Fatima asuu kahden lapsensa kanssa luolassa, jonka vierestä Taleban tuhosi raivon vallassa Buddha-patsaat – Bamiyan on yksi harvoista Afganistanin alueista, joissa voi vielä nähdä turisteja

Fatima, 21, on kahden lapsen äiti ja asuu munkkien meditointiluolassa. Bamiyanissa asuu hazara-vähemmistö, joka palasi, kun Taleban-hallinto kaadettiin. Nyt talebanit välttelevät maakuntaa.

Turisteja saapuu katsomaan Buddha-patsaita ympäri maailmaa. Ulkomaalaisten turistien virrat ovat kuitenkin lähes tyrehtyneet.

| Päivitetty

Bamiyan

Jättimäiset kolot piirtyvät vuorenseinämään aamuauringossa Keski-Afganistanin Bamiyanissa. Näissä koloissa oli vielä 16 vuotta sitten harvinaiset Buddha-patsaat, jotka muistuttivat Afganistanin buddhalaisesta historiasta.

Kuuluisat patsaat olivat tunnettu maamerkki, joka herätti ääri-islamistisen Taleban-hallinnon raivon. Islamistit pitivät patsaita epäjumalina ja räjäyttivät ne. Tuho tapahtui vuonna 2001 vain muutamia kuukausia ennen kuin Yhdysvaltojen joukot hyökkäsivät Afganistaniin ja islamistivalta kaatui.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?