Lasten piirustuskilpailu koronavuodesta on ratkennut – yli 600 teoksen joukosta valittiin kaksi tunteikasta voittajatyötä

HS Meidän perhe -lehden ja Lasten uutisten piirustuskilpailu on ratkennut.

Vasemmalla työ, jolla Nelli Honkonen voitti alakoululaisten sarjan. Oikealla Jack Johnsonin teos, joka voitti päiväkoti-ikäisten sarjan.

14.4.2021 2:00 | Päivitetty 15.4.2021 16:26

Minä ja korona -kuvakilpailun voittivat Nelli Honkonen, 9, Jyväskylästä, ja päiväkoti-ikäisten sarjan Jack Johnson, 6, Helsingistä.

Nelli Honkonen piirtää mielellään eläimiä, ja eläinaihe valikoitui myös Honkosen kisatyöhön. Siinä yksinäinen pupu tuijottelee taivaalle tunnelmallisessa maalauksessa.

Miksi aiheena on yksinäisyys?

”Koska etäkouluaikaan ei nähnyt kavereita”, taiteilija sanoo.

Honkonen otti voiton alakoululaisten sarjassa tunteita herättävällä työllään.

”Oli se yllätys.”

Minä ja korona, Jack Johnson, 6.

Mummo ehdotti 6-vuotiaalle Jack Johnsonille osallistumista piirustuskilpailuun. Se kannatti, sillä Johnson nappasi voiton päiväkoti-ikäisten sarjan äänestyksessä.

Mummo tiesi, että Johnson on luova piirtäjä, jonka kynästä syntyy usein mitä erilaisempia hahmoja. Johnson innostui mummon ehdotuksesta ja sai idean. Hän voisi hyödyntää jo aiemmin piirtämiään hahmoja kilpailutyössään.

 Jack hengailee teoksessa etualalla, hieman surullisena ja erillään muista.

”Tuossa on Bamse. Tuolla on Harry Potterin isä. Kilpinen. Hämähäkkimies. Jafar Aladdinista. Paroni Kissojen valtakunnasta...” Johnson luettelee teoksesta löytyviä hahmoja.

Taiteilija päätyi tekemään lisää hahmoja ja kiinnittämään ne muovailuvahalla pahvialustalle. Korona-aikana hahmot saivat tietysti kasvoilleen pienistä paperinpalasista tehdyt maskit. Näin syntyi upea kolmiulotteinen teos.

Hahmojen joukosta löytyy muitakin kuin satuhahmoja. Mukaan on mahtunut esimerkiksi Jack Johnsonin ukki sekä Jack itse. Jack hengailee teoksessa etualalla, hieman surullisena ja erillään muista.

HS Meidän perhe -lehti ja Lasten uutisten piirustuskilpailuun saapui yli 600 taideteosta, joista esiraati valitsi puhuttelevimmat yleisöäänestykseen. Ykkössijalle nousseet työt julkaistaan toukokuussa julisteena HS Meidän perhe -lehdessä.

 Etäkoulu ja kodin rajattu piiri ovat usein piirustusten tapahtumapaikkoja.

Kilpailuun lähetetyissä töissä näkyy monia koronavuoden teemoja. Nuoret taiteilijat havainnollistavat teoksissaan koronaepidemian tuomia rajoituksia ja kaikkia niitä kivoja puuhia, joita nyt kaivataan. Niistä moni oli lasten kuvissa kielletty.

Kuvissa toistuvat turvavälit, kasvomaskit, desinfiointiaineet, vessapaperirullat ja nallet ikkunoilla. Moni työ puhuu yksinäisyydestä ja ikävästä esimerkiksi isovanhempien luo.

Etäkoulu ja kodin rajattu piiri ovat usein piirustusten tapahtumapaikkoja. Itse koronavirus esiintyy monissa lasten töissä hurjana persoonana, jossa on pidättelemistä. Monissa töissä oli myös huumoria, lohtua ja toivoa paremmasta.

Koronakupla, Lumi Dele, 7.

Alakoululaisten sarjassa toiselle sijalle nousi Lumi Dele, 7, työllään Koronakupla.

”Korona-aikana olen lukenut paljon, pelannut jalkapalloa ja maalannut. Työni esittää minua koronakuplan sisällä. Kupla on myös koronavirus.”

Toimituksen erehdyksestä johtuen koululaisen Delen työ kilpaili virheellisesti päiväkoti-ikäisten sarjassa.

Koronatunteet, Aatos Kalakoski, 7.

Kolmannen sijan saavutti Aatos Kalakoski, 7.

”Joka päivä on erilainen tunne. Siksi kuvissa on erilaisia ilmeitä ja värejä. Viime keväänä etäeskarin aikaan piirsin paljon, myös omakuvia eli vähän tämän tapaisia, kun ei ollut muuta tekemistä.”

Idea kilpailutyöhön syntyi, kun Kalakoski katseli näitä äitinsä säästämiä kuvia viime keväältä.

Koronavaihe, Kreetta Teränne, 6.

Päiväkoti-ikäisten sarjassa toisen sijan nappasi Kreetta Teränne, 6. Hän piirsi teoksensa spontaanisti 5-vuotiaana keväällä 2020, kun kaikki pysähtyi yhtäkkiä ja koko perhe oli kotona aamusta iltaan. Piirustus koronapotilasta hoitavasta lääkäristä on ollut kodin seinällä siitä lähtien.

”Korona tuntui niin tyhmältä, että halusin piirtää siitä teoksen”, taiteilija kertoo.

Koronakuningas, Emma Huang, 6.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui 6-vuotiaan Emma Huangin Koronakuningas.

”Lääkärit vievät Koronakuninkaalle mustikkaburritoja, jotta koronakunigas ei tartuttaisi koronavirusta ihmisiin.”

Lisää töitä julkaistaan HS Meidän perhe -lehden toukokuun numerossa. HS toivoo, että kaikki kilpailuun osallistuneet säilyttävät alkuperäiset työt, koska piirustuksista on suunnitteilla näyttely Päivälehden museoon.

Oikaisu 15.4.2021 klo 16:20: Kreetta Teränne piirsi teoksensa keväällä 2020.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat