Päivän lehti 30.4.2017
Päivän lehti 30.4.2017

Joensuussa valmistaudutaan Savonlinnan opettajankoulutuksen tuloon – syksyllä 2018 vajaa tuhat opiskelijaa ja työntekijää muuttaa kaupunkiin

Joensuussa ymmärretään Savonlinnan suru, mutta töihin on ryhdytty, jotta tulijoille on koteja ja työtiloja.

Joensuussa valmistaudutaan jopa yli tuhannen uuden asukkaan tuloon syksyllä 2018. Iso joukko uusia asukkaita on mille tahansa kaupungille iloinen asia, mutta nyt siihen liittyy ristiriitaisia tunteita. Tällä kertaa tulijat eivät ole vapaaehtoisesti valinneet Joensuuta.

Vuosi sitten huhtikuussa Itä-Suomen yliopisto päätti lopettaa opettajankoulutuksensa Savonlinnan kampuksella. Toiminnot siirretään nykyisessä laajuudessaan Joensuun kampuksen opettajankoulutuksen yhteyteen.

Savonlinnalaiset vastustivat päästöstä kynsin ja hampain, mutta se ei auttanut. Opettajankoulutus siirretään Joensuuhun syksystä 2018 alkaen ja valot Savonlinnan kampuksella sammutetaan.

Yli 800 opiskelijan opinahjo siirtyy Joensuuhun. Sinne siirtyvät myös työpaikat: vajaa sata opettajankoulutuksen ja yliopiston harjoittelukoulun työpaikkaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Savonlinna on surrut yliopistokampuksensa menetystä. Hienotunteisuudesta Joensuunkaan kampuksella ei ole hehkutettu keskittämisen etuja eikä Joensuun kaupunki ole riemuinnut isoon ääneen uusista asukkaista.

”Olemme ymmärtäneet, että se on tosi iso isku Savonlinnalle. Ei ole tuntunut sopivalta lähteä sitä hirveästi hehkuttamaan. Toki tämä tarkoittaa Joensuulle monta positiivista asiaa”, sanoo Joensuun strategiajohtaja Janna Puumalainen.

”Nyt meillä on paljon työtä, että saamme kaikki asiat järjestettyä.”

Vuoden aikana Joensuussa on tehty valmistelutöitä, jotta savonlinnalaisten tulo syksyllä 2018 sujuisi jouhevasti.

Opiskelija-asuntoja rakennetaan lisää. Joensuun opiskelija-asuntotilanne on tähänkin saakka ollut vaikea, sillä nykyiset 1 900 asuntoa eivät vastaa tarpeeseen.

Parin kolmen vuoden sisällä kaupunkiin rakennetaan yli 700 opiskelija-asuntoa, joista osa on jo tekeillä. Ne sijoittuvat kaupungin keskustaan ja oppilaitosten läheisyyteen.

Myös yliopistokampuksella järjestellään tiloja. Yliopiston johtavan hallintopäällikön Kari Korhosen mukaan sadat tulijat saadaan mahtumaan pääosin nykyisten seinien sisään järjestelemällä tiloja uudelleen. Lisätilaa rakennetaan muutama sata neliötä.

Savonlinnan opettajankoulutuksen siirto vaatii Joensuuhun myös uuden harjoittelukoulun. Se tulee Rantakylän kaupunginosaan.

Janna Puumalaisen mukaan kaupunki olisi rakentanut sinne uuden koulun joka tapauksessa, mutta yliopiston tarve nopeutti aikataulua. Vuoden 2019 alussa valmistuvaan kouluun siirtyvät Savonlinnan normaalikoulun työpaikat.

Jatkossa Joensuun normaalikoulu koostuu kolmesta yksiköstä: nykyisistä Länsikadun alakoulusta ja Tulliportin yläkoulusta sekä uudesta Rantakylän yhtenäiskoulusta.

Savonlinnan normaalikoulu kuuluu digipedagogiikan ja opetusteknologian käytön edelläkävijäkouluihin Suomessa. Yksi savonlinnalaisten huolista on ollut se, saako heidän työnsä jatkoa Joensuussa.

Joensuun normaalikoulun johtavan rehtorin Heikki Happosen mukaan Rantakylään tehdään moderni koulu, jonka tilaratkaisutkin luovat tutkimusmahdollisuuksia. Esimerkiksi erilaisilla valaistusympäristöillä voidaan tutkia valon vaikutuksia.

 

”Se on uusi koulu, jonka toimintakulttuuri muodostuu alusta sen omista lähtökohdista. Olen vakuuttunut, että e-oppiminen on yksi kantavista teemoista. Sehän on koko koululaitoksessa”, hän sanoo.

Yliopisto on alustavasti selvittänyt Savonlinnan työntekijöiden muuttohalukkuutta, mutta toistaiseksi ei tarkkaan tiedetä, kuinka moni työntekijä ja perhe muuttaa. Tilannetta kartoitetaan syksyllä.

”Kyllähän se on iso asia kaikille työntekijöille ja perheille. Sosiaaliset verkostot ja kaikki muuttuu. Ei sitä parane vähätellä”, Kari Korhonen sanoo.

Yliopisto kartoittaa myös siirtoa harkitsevien työntekijöiden puolisoiden työpaikkatarpeita, jotta heidänkin työkuvioitaan voidaan miettiä ennalta. Joensuuhun muuttaville työntekijöille ja opiskelijoille järjestetään myöhemmin tiedotus- ja tutustumistilaisuuksia.

Savonlinnassa on noin 800 opiskelijaa, joista valtaosasta tulee luokanopettajia. Siellä koulutetaan myös lastentarhanopettajia sekä kotitalouden ja käsityön aineenopettajia.

Joensuussa opiskelee noin 500 luokanopettajaopiskelijaa ja lisäksi eri alojen aineenopettajaksi opiskelevia valitaan vuosittain noin 170.

Savonlinnassa opettajaopiskelijat näkyvät 35 000 asukkaan kaupungin arjessa ja aktiviteeteissa. Joensuu on asukasmäärältään yli kaksi kertaa Savonlinnaa suurempi, mutta myös siellä opiskelijat ovat näkyvä osa kaupunkikuvaa.

Joensuulaisista joka kolmas on alle 25-vuotias. Kaupungissa on yli 20 000 koululaista ja opiskelijaa, joista yli 8 000 opiskelee keskustan kupeessa sijaitsevalla yliopistolla.

Janna Puumalaisen mukaan savonlinnalaisten tulo ei tuo suurta muutosta kaupungin jo valmiiksi suureen opiskelijajoukkoon, mutta vahvistaa Joensuun imagoa opiskelukaupunkina.

”Opettajakoulutettavat ovat monipuolisesti lahjakkaita ihmisiä. He ovat tärkeitä liikunta- ja kulttuurielämälle, kaupungin sykkeelle. Toki meillä on paljon tätä toimintaa muutenkin, mutta siirto vahvistaa sitä”, hän sanoo.

Yliopiston opiskelijoiden ja työntekijöiden poistuminen perheineen tekee ison miinuksen myös Savonlinnan elinkeinoelämään. Isompaan Joensuuhun savonlinnalaisten eurot eivät tuo suhteessa yhtä suurta lisäystä. Puumalainen arvioi venäläismatkailijoiden talousvaikutuksen suuremmaksi.

”Kyllä se ilman muuta vahvistaa kaupunkia, mutta meidän suuruusluokassa se ei tee hirveän isoa prosentuaalista vaikutusta.”

Joensuussa soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston johtaja, professori Tuula Keinonen valmistelee osastonsa kokoamista samalle kampukselle ristiriitaisissa tunnelmissa.

Hän ymmärtää savonlinnalaisten surun, mutta samaan aikaan on pedattava savonlinnalaisten ja joensuulaisten yhteistä tulevaisuutta samassa työyhteisössä.

Keinonen sanoo olevansa huolissaan sekä savonlinnalaisten että joensuulaisten työntekijöiden jaksamisesta suurten muutosten keskellä. Silti mieli on toiveikas.

”Minun näkökulmastani monet asiat helpottuvat, hän sanoo.

Keinosen mukaan yhdellä kampuksella toimiminen antaa työntekijöille mahdollisuuden töiden järjestelyyn entistä joustavammin.

Opiskelijoille se tuo laajat valintamahdollisuudet samalle kampukselle. Tähänkin saakka opettajaopiskelijat ovat voineet suorittaa opintokokonaisuuksia sekä Savonlinnassa että Joensuussa. Keinonen kuitenkin uskoo, että välimatka on rajoittanut valintoja.

Opiskelijat Joensuussa toivottavat savonlinnalaiset tervetulleiksi joukkoonsa. Ensimmäisen vuoden opettajaopiskelija Aurora Viljanen viihtyy Joensuussa.

Hän huomauttaa, että Savonlinnan kampuksella on vain opettajaopiskelijoita, mutta Joensuun isolla kampuksella pyörii paljon eri alojen opiskelijoita. Se tuo yliopistoelämään väriä, vaihtelua ja mielenkiintoa.

”Täällä on tosi kivaa ja on paljon tapahtumia, joihin pystyy osallistumaan. On paljon urheilua, teatteria, kulttuuria”, Viljanen sanoo.

Toista vuotta opettajaksi opiskelevat Anni Väätämöinen, Arla Paananen ja Henrik Kinnunen askartelevat paperikirjaimia Futura-rakennuksen aulassa.

”Täällä hyvää on ainakin se, että kaikki on lähellä”, Väätämöinen sanoo.

Kolmikko huomauttaa vaikeasta opiskelija-asuntotilanteesta, mutta yksityisiltä markkinoilta löytyy yksiöitä myös keskustasta. Kinnunen kehuu liikuntamahdollisuuksia kaupungissa ja yliopistoelämän vilkkautta: on poikkitieteellisiä ja ainejärjestöjen tapahtumia.

”Varsinkin nyt vapun aikaan.”

Joensuun opiskelijavapusta löytyy metsäylioppilaiden Forstikastetta, vappukulkuetta, piknikiä ja Vappuleijonan metsästystä eli tehtävärasteja ympäri kaupunkia.

Joensuulaisista patsaista vappuna lakitetaan Alkukivet ja Kanavatyttö.

Fakta

Savonlinnalle iso isku


 Huhtikuussa 2016 Itä-Suomen yliopisto päätti keskittää opettajankoulutuksensa Joensuuhun. Savonlinnan opettajankoulutus, myös työpaikat, siirtyvät koko laajuudessaan Joensuuhun syksystä 2018 alkaen.

 Päätöksen pelätään näivettävän Savonlinnaa, kun iso joukko aktiivisia ihmisiä muuttaa pois ja yliopistokoulutus kaupungista häviää kokonaan.

 Savonlinnan kaupunki on arvioinut menettävänsä päätöksen myötä jopa 300 työpaikkaa, 2 000 asukasta ja asukkaiden ostovoimaa 12 miljoonan euron edestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opettajankoulutus
 • Joensuu
 • Savonlinna
Sisällysluettelo
 1. Pääuutiset
  1. Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet
  2. Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy
  3. Pian alkaa juhlinta, joka ei välttämättä lopu ihan heti – katso vappukuvat yli sadan vuoden ajalta
  4. Ammattibloggari Hanne Valtari kipuili pitkään, ettei ole ”oikeissa töissä” – nyt hän rohkaisee kollegansa kanssa ihmisiä räätälöimään hauskoista asioista itselleen työn
  5. Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta
 2. Pääkirjoitus
  1. Tietojärjestelmä ratkaisee soten
  2. Donald Trumpin seuraavat sata päivää voivat olla hivenen rauhallisempia
  3. Haitalliset vieraslajit kuriin
  4. Luottamus on osa työn arvoa – uskoa siihen, että ihminen on enemmän kuin koneen osa
  5. Isänmaallisuuden vahvistaminen oli ennen koulujen äidinkielen opetuksen tavoite ja lukeminen poliittista
  6. Karlsson
  7. Oikeuskansleri­ehdokas ei kelpaa presidentille
 3. Kotimaa
  1. ”Populismia steroideissa” – Porvooseen saapuva nettiaktivismin supertähti kertoo HS:n haastattelussa, mikä teki Trumpista niin vahvan
  2. Espoo, Tampere, Turku, Kajaani – kaupunkipyöräinnostus leviää Helsingin myönteisten kokemusten siivittämänä eri puolille Suomea
  3. Pandat voivat tuoda Ähtäriin miljoonia: Sijoittajat innostuivat, majoituskapasiteetti uhkaa loppua, jopa sata uutta työpaikkaa
  4. Joensuussa valmistaudutaan Savonlinnan opettajankoulutuksen tuloon – syksyllä 2018 vajaa tuhat opiskelijaa ja työntekijää muuttaa kaupunkiin
  5. Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella
  6. Maakunnat voivat tehdä neuvoloistaan yksityisiä – hallitus vastasi kritiikkiin, mutta jätti lakiin takaportin
  7. Kansanedustaja Touko Aalto lähtee vihreiden puheenjohtajakisaan – ”Menestys Jyväskylässä oli työnäyte, jota tarvitaan koko Suomeen”
  8. Nuori mies kuoli suistuttuaan rantakalliolta Naantalissa
  9. Espoo Oilersin toiminnanjohtajaa ei tuomittu kavalluksesta
 4. Kaupunki
  1. Kartano avautuu viljelijöille Vantaalla – Keimolaan päästään rakentamaan mökkejä aikaisintaan ensi vuonna
  2. Vallisaaren venekuljetukset tuplaantuvat – kahvilat ja kioskit uusille toimijoille
  3. Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla
  4. Kampin vessassa tuleen syttynyt ihminen on tunnistettu, kuuleminen onnistuu vasta vapun jälkeen
  5. Vihreät viimeistelivät valintansa Helsingin luottamusmiespaikoille – Soininvaara energiayhtiö Helenin puheenjohtajaksi
 5. Ulkomaat
  1. ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?
  2. Brexit saattaa hajottaa Britannian
  3. Protesti Putinin uutta presidenttiehdokkuutta vastaan sujui Moskovassa rauhallisesti – Pietarissa pidätettiin kymmeniä
  4. James Carafano valmensi Trumpia Valkoiseen taloon – ”Trump toimii yksityisesti aivan samalla tavalla kuin julkisesti”
  5. Kiina karkotti vakoilusta tuomitsemansa yhdysvaltalaisnaisen – ”Kiduttivat saadakseen perättömän tunnustuksen”
  6. Pohjois Korea teki taas ohjuskokeen – lento jäi lyhyeksi, mutta sai Yhdysvallat lisäämään painetta Kiinalle
  7. Trump perusti auttavan puhelimen ulkomaalaisten rikollisten uhreille – kuuma linja ruuhkautui ufokertomuksista
  8. Montenegron parlamentti vahvisti liittymisen Natoon – Venäjä varoitti seurauksista
  9. Turkki esti pääsyn Wikipediaan
 6. Sunnuntai
  1. Laura Saarikoski katsoi kodin alakerrassa CNN:ää ja Saska Saarikoski yläkerrassa Fox Newsia – Näin Yhdysvaltojen kahtiajako näkyy mediassa
  2. Suomalaiset etsivät zeniä vantaalaisen muovipalmun alta – Miten Flamingossa voi viihtyä?
  3. ”Kiellän sinua tapaamasta poikaani hänen 18. syntymäpäiväänsä saakka” – Emmanuel Macronin ja hänen vaimonsa rakkaus alkoi paheellisesti, Ranskassa sitä ei kuitenkaan moralisoida
  4. Kuka kaipaa kuvaa, kun pelkästään kuuntelemalla selviää, millaista on alabamalaisessa tuppukylässä
  5. Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita
  6. Kun Kätilöopisto suljetaan, kävisikö parakkisynnytys?
  7. Poliisilta puuttuu kyky käsitellä sivistyneitä ihmisiä – siitä ajatuksesta sai alkunsa opiskelijavappu 1800-luvulla
  8. Voisiko saimaannorpan istuttaa johonkin isoon järveen?
 7. Urheilu
  1. Olympiamaratoonari Anne-Mari Hyryläinen on kiivennyt Mount Everestille ja menettänyt ystävänsä vuorille – ”Kiipeillessä en tunne pelkoa, se tunne on ennen lähtöä”
  2. Suomalaisilla vahva aika-ajo Sotšissa
  3. Harvinaista herkuttelua kahden suomalaiskuskin pääsy samassa kilpailussa aika-ajon kärkikolmikkoon
  4. 145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”
  5. HJK:n entinen hyökkääjä Macoumba Kandji on siirtymässä FC Interiin
  6. Fulham selvitti tiensä nousukarsintaan – ”Sain juuri sen, mitä tilasin”
  7. Sunderlandin putoaminen Valioliigasta varmistui
  8. Korpisalo pysäytti Venäjän – Filppula iski ainoan maalin
  9. Jori Lehterälle iso maali – Pekka Rinteen muuri mureni
  10. Latvala ajaa kuudentena Argentiinassa
  11. Maria Šarapovan taival Stuttgartissa päättyi välieriin
  12. KaDy tarrasi kiinni futsalmestaruuteen
  13. Tuloksia, rahapelejä, tv-urheilua
 8. Ura
  1. Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat
  2. Rikollinen nero on taruolento – takaa löytyy usein vastuuta pakoileva esimies
  3. Tuntuuko siltä, että töissä aina vain haukutaan? Uupunut kuulee kielteiset viestit herkemmin kuin myönteiset
  4. Tätä et tiennyt Mensan puheenjohtajasta – Aleksi Harmokivi hoitaa partiolaisten taloutta
 9. Talous
  1. Robotti pystyy jo tekemään asianajajan työtä, mutta ei laittamaan lenkkareihin nauhoja – keksiikö Suomi nauhat pujottelevan robotin?
 10. Kulttuuri
  1. Ei tehrä tästä ny numeroo – Sinikka Nopola tietää, miten kauhealta länsisuomalaisesta tuntuu, jos omat lakanat jäävät kotiin
  2. Sata vuotta sitten elettiin toivon ja pelon kevättä – parhaiten aikaan pääsee sisälle arkistojen valokuvia katsomalla
  3. Laulaja Dianne Reevesin sydämellisyys sulatti April Jazzissa huhtikuun lumen rippeet
  4. Tiina Lehikoisen novellit esittelevät ihmisiä murtumakohdissa
  5. Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut
  6. Guardians on täällä taas
  7. Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita
  8. Patrick Swayzen nahkatakki elokuvasta Dirty Dancing huutokaupattiin yli 60 000 dollarilla
 11. Mielipide
  1. Tarvitaanko Helsingissä kaupunginosavaltuustoja?
  2. Lomamatkoilla ekologinen jalanjälkeni on liian suuri
  3. Mikä on lääkärien todellinen kanta eutanasiaan?
  4. Lehtiarkistojen avaaminen tukisi sananvapautta
  5. Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena
  6. Yhteyden säilyminen molempiin vanhempiin auttaa lasta erotilanteessa
  7. Vieraannuttaminen vahingoittaa lasta vakavasti
  8. Synnytys ei aina ole parin päivän keikka
  9. Tasa-arvo ei toteudu hallituksessa
  10. Kokeillaan 500 euron ansaintarajaa
  11. Asumistuen leikkaaminen lisää loukkuja
  12. Makasiinin raunion tilalle taideteos
  13. Makasiinin raunion voisi peittää villiviinillä
  14. Makasiinin suojelusta on sovittu
 12. Tänään
  1. Jonathan Demme 1944–2017
  2. Pekka Niskanen 1935–2017
  3. Länsimaat antoivat Kreikan hallitukselle hyväksyntänsä
  4. Vallilan tango nousee taas lauteille
  5. Vappupallo vaihtuu kumipalloksi
  6. Tapahtumia sunnuntaina 30. huhtikuuta
 13. Radio ja TV
  1. Nainen myytin takana – Ruotsalaissarja esittelee tabuja rikkoneen toimittaja-kirjailijan täysin kaunistelematta
  2. Valereissu on yhtä suurta lavastusta
  3. Maalla on mukavaa, todistaa Fødegårdin perhe
  4. Sunnuntain elokuvia
 14. Sarjakuvat
  1. Jäätävä Spede
  2. Harald Hirmuinen
  3. Lassi ja Leevi
  4. Velho
  5. Karlsson
 15. Koti
  1. Työpiste kotiin – mutta mihin siellä? Possufarmari ja sisustussuunnittelija paljastavat omat ratkaisunsa
  2. Työläinen on työpisteensä ansainnut
  3. Miten muokata maata niin, että vihannekset ja koristekasvit kukoistavat?
  4. Nykyihminen etsii aitoutta ja löytää sen 50-luvulta – mutta miksi juuri sieltä?
  5. Miksi kaupunki vaatii hissin taloon?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  7. 7

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  8. 8

   Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

  9. 9

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää