Politiikka

Koulutuksesta ei enää leikata – ehkä

Palkansaajakeskusjärjestöjen vaalitentissä panelistit nostivat lupauksen merkiksi kätensä vain puoliväliin.

Tilaajille

Seuraava hallitus ei enää leikkaa koulutuksesta – ehkä. Lieventävä sana on tarpeen, sillä kaikki panelistit nostivat kätensä vain puoliväliin, kun heiltä tivattiin puoluejohtajien vaalitentissä lupausta olla jatkamatta koulusäästöjä.

Tuoreimmat madonluvut talouden tilasta saivat kädet jäämään historiasta tuttuun kolkkoon tervehdykseen, kun Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin kysymys koulusäästöistä oli vuorossa palkansaajakeskusjärjestöjen paneelissa keskiviikkona Helsingin Ostrobotnialla.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n, korkeasti koulutettujen Akavan ja toimihenkilöitten STTK:n järjestämä keskustelu työelämästä ja osaamisesta sujui hillitysti, jopa vaisusti.

Koulutuksen tärkeydestä oltiin yhtä mieltä ja siitä säästämistä pidettiin pahana.

”Sitä ei voi jatkaa, maa näivettyy”, sanoi Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund.

Silti Haglund korosti, että esimerkiksi jo sovittu ja sittemmin peruttu toisen asteen koulutuksen eli lukioiden ja ammattikoulujen rakenteellinen säästöpaketti tulee viedä loppuun, mutta kyseessä eivät ole leikkaukset vaan rakenteelliset uudistukset.

Alkuun pientä kiistelyä syntyi ylipäänsä leikkauksista ja velaksi elämisestä sekä niiden seurauksista.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan velkataakka on käymässä kestämättömäksi, mutta vasemmistoliiton Kari Uotila varoitti myös leikkausten tuhoisista seurauksista.

Puoluejohtajista paikalla olivat Stubbin ja Haglundin lisäksi Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä. Vihreitten Ville Niinistön tilalla oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ja kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen korvasi varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi.

Rinne huomautti, että esimerkiksi turhia ict-menoja voidaan hyvin leikata noin 300 miljoonaa euroa ilman, että ihmiset kärsivät.

Työmarkkinoiden ja ylipäänsä työelämän uudistamisen marssijärjestyksestä Stubb ja Rinne tuntuivat olevan eri linjoilla.

Stubbin mukaan seuraavaan hallitusohjelmaan tulisi kirjata raamit, miten työn tekemisestä ja teettämisestä tehdään kannustavaa. Sitten työmarkkinajärjestöille annettaisiin tietty aikaraja saada tuloksia, ja mikäli niitä ei syntyisi, hallitus ja eduskunta ottaisivat vastuun.

Rinne tulkitsi Stubbin mallin saneluksi ja vaati tilalle neuvotteluja. ”Kilpailukykyä ei saa tavoitella heikentämällä työehtoja”, Rinne tähdensi.

”Työpaikoilla pitää olla riittävästi resursseja ja työntekijöitä, ja heidän osaamistaan pitää kehittää”, Rinne vaati ja peräsi myös johtajia, jotka osaavat todella johtaa porukoita.

Stubb kiisti kannattavansa sanelua: ”Ilman muuta on selvää, että tarvitaan dialogia.”

Vasemmistoliiton Uotila piti höpötyksenä ja myyttinä puheita työelämän joustamattomuudesta ja jäykkyydestä.

Sipilä puhui maltillisen palkkaratkaisun ja yhteiskuntasopimuksen puolesta, joilla keskeisen vientiteollisuuden kilpailukyky kohentuisi.

Työaikapankki, koeajat ja työeläkemaksun määräaikainen alentaminen olivat myös Sipilän listalla.

”Selvää on, ettei tässä yhteiskunnassa samassa veneessä olla, kun yritysjohtajien bonusjärjestelmä jyllää ja työntekijöiltä vaaditaan hirvittäviä joustoja”, arvioi perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia sijaistamaan päässyt kansanedustajaehdokas Markku Saarikangas.

Saarikankaan tietojen mukaan esimerkiksi Lapin matkailussa teetetään jo 12-tuntisia työpäiviä ja kuusipäiväisiä työviikkoja kolmen kuukauden jaksoissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit 2015
 • Marjukka Liiten

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää