fyysikko Angela Merkel katsoi televisiota. Politbyroon jäsen Günter Schabowski sanoi epähuomiossa, että DDR:n uudet matkustussäännöt astuvat heti voimaan. Moni tajusi, mitä se tarkoitti ja lähti saman tien muurille ja länteen. Merkel meni saunaan. Olihan torstai ja saunavuoro.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?