Politiikka

Suomen ja Kreikan vakuussopimus tulee osin julki

Suomen ja Kreikan välinen vakuussopimus julkistetaan osittain. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kertoi perjantaina eduskunnan suurelle valiokunnalle, että Suomen ja kreikkalaispankkien neuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, mitkä osat sopimuksesta voidaan julkistaa ja mitkä jäävät yhä salaisiksi.

Tilaajille

Suomen ja Kreikan välinen vakuussopimus julkistetaan osittain.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) kertoi perjantaina eduskunnan suurelle valiokunnalle, että Suomen ja kreikkalaispankkien neuvotteluissa on päästy yhteisymmärrykseen siitä, mitkä osat sopimuksesta voidaan julkistaa ja mitkä jäävät yhä salaisiksi.

Lisäksi Urpilainen kertoi, että kreikkalaispankit ovat maksaneet ensimmäisen erän eli 311 miljoonaa euroa vakuudesta yhteiselle vakuustilille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos Kreikka ajautuisi täysin maksukyvyttömäksi, Suomen saatavista olisi tässä vaiheessa turvattu kyseiset 311 miljoonaa euroa.

Koko vähitellen kertyvä vakuussumma on hieman yli 900 miljoonaa euroa. Vakuustilillä olevat varat sijoitetaan Urpilaisen mukaan parhaimman luottoluokituksen maiden velkakirjoihin.

"Järjestely on mennyt odotusten mukaisesti", Urpilainen sanoi suuren valiokunnan kokouksen jälkeen.

Kansanedustajien käyttöön on toimitettu suomennos koko vakuussopimuksesta ja ruotsinnos toimitetaan lähiaikoina.

Kansanedustajat saavat luettavakseen koko tekstin, mutta julkisuuteen eli esimerkiksi tiedotusvälineille annettavasta vakuussopimuksesta osa tekstistä on poistettu. Urpilaisen arvion mukaan valtaosa sopimuksen sisällöstä on julkista.

Päätös vakuussopimuksen salaamisesta tehtiin, koska kreikkalaiset pankit edellyttivät sitä liikesalaisuuden turvaamiseksi.

Urpilainen allekirjoitti sopimuksen Kreikan silloisen valtiovarainministerin Evangelos Venizeloksen kanssa helmikuussa. Sopimuksen ajatuksena on, että Suomen saatavat turvattaisiin, jos Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan takaisin.

Suomi asetti vakuuksien saamisen ehdoksi sille, että se suostuisi sitoutumaan Kreikalle luvattuun toiseen 130 miljardin euron lainaohjelmaan.

Vakuussopimuksessa Suomen sopimuskumppaneina ovat Kreikan neljä suurinta pankkia. Julkisuudessa on aiemmin kerrottu, että pankit ovat National Bank, Alpha, Eurobank ja Piraeus. Nimet eivät tule virallisesti julkisiksi vieläkään.

Pankkeja tarvittiin välikädeksi, sillä valtioiden välisten sitoumusten ehtona on, että velkojat ovat samalla viivalla. Siksi Kreikka ei voinut suoraan antaa vakuuksia Suomelle.

Sopimuksen englanninkielinen versio on ollut eduskunnassa kansanedustajien luettavissa valvotuissa olosuhteissa.

Asiakirjan salaaminen on poikkeuksellista. Julkisuusperiaatteen mukaisesti viranomaisasiakirjat ovat tavallisesti julkisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kreikan vakuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää