Politiikka    |   HS-analyysi

Ota kolme, maksa kaksi – kokoomuksen ydinvoimataktiikka meni mönkään

Kokoomuksen tavoite oli saada luvat kolmelle ydinreaktorille. Nyt puolue saattaa jäädä ilman yhtäkään, kirjoittaa HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies Marko Junkkari.

Tilaajille

Kokoomuksen tavoite oli saada luvat kolmelle ydinreaktorille. Nyt puolue saattaa jäädä ilman yhtäkään, kirjoittaa HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies Marko Junkkari.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) maanantainen päätös jättää esittelemättä jatkoajan myöntämistä Teollisuuden Voiman (TVO) ydinvoimalan periaatepäätökselle järkytti monia kokoomuslaisia.

Olihan vielä viisi vuotta sitten kokoomuslaisten tavoitteena saada Suomeen kolme uutta ydinreaktoria. Nyt näyttää, että niitä ei välttämättä saada yhtään.

Fennovoiman lupaa esitetään ehdollisena: sen pitää keväällä ennen rakennusluvan hakemista saada kasaan 60 prosentin suomalaisomistus. Se ei ole helppoa, eivätkä maailmanpoliittinen tilanne ja pakotteet ainakaan helpota tavoitetta.

Nyt moni kokoomuslainen pohtii: miten tässä näin kävi?

TVO jätti lupahakemuksen neljännelle reaktorille huhtikuussa 2008. Fennovoima jätti omansa tammikuussa 2009, ja Fortum kuukautta myöhemmin.

Asiasta tuolloin vastannut elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) ei ole ydinvoimaintoilija. Maaliskuussa 2009 Pekkarinen totesi Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että lisäreaktoreiden tarve on "nolla tai enintään yksi".

Kokoomuksessa sen sijaan ajettiin voimalla kaikkien kolmen luvan hyväksymistä. Taktiikaksi valikoitui vaatekauppa Dressmanin mainoksesta tuttu lause "ota kolme, maksa kaksi".

Kokoomuksen tarkoitus oli siis saada kaikki kolme lupaa hyväksyttyä. Kokoomuslaiset käyttivät perusteena sitä, että reiluinta on antaa markkinoiden päättää, mitkä voimalat rakennetaan.

Tuolloin tuli kuitenkin nopeasti selväksi, että Pekkarinen ja elinkeinoministeriön energiaosasto eivät millään suostuisi kolmeen. Kahdessakin olisi tekemistä.

 

Kokoomuksessa sen sijaan ajettiin voimalla kaikkien kolmen luvan hyväksymistä. Taktiikaksi valikoitui vaatekauppa Dressmanin mainoksesta tuttu lause "ota kolme, maksa kaksi".

Jos ydinvoimalaväännöstä tehtäisiin Dressman-mainos, kokoomuslaisista silloinen puolustusministeri Jyri Häkämies, asuntoministeri Jan Vapaavuori ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Velipekka Nummikoski kävelisivät hidastetusti kohti kameraa.

Kyseinen kolmikko hoiti kokoomuksessa energiapoliittista valmistelua. Nummikoski sijaisti porukassa valtiovarainministeri Jyrki Kataista, joka ei ehtinyt osallistua.

Kolmikko päätti pudottaa listaltaan hakemuksista itsestäänselvimmän eli Fortumin. Suunnitelman mukaan Fortumin hakemus hoideltaisiin myöhemmin eli käytännössä hyväksyttäisiin heti 2011 eduskuntavaalien jälkeen.

Kokoomus oli tuolloin, vuotta ennen vaaleja, selkeässä gallup-kärjessä. Kokoomuslaiset uskoivat, että vaalien jälkeen heidän johtamansa porvarihallitus siunaisi Fortumin hakemuksen saman tien.

Ja vaikka kokoomus ei voittaisikaan, niin kokoomuslaiset laskivat, että mikä tahansa hallituspohja hyväksyisi Fortumin hakemuksen, sillä olihan kyseessä korvausinvestointi. Loviisan reaktori oli tulossa tiensä päähän, ja sen tilalle piti rakentaa uusi.

Kolmikko päätyi suosittelemaan "kahta heikointa" eli Fennovoimaa ja TVO:ta.

TVO ei sinänsä ollut heikko, olihan sillä tuorein kokemus ydinvoimalan rakentamisesta, mutta jo tuolloin Olkiluodon kolmosreaktorin vaikeudet olivat tiedossa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) julkisti loppuvuodesta 2009 sähkönkäyttöarvion, jossa leikattiin rajusti ennustetta tulevasta sähkönkulutuksesta. Leikkauksen syynä oli ennen kaikkea synkkä näkemys metsäteollisuuden tulevaisuudesta.

Tässä vaiheessa TEM arvioi, että Suomeen tarvitaan kaksi voimalaa: yksi uusi ja yksi Loviisan voimalan korvaava investointi.

Metsäteollisuus aloitti rajun lobbauksen ydinvoimaloiden puolesta. Aktiivisin oli UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen. Olihan UPM:n TVO:n iso omistaja.

Pekkarisen pää kääntyi, kun teollisuus antoi tammikuussa 2010 vahvan lupauksen, että se investoi Suomeen enemmän, jos ydinvoimalalupia heltiää vähintään kaksi.

Pääministeripuolue keskusta kannatti Fennovoimaa etenkin sen jälkeen, kun yhtiö valitsi sijaintipaikakseen pohjoisen. Kyseessä olisi merkittävä aluepoliittinen piristysruiske. Toki myös kilpailunäkökohdat tukivat uutta tulokasta. TVO puolestaan oli tärkeä metsäteollisuudelle.

Kokoomus ei joutunut sen pahemmin vääntämään asiasta, sillä myös elinkeinoministeriön energiaosaston virkamiehet päätyivät kannattamaan Fennovoiman ja TVO:n lupien hyväksymistä.

Hallitus myönsikin periaatepäätöksen näille kahdelle. Vihreät äänestivät hallituksessa lupia vastaan mutta eivät lähteneet hallituksesta.

Kokoomuksen "ota kolme, maksa kaksi" -suunnitelma meni kuitenkin täysin mönkään. Kesällä 2011 aloittanut Jyrki Kataisen hallitus ei pystynytkään esittämään lupaa Fortumille.

Jytky-vaalien jälkeiset hallitusneuvottelut olivat historiallisen vaikeat. Ydinvoiman takia vaalit hävinneet vihreät vaativat yhdessä vasemmistoliiton kanssa hallitusohjelmaan kirjauksen siitä, että Jyrki Kataisen hallitus ei myönnä periaatepäätöksiä uusille ydinvoimaloille.

Sittemmin sekä Fennovoima että TVO ovat ajautuneet vaikeuksiin.

Vaikka Olkiluoto 3:n ongelmat olivat jo 2010 nähtävissä, kukaan ei varmasti osannut arvata, millainen katastrofi rakennusprojektista tulee. Eikä kukaan osannut tuolloin arvata, miten syvään talousahdinkoon Suomi joutuu.

Kumpikaan periaatepäätöksen saajista ei ole pystynyt etenemään hankkeen kanssa toivotusti.

Molemmat joutuivat hakemaan uutta periaatepäätöstä: Fennovoima laitetoimittajan vaihtumisen takia, TVO puolestaan jatkoaikaa Olkiluoto 3:n viipymisen vuoksi. TVO:n hallitus hylkäsi, Fennovoimankin se myönsi ehdollisena.

Pettyneet kokoomuslaiset lohduttautuvat nyt vähän samalla tavalla kuin 2010. Toivonkipinää he hakevat siitä, että seuraavaa hallitus hyväksyy periaatepäätökset Fortumille ja TVO:lle.

Tämän varaan saattaa kuitenkin olla ennenaikaista laskea, sillä vaalit ovat aina arvaamattomat. Hallitusneuvotteluista voi jälleen tulla melkoinen palapeli.

Sitä paitsi ei ole mitenkään sanottua, että vihreät eivät olisi myös seuraavassa hallituksessa.

Kun vihreät lähtivät hallituksesta vuonna 2002 – silloinkin ydinvoiman takia – he onnistuivat suututtamaan pääministeri Paavo Lipposen (sd) ja muut hallituskumppanit. Silloin heidät jätettiin vaalien jälkeen oppositioon.

Nyt tilanne on hieman toinen. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on pohjustanut vihreiden lähtöä huolella ja varoittanut hallituskumppaneita asiasta hyvissä ajoin. Tällä kertaa vihreiden ylle ei ole julistettu samanlaista fatwaa kuin 2002.

Sitä paitsi vihreät saattavat saada hyvän vaalituloksen. Vaalipiiriuudistus suosii heitä, ja lisäksi vihreät menettivät vuoden 2011 vaaleissa monta listan viimeistä paikkaa. Hieman paremmalla onnella vihreät voivat ihan matemaattisestikin saada viime kertaa paremman tuloksen samalla kannatuksella.

Dressman-mainosta mukaillen kokoomuslaisten tunnuslause saattaakin olla: "haaveile kolmesta, saat nolla."

Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimituksen esimies.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ydinvoima
 • Marko Junkkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää