Kun vaara uhkaa, ihmisen kehossa tapahtuu ihmeellisiä asioita – Minäkin löysin itsestäni uutta rohkeutta, kun parvekkeelleni hyppäsi tuntematon mies - Perhe | HS.fi

Jumalauta äijä, pois meidän katolta!

Ihmisen kehossa tapahtuu ihmeellisiä asioita, kun vaara uhkaa. Minä puolustin perhettäni harmaassa kylpytakissa liian suuret sandaalit jalassa, kirjoittaa Merituuli Saikkonen.

8.1. 3:00

Merituuli Saikkonen

Ovikello soi mahdollisimman hankalana hetkenä, kesken saunan. Lapset istuivat vaahtokylvyssä ja asettelivat päälaelleen korkeita vaahtotötteröitä, minä seisoin suihkussa. Ovikello soi itsepintaisesti, joten kiedoin ympärilleni niukahkon kylpytakin ja raahustin vettä valuvana avaamaan oven.

Oven takana seisoi naapuritalon vanha mies, jota kutsuimme hänen valkoisen partansa takia joulupukiksi.

”Teidän katolla on mies”, naapuri sanoi.

”Mitä???” vastasin minä.

Viidakkokirja-elokuvassa on kohtaus, jossa pelottava ja vallanhaluinen Shere Khan -tiikeri ilmestyy susien kotiluolalle pelottelemaan pieniä sudenpentuja. Susiäiti työntää pennut luolaan, komentaa pysymään siellä ja kohtaa itseään monta kertaa suuremman tiikerin itse. Nyt se susiäiti olin minä. En tosin harmaassa turkissa, vaan harmaassa kylpytakissa.

Kävelin takaisin kylpyhuoneeseen. Sanoin lapsille, että käyn vähän auttamassa naapuria ja palaan kohta. Lapset olivat edenneet vaahtoleikeissä vaahtopartoihin.

Sujautin paljaat jalkani ainoisiin kenkiin, jotka sillä hetkellä tuntuivat sopivilta: aviomieheni sandaaleihin, jotka olivat itselleni aivan liian isot, ja painelin naapurinmiehen kanssa pihalle.

Ja totta tosiaan, lumisella katollamme oli mies farkuissa ja punaisessa hupparissa. Hän liukasteli kohti katon reunaa ja hyppäsi katolta parvekkeelle. Kehossani kuohahti, ja huusin: Jumalauta äijä, pois meidän katolta! Pois meidän parvekkeelta!

”TU-LE ALAS!” ”TU-LE VÄLITTÖMÄSTI ALAS!” Ja niin hän tuli.

Ihmisen kehossa tapahtuu ihmeellisiä asioita, kun vaara uhkaa. Ihminen – tai susi – löytää itsestään voimaa ja rohkeutta, joiden olemassaolosta ei tiennytkään. Käytöstavat ja kaikenlainen opittu inhimillisyys väistyy, kun vallan ottaa eläin. Keho virittyy pakene tai taistele -tilaan. Sydän jyskyttää nopeammin ja voimakkaammin. Veri pakenee iholta lihaksiin. Keuhkoputket ja silmäterät laajenevat. Ruuansulatus hidastuu.

Sillä hetkellä, kun seisoin omalla pihallani pakkasillassa kylpytakkiin kietoutuneena paljaat jalat sandaaleissa, löysin oman sisäisen poliisini. Olin muutaman kerran nähnyt, miten poliisi käskyttää ihmistä, ja ollut tilanteessa, jossa lentoemäntä määräsi kesken laskeutumisen seisomaan nousseen miehen aloilleen. ”IS-TU A-LAS!” lentoemäntä huusi selvästi ja määrätietoisesti, useita kertoja. Lopulta mies istui.

Tunkeilija oli edennyt parvekkeen kaiteelle. Pudotusta maahan oli useita metrejä ja hänen maihinnousukenkänsä olivat auki. ”TU-LE ALAS!” ”TULE VÄLITTÖMÄSTI ALAS!” ”TU-LE ALAS!!”

Mies ei tiennyt, mistä oli tullut tai mihin oli ollut matkalla.

Ja niin hän tuli. Mies hypähti maahan parvekkeen toisesta päädystä, jossa pudotus ei ollut vaarallinen. ”Ne jahtaavat minua”, hän sanoi ja tuijotti minua silmiin. ”Ketkä?” kysyin. ”Ne.” Mies ei tiennyt, mistä oli tullut tai mihin oli ollut matkalla. Hän etsi ystävänsä kotia. Rivitaloa. ”Lähde tuonne”, sanoin ja kysyin, tarvitseeko hän vaatteita. Vaatteita mies ei tarvinnut, mutta halusi puhelimen. ”Sitä en anna, mutta soitan sinulle apua”. Mies tyytyi vastaukseen ja lähti juoksemaan käteni osoittamaan suuntaan.

Naapurin mies jatkoi koiransa kanssa illan pissalenkkiä. Palasin suihkuun. Veri palasi lihaksista ihoon. Lapset kysyivät, missä olin. ”Auttamassa naapuria”, vastasin. Sitten pestiin tukat niin, ettei sampoota mennyt silmiin.

Kirjoittaja on HS Meidän perhe -lehden päätoimittaja ja HS:n lifestyle-toimituksen esihenkilö.

Kolumni on julkaistu HS Meidän perhe -lehden tammikuun 2022 numerossa.

Lue lisää: Kun omaa lasta satutetaan, sisällä herää raivokas leijonaemo

Lue lisää: Taistele vai lamaannu – kuka pystyy toimimaan järkevästi hengen­vaarassa?

Lue lisää: Arki yhä jännäriä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat