Politiikka    |   Kolumni

Pelästyttivätkö Putinin puheet Niinistön varovaiselle Nato-kannalle?

Onko Vladimir Putin sanonut Sauli Niinistölle jotain, jonka vuoksi presidentin Nato-kanta muuttui varovaiseksi, pohtii Yrjö Rautio kolumnissaan.

Tilaajille

Mitkä olisivat Venäjän vastatoimet, jos Suomi liittyisi Natoon? Suomen valtiojohdolla lienee tästä myös sellaista tietoa, jota se ei voi eikä halua kertoa julkisuuteen.

Tämän voi päätellä muun muassa siitä, että aiemmasta Nato-jäsenyyden kannattajasta presidentti Sauli Niinistöstä on tullut likimain jäsenyyden tulppa.

Ehkä Niinistössä on vain toteutunut vanha sanonta, että kun Herra antaa viran, hän antaa myös järjen?

Voihan Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa ja erityisesti suhtautumista Venäjään pitää hyvinkin paasikiviläisenä politiikkana, ja sitähän pidetään suurena valtioviisautena.

Niinistö on osoittanut suurta ymmärtämystä Venäjän Nato-fobioille. Hän on vaikuttanut jopa pelästyneeltä. Hän on muistuttanut muun muassa, että Suomella on 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Hän on todennut, että Venäjä olisi lähes koko Itämeren alueella Nato-maiden saartama, jos sekä Suomi että Ruotsi liittyisivät Natoon.

Niinistö on puhunut näistä asioista kuin uusina oivalluksinaan, mutta onhan hänen täytynyt tietää ne aina ennenkin. On täytynyt tapahtua muutakin kuin, että hän on sattunut vasta presidenttinä ensimmäisen kerran vilkaisemaan karttaan.

On aihetta olettaa, että Niinistö on saanut lisää muutakin tietoa. Se voi liittyä vain Venäjän mahdollisiin vastatoimiin, jos Suomi – ja Ruotsi – liittyisi Natoon.

Valtiojohtajien tapaamisissa ja muussa yhteydenpidossa vaihdetaan myös luottamuksellista tietoa, jota ei ole tarkoitettu julkisuuteen. Näin lienee tapahtunut myös Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kesken.

Putin on ollut tapaamisissa suljettujen ovien takana Niinistön kanssa varmasti paljon suorapuheisempi kuin julkisuudessa. Ehkä hän on esittänyt suoranaisia uhkauksia. Tilanne on todella hankala, jos näin on.

Niinistö ei voi puhua niistä julkisuudessa eikä edes eduskunnan valiokunnille pettämättä Putinin luottamusta. Näin jää pimentoon tietoa, joka olisi elintärkeää harkittaessa Suomen turvallisuuspoliittista linjaa, suhdetta Venäjään ja Natoon.

Suomi on vakuuttanut, että se seisoo Ukrainan kriisissä yhteisessä rintamassa muiden EU-maiden kanssa eikä tavoittele erityisroolia. Kuitenkin juuri sitä se on tavoitellut ja saanut.

Myös Venäjä on sanonut, ettei Suomella ole erityisroolia, viimeksi ulkoministereiden Erkki Tuomiojan ja Sergei Lavrovin tapaamisessa. Tämä näyttää sopivan hyvin myös EU:lle, joka on päättänyt, ettei Venäjän johtoa pidä tapailla.

Tämä on kansainvälisen politiikan tapojen mukaista. Joskus on kaikille osapuolille eduksi, että puhutaan yhtä ja tehdään toista.

Suomen linja Ukrainan kriisissä on ollut epäilemättä järkevä. On kuitenkin aikaista arvioida, onko Suomella todella myös erityisrooli kriisin ratkaisemisessa.  Se riippuu siitä, mihin Putin Suomi-yhteyttä lopulta tarvitsee – edistämään kriisin ratkaisua vai vain omien imperialististen tavoitteidensa edistämiseen.

Suomi ja muut länsimaat uskoivat reilut parikymmentä vuotta, että Venäjä kehittyy kohti länsimaisia arvoja ja demokratiaa. Pääministeri Alexander Stubb on sanonut, että nämä arviot olivat vääriä. Niin olivat.

Putinin Venäjä kehittyy yhä etäämmälle läntisistä arvoista, demokratiasta, sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista, kansainvälisestä laista ja muista normeista.

Suomen Venäjän-politiikka perustuu yhä oletukseen, että Venäjä noudattaa edes jotenkuten yhteisiä kansainvälisiä normeja, käyttäytyy järjellisesti ja ennustettavasti. Toivokaamme, että oletus on oikea.

Ellei ole, putoaa pohja niin Suomen turvallisuuspolitiikalta yleensä kuin valtiojohtomme viimeaikaisilta toimilta Ukrainan kriisissä.

Kirjoittaja on politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrjö Raution kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää