Politiikka

Ilves haluaa vahvistaa Natoa, Niinistö EU:ta

Ukrainan kriisi, Euroopan turvallisuuspolitiikka ja turvallisuustilanne Pohjolassa olivat tiistaina esillä Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön tapaamisessa Helsingissä.

Tilaajille

Ukrainan kriisi, Euroopan turvallisuuspolitiikka ja turvallisuustilanne Pohjolassa olivat tiistaina esillä Viron presidentin Toomas Hendrik Ilveksen ja tasavallan presidentin Sauli Niinistön tapaamisessa Helsingissä.

Lehdistötilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa seisoivat vierekkäin Nato-maan presidentti, joka kovasti haluaisi myös Suomesta Nato-maan, ja ei-Nato-maan presidentti, jonka mielestä Nato-jäsenyys ei ole lainkaan ajankohtainen.

Eron saattoi huomata presidenttien sävyissä. Niinistö tavoittelee yhteistä turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä tiukentavaa EU:ta. Ilves haluaa Pohjolaa, jossa sekä Suomi että Ruotsi ovat mukana Natossa ja Virossa on pysyvästi Naton joukkoja.

Suomi ja Ruotsi eivät ole missään turvallisuustyhjiössä, Niinistö sanoi ja viittasi Ilveksen aiemmissa haastatteluissaan ilmaisemaan huoleen siitä, että esimerkiksi Ruotsi ei pystyisi huolehtimaan oman alueensa ja esimerkiksi Itämerellä strategisesti sijaitsevan Gotlannin puolustamisesta.

"Itse asiassa tilanne on menossa täysin toiseen suuntaan. Ruotsi on jo kasvattanut puolustusbudjettiaan, ja Suomessa olemme kohdanneet tämän saman keskustelun. Teemme yhteistyötä Ruotsin kanssa, ja se syvenee askel askeleelta", Niinistö sanoi.

"Tämä ei ole turvallisuustyhjiötä, vaan täytämme Euroopan perustavanlaatuista turvallisuutta säilyttämällä rauhaa."

Niinistön mukaan Europpaa on Ukrainan kriisin vuoksi aivan uudessa tilanteessa, ja ny tkorostuu EU:n rooli rauhan ylläpitäjänä. "Onko niin, että EU voi toteuttaa tätä perustehtäväänsä pelkästään Naton kautta?" Niinistö kysyi.

Ilves puolestaan puhui EU:n yhteisen puolustuksen ja Nato-jäsenyyden eroista, joista tärkeimmäksi hän nosti solidaarisuuslausekkeiden sitovuuden. EU ei riitä vastaamaan nykyisiin turvallisuushaasteisiin, Ilves sanoi ja kertoi muistuttaneensa Niinistöä tilanteen vakavuudesta.

"EU:ssa solidaarisuudeksi riittää se, että sotilaallisen uhkan alla toiselle lähetetään 10 000 tynnyriä oliiviöljyä."

Niinistö toisti toiveensa kehittää Euroopan yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. "En tarkoita, että Nato jätettäisiin ulkopuolelle, mutta EU:n jättäminen ulkopuolelle ei ole oikea ratkaisu."

Suomi aikoo olla aktiivinen, Niinistö sanoi. Suomi aikoo Niinistön mukaan nyt lisätä panostustaan Etyjin tarkkailumissiossa.

Naton toiminta Virossa ja muualla Baltiassa on aktiivisempaa kuin koskaan aiemmin. Syynä on turvallisuustilanteen hyvin dramaattinen muuttuminen, Ilves sanoi.

Viroon saapui toissa viikolla sotaharjoituksiin 150 yhdysvaltalaista Nato-sotilasta. Virossa on myös tanskalaisia ja italialaisia sotilaita.

"Totta kai kysymys kuuluu, mitä tarkoittaa se, että Naton sotilaat ovat Virossa pitkän ajan – mikä on ero siihen, että ne olisivat siellä pysyvästi", Ilves sanoi. "Tätä Nato parhaillaan juuri pohtii. Emme tiedä, kuinka kauan joukkojen läsnäolo on tarpeen."

Niinistö vastasi, ettei usko Viroon sijoitettavien Naton joukkojen juurikaan muuttavan turvallisuustilannetta Itämeren alueella. Hän sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että Virolle Naton toimet ovat tärkeitä.

Presidentit keskustelivat myös EU:n Venäjää vastaan asettamista pakotteista ja siitä, mitä pakotteiden mahdollisesta kiristämisestä seuraisi.

Viro ja Suomi ovat likipitäen samoilla linjoilla pakotteissa, vaikka erojakin on, Ilves sanoi.

Ilveksen mukaan pakotteita ei voi arvioida vain niiden tuomien taloudellisten haittojen näkökulmasta, sillä Ukrainassa ei voida sulkea vielä pois sodan mahdollisuutta ja sen seurauksia.

Sota toisi Eurooppaan valtavan pakolaismäärän ja pakolaiskriisin, Ilves muistutti. Se kävisi kalliiksi EU-maille, hän sanoi.

Ilves kummasteli myös sitä, että voimakkaimmin talouspakotteita Euroopassa ajavat maat, joilla on vain vähän kaupankäyntiä Venäjän kanssa.

Niinistön mukaan pakotteiden kiristäminen riippuu pitkälti siitä, miten Venäjä toimii ja miten Ukrainan presidentinvaalit toukokuun 25. päivä sujuvat. "Sellaisia elementtejä, joita kolmannen vaiheen talouspakotteet edellyttäisivät, ei vielä ole."

Niinistön tapaamisen lisäksi Viron presidentin ohjelmassa on tiistaina Suomen ja Viron taloussuhteita käsittelevä seminaari Helsingin kaupungintalolla sekä vierailu peliyhtiö Roviossa. Ilves pitää myös puheen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa.

Keskiviikkona Ilves tapaa pääministeri Jyrki Kataisen (kok) ja eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd). Ilves käy myös vierailuilla Vuosaaren satamassa ja Suomenlinnassa.

Edellisen kerran Ilves teki valtiovierailun Suomeen vuonna 2007. Niinistö oli virallisella vierailulla Virossa keväällä 2012.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää