Politiikka

Ilmailualan sovittelu keskeytyi, lakko uhkaa yhä

Ilmailualan työehtokiistojen sovittelu on keskeytynyt keskiviikkoillalta. Valtakunnansovittelija Esa Lonka etsi tuntikausia ratkaisua kiistoihin, mutta sovintoesitystä ei syntynyt. Sovittelu jatkuu torstaina kello 16. Jos sopua ei löydy perjantaihin klo 15:een mennessä, Finnairin ja Blue1:n matkustamohenkilökuntaa edustava Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys (SLSY) ja Ilmailualan unioni IAU menevät molemmat lakkoon.

Tilaajille

Ilmailualan työehtokiistojen sovittelu on keskeytynyt keskiviikkoillalta. Valtakunnansovittelija Esa Lonka etsi tuntikausia ratkaisua kiistoihin, mutta sovintoesitystä ei syntynyt. Sovittelu jatkuu torstaina kello 16.

Jos sopua ei löydy perjantaihin klo 15:een mennessä, Finnairin ja Blue1:n matkustamohenkilökuntaa edustava Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys (SLSY) ja Ilmailualan unioni IAU menevät molemmat lakkoon.

IAU:n lakko pysäyttäisi muun muassa suurimman osan lentokenttien portti-, matkatavara- ja rahtitoiminnoista. Lakon aikana töitä tehdään esimiesvoimin, mutta lakko häiritsisi kaikkien lentoyhtiöiden toimintaa.

Matkustamohenkilökunnan työtaistelut koskisivat Finnairin Helsingistä lähteviä kotimaan ja Euroopan reittilentoja ja ja Blue1:n kaikkia lentoja. Blue1 lentää SAS-lentoyhtiön lentoja Suomesta.

Sovittelijan toimistolla olivat koolla työnantajia edustavan Paltan sekä työntekijöiden SLSY:n ja IAU:n edustajat.

Työnantajapuoli riitelee sekä SLSY:n että IAU:n kanssa samasta asiasta eli siitä, miten Finnairin säästöohjelman pitäisi näkyä työehtosopimuksessa.

IAU:n puheenjohtajan Juhani Haapasaaren mukaan keskiviikon sovittelussa ei päästy tässä avainkysymyksessä eteenpäin.

Palkansaajapuoli on ehdottanut työehtosopimuksiin kriisipykälää, joka sallisi alakohtaisesti poiketa työehtosopimuksesta poikkeuksellisessa taloudellisessa tilanteessa. Finnairille tämä ei riitä, vaan yhtiö vaatii työehtosopimukseen kriisilauseketta, joka takaisi, että Finnairin 60 miljoonan euron säästöohjelma myös toteutuu.

Sovittelu jatkuu tarvittaessa aina lakkojen alkuun eli perjantaihin kello 15:een saakka.

Jos lakot alkavat, on mahdollista, että kuljetusalan liitot järjestävät tukilakkoja. Liitot keskustelevat asiasta torstaina.

Esimerkiksi vuonna 2010 veturimiehet järjestivät tukilakon, jotta lentoemäntien ja stuerttien työkiistaan löytyisi ratkaisu.

Keskusjärjestöjen sopimuksen mukaan tukilakoista pitää mahdollisuuksien mukaan ilmoittaa neljä päivää etukäteen.

Myös ammattiliitto Pron ilmailualan liitot ovat valmiita tukemaan mahdollisia lakkoja.

Finnairin kiistat koskevat myös SAS:n omistaman suomalaisen Blue1:n työntekijöitä, koska Finnairin ja Blue1:n matkustamotyöntekijöiden sopimukset perustuvat samaan yleissopimukseen.

Myös IAU:n ja Paltan välisen työehtosopimuksen piirissä on työntekijöitä yhtiöistä, joita Finnairin säästökiistat eivät suoranaisesti koske.

Näin Finnair neuvoo asiakkaitaan lakkotilanteessa

 Ne asiakkaat, joiden matkapäivä osuu mahdollisille lakkopäiville, voivat jo nyt siirtää maksutta matkaansa verkosta löytyvän ohjeen mukaisesti.

 Huolehdi, että matkapuhelinnumero ja muut yhteystiedot ovat ajan tasalla matkavarauksessasi. Seuraa lentojen tilannetta internetissä.

 Finnair lupaa tiedottaa myös Twitterissä ja kertoa lentojen peruutuksista myös tekstiviestein. Puhelinpalvelu voi mahdollisessa lakkotilanteessa ruuhkaantua.

 Mikäli lento peruutetaan, asiakkaalla on mahdollisuus siirtää matkan ajankohtaa myöhemmäksi, saada mahdollisuuksien mukaan korvaava reitti tai hakea lipun hinnan palautusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Finnair
 • Teemu Luukka
 • Matti Tyynysniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää