Nykyvanhempia arvostellaan turhaan, sanoo Raisa Cacciatore – Oikeasti vanhemmuus on paremmin hanskassa kuin koskaan aiemmin - Perhe | HS.fi
Perhe|Minä väitän

Nykyvanhempia arvostellaan turhaan, sanoo Raisa Cacciatore – Oikeasti vanhemmuus on paremmin hanskassa kuin koskaan aiemmin

Nykyvanhemmat tekevät paljon työtä ollakseen koskettavia, kuuntelevia ja kannustavia kasvattajia. Jos jokin asia on hukassa, se on perheiden tuki, sanoo Raisa Cacciatore.

Vanhemmille pitäisi antaa mitali, ei moitteita, sanoo Raisa Cacciatore. Kuva: iStock

Julkaistu: 20.1. 12:44

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Raisa Cacciatore on Väestöliiton lastenpsykiatri ja nuorisolääkäri, sertifioitu EMDR-terapeutti, tietokirjailija ja kouluttaja.

”Vanhemmuus ei ole hukassa, vaikka usein niin väitetään. Päinvastoin.

Nykyinen lasten ja nuorten sukupolvi voi keskimäärin paljon paremmin kuin mikään aiempi. Kouluterveyskyselyistä nähdään, että masennus, päihteiden käyttö ja rötöstely ovat pitkällä aikavälillä vähentyneet paljon. Lasten ja nuorten itsemurhien määrä on romahtanut ja elinajanodote kasvanut.

Raisa Cacciatore. Kuva: Markus Jokela

Nykyvanhemmilla on enemmän aikaa ja halua keskittyä lastensa hyvinvointiin kuin millään aiemmalla sukupolvella. Lapsia ei enää kasvateta rankaisemalla ja nöyryyttämällä, toisin kuin usein minun lapsuudessani 1950-luvulla. Silloin lasten piti olla mahdollisimman näkymättömiä ja kuulumattomia. Rakkauden osoittaminen, kehuminen ja sylissä pitäminen ei useinkaan ollut tapana, muutenhan lapsi olisi voinut ylpistyä.

Jos jokin asia on hukassa, se on perheiden tuki, ainakin paikoin. Osa vanhemmista jää yksin päihde-, mielenterveys- tai toimeentulo-ongelmiensa kanssa, ja heidän energiansa kuluu selviytymistaisteluun. Heidän lapsensa joutuvat pärjäämään liian yksin.

Minun lapsuudessani esimerkiksi kotiapua sai synnytyksen jälkeen ilman erityistä syytä. Nykyään apua on paljon vaikeampi saada. Se on väärin. Jokainen vanhempi ansaitsee tukea, ja jokainen lapsi tarvitsee laajan aikuisten tukiverkon ympärilleen.

Vanhempien arvostelu on osa tätä yksin jättämisen kulttuuria. Moittimisella ei korjata mitään. Ne, jotka kohtelevat lapsia kaltoin, vähät välittävät arvostelusta, kun taas tunnolliset kuormittuvat moitteista entisestään. Tahtoisin vapauttaa vanhemmat turhasta syyllisyydestä.

Ei tarvitse olla täydellinen ollakseen riittävän hyvä. Kukaan ei älyä tai osaa kaikkea, eikä tarvitsekaan. Riittää, kun tekee parhaansa ja etsii tarvittaessa tietoa ja apua kasvatuksen tueksi.

Lasten on hyvä nähdä, että on monenlaisia, eri tavoin reagoivia ihmisiä, jotka voivat olla joskus väsyneitä ja stressaantuneita. Kun aikuinen hermostuu ja sitten katuu, pyytää anteeksi ja selittää, miksi reagoi niin kuin reagoi, lapset oppivat tulkitsemaan tilanteita ja ymmärtävät, ettei toisen huono käytös ole aina heidän vikansa.

Monet vanhemmat tuntevat epävarmuutta, koska eivät ole saaneet rakentavan kasvatuksen mallia ja joutuvat taistelemaan selkäydinreaktioitaan vastaan. He tekevät paljon työtä ollakseen koskettavia, kuuntelevia ja kannustavia kasvattajia. He puhuvat tunteista ja hallitsevat omia tunteitaan paljon paremmin kuin edeltäjänsä. Tämä on huippuhienoa.

Nykyvanhemmista monet ovat työstäneet paljon traumojaan. Sen ansiosta he välttyvät siirtämästä omia ongelmiaan lapsilleen. Tästäkin työstä vanhemmat ansaitsisivat mitalin.”

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Meidän Perhe -lehden numerossa 12/2018.

Suomalaisäidit kärsivät ”tuplaperfektionismista” – Katri lauloi vauvalleen yötä päivää ja itki syljettyjen luomusoseiden perään

Lapselle saa olla vihainen, eivätkä lapsuudenkokemukset sellaisenaan aiheuta ongelmia aikuisena – Melkein kaikki vanhemmat kokevat riittämättömyyttä

Seuraa uutisia tästä aiheesta