Politiikka

Suomea uhkaava kestävyysvaje on kutistunut

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki esitteli uuden arvion kestävyysvajeesta hallituksen budjettitiedotustilaisuuden aluksi tänään torstaina. Kestävyysvaje tarkoittaa sitä, että julkiset tulot eivät jatkossa riitä kaikkiin ikääntyvien suomalaisten tarvitsemiin palveluihin ja etuuksiin.

Tilaajille

Tuoreimman arvion mukaan Suomea vaivaava kestävyysvaje on kutistunut. Alivaltiosihteeri Martti Hetemäki esitteli uuden arvion kestävyysvajeesta hallituksen budjettitiedotustilaisuuden aluksi tänään torstaina.

Kestävyysvaje tarkoittaa sitä, että julkiset tulot eivät jatkossa riitä kaikkiin ikääntyvien suomalaisten tarvitsemiin palveluihin ja etuuksiin. Kestävyysvaje riivaa koko julkista taloutta eli valtion lisäksi myös kuntia ja eläkerahastoja. Kestävyysvajetta arvioidaan pitkällä aikavälillä eli kymmenien vuosien päähän.

Kun kestävyysvaje aikaisemmin oli arvioitu 4,7 prosentiksi suhteessa Suomen bruttokansantuotteeseen, nyt kestävyysvaje olisi enää 4 prosenttia.

Euroissa tämä tarkoittaa sitä, että jos kestävyysvaje aiemmin oli noin yhdeksän kymmenen miljardin euron luokkaa, nyt hyvinvointilupausten ja julkisen talouden todellisuuden välinen aukko olisi enää kahdeksan miljardia euroa.

Kestävyysvajeen kutistuminen ei kuitenkaan johdu hallituksen korjaavista toimista vaan esimerkiksi siitä, että ikäsidonnaisten menojen laskelmia on korjattu.

Hallitus on jo aiemmin laatinut rakenneuudistusohjelman, jonka on tarkoitus lisätä työtä ja tuottavuutta Suomessa ja siten lisätä julkisia tuloja sekä hillitä julkisia menoja.

Osana rakenneohjelmaa hallitus yrittää painaa rakenteellisen työttömyyden alemmas. Yhtenä keinona on ollut päätös siirtää vastuuta pitkäaikaistyöttömistä kunnille. Kunnat ovat vastustaneet lisävastuuta ilman korvausta lisäkuluista.

Torstaina hallitus päättikin antaa kunnille 75 miljoonaa euroja pitkäaikaistyöttömyyden hoidosta aiheutuviin lisäkuluihin.

"Tämä lisää kuntien vastuuta, mutta antaa samalla valtaa ja rahaa hoitaa sitä", Hetemäki sanoi.

Hän kuitenkin arvioi, että hallituksen tavoitteista huolimatta rakenteellinen työttömyys ei alene, vaan on pikemminkin kasvussa, koska taantumassa työpaikkoja menetetään.

Tärkeä osa rakenneohjelmaa on kuntien heikon taloustilanteen kohentaminen. Kuntien menoista pääosa menee sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen budjettikehysjärjestelmän pitäisi nyt varmistaa, että kun kunnilta vähennetään tehtäviä, niin tästä myös syntyy todellisia säästöjä.

Kolmas tärkeä asia on eläkeuudistus. Sen pitäisi osaltaan pidentää suomalaisten työuria ja siten toisaalta lisätä verotuloja, toisaalta vähentää eläkkeisiin ja muihin etuisuuksiin kuluvia rahoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti 2015
 • Piia Elonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää