Perhe

Lapsi huutaa kärsimättömänä, etuilee ja riehuu – lääkäri kertoo, mitä kaikkea voi laittaa temperamentin piikkiin

Lapsen temperamenttia ei voi muovata mieleisekseen, mutta se kannattaa ottaa arjessa huomioon.

Kuinka hyvin tunnet lapsesi temperamentin? Kun tietää, mihin kaikkeen temperamentti vaikuttaa, on lasta helpompi ymmärtää.

Kun yksi huutaa nälkäänsä äänekkäästi heti, mutta toinen jaksaa odottaa rauhassa, selitys löytyy luultavasti juuri erilaisista temperamenteista.

Temperamentilla tarkoitetaan kullekin ihmiselle tyypillistä tapaa reagoida, toimia ja suhtautua asioihin.

”Yksi on luonnostaan rauhallinen, toinen vilkkaampi. Joku ilmaisee itseään vaimeasti, toinen äänekkäästi”, kuvailee sosiaalipsykologi Eeva Oksanen Mannerheimin lastensuojeluliitosta

Vauvalla temperamentti voi näkyä esimerkiksi siinä, kuinka helposti hän löytää säännöllisen päivärytmin, miten hän suhtautuu uusiin tilanteisiin tai kuinka ponnekkaasti hän kertoo nälästään.

”Temperamentti luo pohjan persoonallisuudelle, joka muovautuu temperamentin, ympäristön ja lapselle läheisten ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa”, Oksanen sanoo.

Miten lapsi suhtautuu uuteen?

Vauva suhtautuvat uusiin asioihin eri tavalla. Esimerkiksi vauvamuskarissa toiset hamuavat uusia soittimia hanakasti, mutta joku saattaa mieluummin painautua tiukasti vanhempansa syliin.

Vauva voi olla temperamentiltaan uusiin asioihin varovaisesti tai uteliaasti suhtautuva. Varovainen tarvitsee ehkä muutenkin aikaa tottuakseen uusiin tilanteisiin ja hakee vanhemmastaan mielellään turvaa ja syliä. Tätä kannattaa suoda lapselle.

”On hyvä muistaa, ettei lapsi ole arka tai varautunut tahallaan, vaan suhtautumistavan määrittelee pitkälti juuri temperamentti”, Oksanen toteaa.

Lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila Mehiläisestä korostaa, että lapsen tapa suhtautua uusiin asioihin on synnynnäinen. Temperamentti vaikuttaa myös aikuisen käytökseen, mutta nuori ja aikuinen osaa muovata käyttäytymistään pientä lasta enemmän tilanteen mukaan.

”Lapsen temperamenttia ei voi muovata tietynlaiseksi. Kun hyväksyy lapsensa temperamentin, hänen kasvuaan on helpompi tukea. Taaperon kanssa osaa yleensä jo arvioida, kannattaako esimerkiksi jännittävästä menosta, kuten lääkärissä käynnistä, kertoa etukäteen vai vasta tilanteen tullen”, hän sanoo.

Esimerkiksi lasten erilaisesta suhtautumisesta uusiin asioihin käy vaikkapa päiväkodin aloittaminen: jos tietää lapsensa tarvitsevan aikaa uusiin tilanteisiin sopeutumisessa, uusi elämänvaihe kannattaa aloittaa pehmeästi.

”Siinä missä toinen voi tottua nopeasti isoon lapsiryhmään, toisesta uudet ihmiset ja tilat voivat tuntua aluksi pelottavilta. Silloin on tärkeää, ettei lapsi jää heti yksin päiväkotiin, vaan hän voi tuntea olonsa turvalliseksi”, Oksanen toteaa.

Kun lapsen käytös ärsyttää

Vakkila sanoo, että on luonnollista, että vanhempaa voi joskus turhauttaa tai ärsyttää oman lapsen käyttäytyminen.

”Tunnetta voi vähentää se, että ymmärtää, ettei vauvan käytös ole läheskään aina kiinni siitä, mitä vanhempana tekee, eikä vauva toisaalta tee mitään kiusallaan. Epätoivottu käytös ei siis tarkoita, että vanhempi olisi jotenkin epäonnistunut”, Vakkila toteaa.

Ärtymyksen tunteita voi tulla eteen etenkin, jos oma temperamentti on erilainen kuin vauvan. Vilkas ja räiskähtelevä aikuinen johtuu ehkä opettelemaan herkän ja aran vauvan kanssa rauhallisuutta, rauhallinen aikuinen vilkkaan vauvan kanssa nopearytmisyyttä.

Oksanen varoittaa kuitenkin leimaamasta lasta tietynalaiseksi, sillä temperamentti voi näyttäytyä eri tilanteissa eri tavoin – yksikään vauva ei ole aina helppo tai haastava.

”On myös hyvä muistaa, että jonkun aikuisen silmissä rasavilli tai rasittava lapsi voi toisesta olla energinen ja rohkea. Arka taas voi toisesta olla viisaan harkitsevainen.”

Oksanen sanoo, että vauvan temperamentin takia ei kannata jättää lähtemättä perhekahvilaan tai kauppaan. Vaativaltakin tuntuvan vauvan on tärkeä oppia olemaan uusissa tilanteissa. Useimmiten toiset ihmiset myös ymmärtävät, jos vauva vaikkapa itkee kahvilassa tai kaupassa.

Oksanen muistuttaa, että vanhempien on kuitenkin tärkeä pitää huolta omasta jaksamisestaan. Etenkin temperamentiltaan haastava vauva voi viedä paljon voimia ja kysyä kärsivällisyyttä.

”On hyvä, jos toisinaan saa hoitoapua ja hengähdyshetken, koska se auttaa jaksamaan vauva-arkea”, Oksanen toteaa.

Rakastettu omana itsenään

Temperamenttiin kuuluviksi liitetään useimmiten reaktioiden voimakkuus ja tapa suhtautua uusiin tilanteisiin, mutta siihen kuuluu myös muun muassa sinnikkyys, joka näkyy jo vauvavuoden aikana esimerkiksi uusien taitojen opettelun sitkeytenä.

Siinä missä yksi vauva kurottaa lattialla sitkeästi leikkipupua kohti ja yrittää ryömimistä kerta toisensa perään, toinen voi luovuttaa helpommin.

”Responsiivisuus eli vauvan reagointikynnys ärsykkeisiin taas näkyy siinä, miten herkästi vauva reagoi vaikkapa erilaisiin makuihin, ääniin tai kipuun”, Oksanen selittää.

Osa vauvoista voi reagoida herkästi esimerkiksi kylpyveden viileyteen, osa kiinnittää siihen vähemmän huomiota. Toinen taas saattaa nukahtaa helposti riippumatta siitä, onko makuuhuoneessa valoisaa vai ei.

Temperamenttiin kuuluu sekin, kuinka helposti keskittyminen herpaantuu, jos vaikkapa kesken imetyksen kodista alkaa kuulua yllättäviä ääniä.

Oksanen muistuttaa, että mikään temperamentti ei ole toista parempi tai huonompi. Lapsen on ensiarvoisen tärkeää tuntea pienestä saakka, että hän on rakastettu sellaisena kuin on.

Huomioi lapsen temperamentti

Mitä kaikkea sitten voi laittaa temperamentin piikkiin?

”Sitä enemmän, mitä pienempi lapsi on”, toteaa Jukka Vakkila. Hän korostaa, että iän karttuessa jokaisen on opittava muovaamaan käytöstään kunkin tilanteen mukaiseksi ja tässä kasvatuksella on merkittävä osuus.

”Temperamentin varjolla ei voi polkea toisia ihmisiä, eikä esimerkiksi toisten etuileminen, sivuuttaminen tai kiusaaminen ole puolusteltavissa temperamentilla”, Vakkila sanoo. ”Mikäli oma lapsi käyttäytyy selkeästi ikäisistään poiketen, huoli kannattaa ottaa esille jo varhain neuvolassa tai esimerkiksi päiväkodissa.”

Oksanen pitää tärkeänä, ettei lapsen käytöksestä synny noidankehää, jossa hänen käytöstään kritisoidaan jatkuvasti tai hyvä unohdetaan sanoa – pieni lapsi kun voi alkaa uskoa olevansa paha.

”On tärkeää tehdä selväksi, että vaikka lapsen tekoa ei hyväksyttäisi, lapsi itsessään on rakas”, Oksanen toteaa.

Parhaiten lapsen kasvua voi tukea huomioimalla hänen temperamenttinsa. Jos lapsi on tarkka rytmistään, ruoka- ja päiväuniaikoja ei kannata turhaan muutella. Jos lapsi pitää rauhallisista kotihetkistä, niitä kannattaa vaalia aikataulutettujen päivien sijaan.

”Vanhemmuuteen kuuluu itseensä ja lapseensa tutustuminen. Mitä paremmin lastaan kuuntelee ja oppii tuntemaan, sitä paremmin hänen temperamenttiaan ja kasvuaan voi tukea”, Oksanen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  3. 3

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. 6

   Minulla oli turvallinen ja ihana lapsuus mutta hetken ajan olin moraaliton, paha ihminen

  7. 7

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  8. 8

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  9. 9

   ”Mähän asun paratiisissa” – Somessa innostuttiin luettelemaan asioita, jotka suomalaisessa arjessa toimivat: yksi nuppi hanassa, ilmainen wifi, katujen siivous...

  10. 10

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  6. 6

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  7. 7

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lihasten meneminen maitohapoille on myytti, sanoo tutkija – Hapotuksen tunne voi kuitenkin kertoa olennaisen asian treenaajan kunnosta

  10. 10

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää