Osalla naisista rinnat tuottavat maitoa yli äyräiden – Asiantuntija neuvoo, mikä auttaa suihkutisseihin - Perhe | HS.fi
Perhe|Perhe

Osalla naisista rinnat tuottavat maitoa yli äyräiden – Asiantuntija neuvoo, mikä auttaa suihkutisseihin

Maitoa tulee kaaressa, ja vauva tuntuu tikahtuvan. Tietty imetysasento helpottaa vauvan ruokailua.

Suihkutissit vaativat malttia ja hieman taiteilua, jotta imetyshetki sujuu. Kuva: iStock

Julkaistu: 7.4. 12:37, Päivitetty 17.4. 16:06

Jos imettävältä äidiltä tulee maitoa voimalla, vauvan syöminen menee haukkomiseksi, hän hermostuu ja irrottaa helposti otteensa.

Maitoa on kaikkialla, ja äitiäkin alkaa hermostuttaa. Miksi tämä ei suju?

Kätilö Maiju Starck äitiysneuvola Perhe-Artesta vastaa kolmeen kysymykseen niin kutsutuista suihkutisseistä.

Miksi joillakin äideillä maitoa tulee kuin suihkusta?

Toisilla maitoa ei tule, ja toisilla sitä tulee liiankin kanssa. Imettäminen ei tosiaan ole aivan mutkatonta.

Maidon herumiseen tarvitaan oksitosiinihormonia, joka supistaa maitotiehyitä ja saa näin maidon lähtemään liikkeelle. Toisilla oksitosiinin eritys saattaa olla voimakkaampaa, ja siksi myös maitoa heruu runsaammin, jopa suihkuamalla.

Joillakin äideillä reaktio maitotiehyissä voi olla nopeampi ja voimakkaampi, ja tämän vuoksi maitoa voi tuntua heruvan kahden vauvan tarpeisiin.

Varmaksi ei kuitenkaan tiedetä, miksi joillakin heruu maitoa enemmän kuin toisilla.

Usein maidon heruminen paineella liittyy siihen, että rinnat tuottavat paljon maitoa. Maidon suihkuaminen ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että maitoa olisi paljon.

Jos ensimmäisen lapsen kanssa on ollut suihkutissit, näin on todennäköisesti myös toisen ja kolmannen kanssa.

Miten helpottaa vauvan ruokailua?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa vaihtaa imetysasentoa. Mahdollisimman takanojainen asento hillitsee herumisen voimakkuutta.

Hyvä keino on myös imettää samasta rinnasta pari kertaa peräkkäin. Tätä voi kokeilla aikaisintaan vauvan ollessa 4–6-viikkoinen ja hänen kasvaessaan hyvin. Rintaa voi myös painaa imetyskerran alussa kämmensyrjällä nännipihan takaa, jolloin maitotiehyistä pääsee vähemmän maitoa ulos. Ote kannattaa irrottaa, kun pahin suihkuaminen lakkaa.

 Pumpulla rintojaan ei kannata tyhjätä.

Ennen imetystä voi lypsää kevyesti käsin alkumaidot pois tai käydä lämpimän suihkun alla, jolloin maitoa heruu itsekseen ulos. Jos maidontuotanto on runsasta, ensimmäisten maitojen voi antaa herua harsoon tai liinaan aina.

Sen sijaan pumpulla rintojaan ei kannata tyhjätä. Mitä enemmän maitoa otetaan ulos, sitä vahvemmin aivot harhautuvat luulemaan, että maitoa tarvitaan lisää.

Voimakas pumppaaminen voi pahentaa suihkutissejä. Jos kuitenkin käyttää ”yhden rinnan taktiikkaa” eli imettää muutamia kertoja peräkkäin samasta rinnasta, toisesta voi kevyesti pumpata maitoa pois.

Tasoittuuko tilanne?

Yleensä maidontulo tasoittuu ajan myötä, ja moni pääsee suihkutisseistä eroon parin kuukauden imettämisen jälkeen.

Vaikka maidontulo jatkuisi runsaana, isompi vauva pystyy käsittelemään maitomääriä paremmin. Tämä ajatus voi auttaa sinnittelemään vaikean vaiheen yli.

Hoitolaukkuun ja käsilaukkuihin kannattaa varata liivinsuojia, sillä suihkutissisen herumisrefleksi on herkkä. Maitoa voi alkaa valua kauppareissulla vieraan vauvan itkusta.

Jotkut käyttävät myös harsoja liiviensä suojana.

Juttu on julkaistu aiemmin Vauva-lehdessä 3/20.

Juttuun on tehty korjauksia 17.4. kello 16: Juttuun on oikaistu tieto siitä, että kyse on maidon herumisesta eikä maidon erityksestä. Heruminen tarkoittaa maidon virtaamista ulos rinnasta, eritys taas maidon muodostumista rintakudoksessa. Oikaistu myös, että kyse on maitotiehyistä, ei rintatiehyistä. Tarkennettu tieto siitä, että jutussa kuvaillun suihkutissihoidon voi aloittaa, kun vauva on 4–6 viikon ikäinen. Tarkennettu ohjetta, että rintaa voi painaa imetyskerran alussa kämmensyrjällä nännipihan takaa. Tarkennettu myös, että suihkutissit eivät välttämättä tarkoita sitä, että äidillä olisi runsaasti maitoa.

Perhe|Vauvalle ei saa tuputtaa ruokaa, asiantuntija kertoo – Voiko vauva syödä liikaa ja 8 muuta kysymystä kiinteiden ruokien aloittamisesta

Kasvatus|Vauvan selittämätön itkuisuus ajoi Hanna Ruususen romahduksen partaalle, mutta ongelma paljastui arkiseksi – Näin ymmärrät, mistä lapsen vatsavaivoissa on kyse

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Elämä & Hyvinvointi

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat