Politiikka

Hallitus aikoo määrätä Helsingin seudulle metropolihallinnon

Päätös metropolihallinnosta on HS:n tietojen mukaan osa hallituksen uudistuspakettia, jonka on määrä valmistua torstaina.

Tilaajille

Helsingin seudulle on tulossa kuntien yli valtaa käyttävä metropolihallinto. Päätös metropolihallinnosta on HS:n useista hallituslähteistä hankkimien tietojen mukaan osa hallituksen uudistuspakettia, joka valmistuu myöhään tänään illalla.

Metropolihallinnolla tarkoitetaan hallintoa, joka vastaisi joistakin nykyisin kunnille kuuluvista tehtävistä, kuten esimerkiksi asuntojen kaavoituksesta ja liikenteestä.

"Metropolihallinto tulee ja se tulee olemaan vahvimmasta päästä eli sille tulee riittävästi valtaa", hallituslähde kertoo.

On vielä epäselvää, kuinka paljon valtaa ylikunnallinen elin saisi. Metropolihallinnolle on tulossa vaaleilla valittava valtuusto sekä erillinen hallitus. Sen on tarkoitus päättää ainakin seudun asumista, työssäkäyntiä ja liikennettä ohjaavasta metropolikaavasta.

Sen sijaan auki on vielä, miten metropolihallinto rahoittaisi toimintansa. Tärkeisiin selvityksen kohteisiin kuuluu esimerkiksi se, annettaisiinko metropolihallinnolle oikeus verottaa seudun 14 kunnan asukkaita. Kiistainalaista on myös se, miten verotulot kuntien kesken jaettaisiin.

Metropolihallintoa on vastustanut varsinkin kokoomus, koska se toisi uuden hallinnon tason kuntien ja valtion väliin. Sdp ja vihreät ovat pääosin kannattaneet sitä. Lisäksi eri kunnissa on ollut eri toiveita.

Helsingin johto on ajanut kuntaliitosten avulla muodostettavaa Suur-Helsinkiä, kun taas Espoon ja eräiden kehyskuntien päättäjät ovat pyrkineet säilyttämään kuntansa mahdollisimman itsenäisinä.

Yllättävää ei olekaan, että Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) on pettynyt hallituksesta tihkuneisiin tietoihin.

"Tämä on laihaankin laihempi kompromissi. Jos mietitään tämän alueen merkitystä Suomen kilpailukyvyn ja bkt:n kannalta, niin onko kunnallisen hallinnon lisääminen nyt sitten se ratkaisu, jolla hallitus aikoo turvata Suomen kasvun?" Rauhamäki kysyy.

Viimeksi pääkaupungin länsipuolella on edistytty Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin kuntaliitosta. Helsingin päättäjät ovat olleet hankkeesta huolissaan, koska yhdistyminen vahvistaisi hyvinvoivien läntisten kuntien asemaa seudun yhteistyössä entisestään.

Metropolihallinto koskettaisi Helsinkiä, Espoota, Vantaata, Kirkkonummea, Kauniaista, Sipoota, Vihtiä, Keravaa, Tuusulaa, Hyvinkäätä, Nurmijärveä, Mäntsälää, Pornaista ja Järvenpäätä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2014
 • Kalle Silfverberg
 • Metropolialue

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää