Politiikka

Lehdet: Presidentti Niinistö arvostelee edellisiä hallituksia mielikuvapolitiikasta

Presidentti Sauli Niinistö moittii Keskisuomalaisen, Savon Sanomien, Etelä-Suomen Sanomien ja Karjalaisen haastattelussa edellisiä hallituksia mielikuvapolitiikan harjoittamisesta.

Tilaajille

Presidentti Sauli Niinistö moittii Keskisuomalaisen, Savon Sanomien, Etelä-Suomen Sanomien ja Karjalaisen haastattelussa edellisiä hallituksia mielikuvapolitiikan harjoittamisesta. Mediaa Niinistö moittii valppauden herpaantumisesta.

Entisenä valtiovarainministerinä Niinistö seuraa taloutta kiinnostuksella. Hänestä tuli valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok) jälkeen. 1990-luvun laman jälkihoidossa hän jatkoi Viinasen tiukkaa linjaa.

Myös presidenttinä hän korostaa terveen taloudenpidon tärkeyttä, vaikka ei halua puuttua yksittäisiin talouspoliittisiin päätöksiin.

Maailmantaloudessa Niinistö ei usko mihinkään erityiseen kasvubuumiin. Samalla hän varoittaa talouteen niin herkästi syntyvistä kuplista.

"Edellinen, vuoteen 2007 päättynyt maailmantalouden huikea vetovaihe oli bluffia. Se perustui teknorahaan, hienoihin finanssi-instrumentteihin, jotka veivät luvut nousuun, mutta todellisuus sen takaa puuttui", Niinistö analysoi.

Yhdysvalloista alkanut kriisi iski rajusti myös Suomeen. Niinistö on pohtinut, mitä vuoden 2007 jälkeen talouspolitiikassa tapahtui.

Hänen mukaansa silloin haluttiin kovasti uskoa siihen, että "kyllä tämä tästä ohi menee ja palataan vuoden 2007 tilanteeseen, jota pidettiin normaalina".

"Elvytyksen nimissä ylläpidettiin velaksi huipputuloihin viritettyä huippumenojen tasoa ja vanhoja rakenteita. Varoittavat sanat leimattiin populismiksi", hän muistuttaa.

Tämä "seitsemän vuoden virhe" poiki Niinistö mukaan myös uudenlaisen mielikuvapolitiikan.

"Sille on ollut ominaista, että hallitus myi ainakin kolmeen neljään kertaan tehneensä kaiken sen, joka on yhä edelleen tekemättä", hän viittaa edellisiin hallituksiin.

Vuoteen 2010 asti pääministerinä oli keskustan Matti Vanhanen, joka johti jo toista peräkkäistä hallitusta. Hänen siirryttyään Perheyritysten liiton johtoon pääministeriksi loppukaudeksi tuli Mari Kiviniemi (kesk).

Kevään 2011 eduskuntavaalien jälkeen hallitus muodostettiin kokoomuksen Jyrki Kataisen johdolla.

Niinistö osoittaa syyttävästi myös mediaa, joka ei ole ollut valppaana.

"Joka ainoa kerta tämä meni läpi. Vielä viime keväänä kehysriihen jälkeen todettiin, että nythän kaikki asiat ovat viittä vaille valmiita", Niinistö huomauttaa.

Kataisen siirryttyä EU-tehtäviin, uuden hallituksen johtoon nousi Alexander Stubb (kok). Stubbin hallitus lähti Niinistön mukaan liikkeelle hyvin huonolla perinnöllä, sillä taustalla oli tuplarasite.

"Asiat olivat todellisuudessa huonossa jamassa, mutta mielikuvatasolla ne mukamas oli oikeastaan hoidettu ja uudelle hallitukselle jäisi vain pikku vaiva täytäntöönpanosta. Hallituksen asema lähtötilanteessa oli äärimmäisen kiusallinen", Niinistö sanoo.

Niinistö miettii haastattelussa myös sitä, mihin suuntaan Stubbin hallitus tuosta vaikeasta tilanteesta sitten lähti. Se ei ollut välttämättä oikea.

"Vaikka muutamat kymmenet miljoonat, ehkä jopa sadat miljoonat ovat pikkujuttuja seitsemän miljardin vajeen rinnalla, niin pienikin askel väärään suuntaan tässä tilanteessa voi olla pahalta näyttävä virhe", presidentti arvioi hallituksen toimintaa.

Hän ei puutu yksittäisiin päätöksiin, mutta hallitus on riidellyt esimerkiksi lapsilisäleikkausten kompensoimisesta ja eläkeläisten kalastusluvasta.

Niinistö pitää taloustilannetta erittäin vakavana, mutta ei silti halua lähteä synkistelemään.

"Aiemmin näin tein, yritin varoitella, mutta sain siitä synkät moitteet populismista. Nyt olemme sen verran syvällä, että on parempi yrittää nähdä valopilkkuja."

Noita valopilkkuja etsiessään presidentti haluaisi poistaa keskustelusta ilmaisun "seuraava hallitus". Hän ei pidä suositeltavana tapaa, että hallitus tekee päätöksiä, joiden täytäntöönpano tai joista vastaaminen jää seuraavalle hallitukselle.

Niinistö suosittelee palaamaan pääosin siihen, että kukin hallitus tekee sen, mihin kykenee, kantaa päätöksistä täyden vastuun, ja seuraava hallitus tekee taas omat päätöksensä.

Valona hämärässä Niinistö näkee esimerkiksi uutta yrittäjyyttä kannustavat hankkeet, kuten Helsingissä pidettävän Slush-tapahtuman.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää