Politiikka

Näin uusia edustajia ohjeistetaan: Saat 1 200 käyntikorttia ja 1 800 euroa pitkästä työmatkasta, älä tuo kolmea vierasta

Uusia kansanedustajia ohjeistetaan työhönsä pitkällä oppaalla. HS esittelee opaskirjan sisältöä.

Tilaajille

Tällainen on työsi, näin painat läsnäolonappia, vieraita saat tuoda kaksi kerrallaan ja käyntikortteja saat 1 200 kappaletta.

Muun muassa tällaiset tiedot löytyvät eduskunnan kanslian uutuusoppaasta, jolla kansanedustajia ohjataan talon tavoille.

Vajaan sadan sivun paksuinen eduskuntaopas käy seikkaperäisesti läpi eduskuntatyön sisällön ja kertoo miten liikkua eri rakennuksissa. Opas antaa myös yksityiskohtaiset ohjeet arjen sujumiseen.

Untuvikkoedustajille kerrotaan jo heti oppaan alkusivuilla, että eduskunnan tehtävänä on muun muassa säätää lait, päättää budjetista, käsitellä kansainväliset sopimukset, valvoa maan hallitusta ja valita pääministeri.

Opas kuvaa perusteellisesti täysistuntotyötä ja kertoo, miten ilmoittautua läsnäolevaksi nappia painamalla. Istuntosalin työpöydästä on jopa kuva, jossa näkyvät "läsnä-jaa-ei-tyhjä"-napppulat.

Kansanedustajalle selvitetään niin ikään tarkoin, mikä on aloite, mikä kysymys, minkälaista on valiokuntatyö ja miten budjetti syntyy.

Avustajan palkkauksesta opas muistuttaa, että avustajan on oltava vähintään 18-vuotias ja hänellä on oltava paitsi tehtävään soveltuva koulutus myös kyvyt ja taito hoitaa työ.

Kirjasen loppupuolelta löytyvät arjen ohjeet ja tiedot palkkioista, kulukorvauksista, puhelimesta, työterveyshuollosta ja muista eduista.

Kansanedustajalle työhön liittyvät matkat ovat pääkaupunkiseudulla käytännössä ilmaismatkoja, kulkuvälineestä riippumatta.

Opas kertoo, että kansanedustajat saavat esimerkiksi HSL:n matkakortin, johon on ladattu kerralla 100 euroa arvoa.

Rautateillä on ilmaismatkustus ykkösluokkaa myöten ja asemien parkki on ilmainen. Edustajat saavat myös Matkahuollon bussikortin, jolla voi ajella ympäri maata.

Edustajilla ovat niin ikään ilmaiset lentomatkat kodin ja eduskunnan välillä. Ilmaislentoja voi käyttää myös edustajatyössä, "milloin ympäristönäkökohdat eivät puolla junan tai bussin käyttöä", opas ohjeistaa.

Eduskunta kustantaa myös lentoasemien parkkimaksut.

Finnairin bonuspisteistä opas teroittaa erikseen, että pisteitä saa käyttää vain eduskunnan matkoihin, ei edustajan yksityisreissuihin eikä perheenjäsenten matkailuun.

Euroopan lennoilla kansanedustajan pitää pääsääntöisesti istua economy-luokassa.

Kaukomatkoilla bisnesluokka on sallittu, jos puhemiehistö sen hyväksyy.

Ulkomaan matkoista edustajille maksetaan päivärahat. Niitä ei makseta kuitenkaan kielikursseilta, eikä ystävyysseurojen ja harrastetoiminnan matkoilta.

Oppaasta löytyvät myös täsmätiedot palkkioista ja kulukorvauksista.

Aloittavan kansanedustajan palkkio on 6 380 euroa kuussa, yli 12 vuotta toimineen edustajan palkkio jo 6 858 euroa.

Valiokunnan ja sen jaostojen puheenjohtajuudesta sekä eduskuntaryhmän vetovastuusta maksetaan puheenjohtajalisää, joka vaihtelee 473:sta 1 183:een euroon kuukaudessa. Edustajille maksetaan myös verovapaita kulukorvauksia. Kulut korvataan riippumatta siitä, mitkä ovat todelliset asumis- ja matkakulut.

Pienintä, 986,81 euron kulukorvausta maksetaan pääkaupunkiseudulla asuville edustajille.

Jos kansanedustaja asuu yli 30 kilometrin päässä eduskunnasta, korvaus on 1 315,75 euroa.

Korkeinta kulukorvausta, 1 809,15 euroa saavat edustajat, jotka asuvat Uudenmaan ulkopuolella.

Kulukorvaukset ovat pysyneet muuttumattomina vuodesta 2005 lähtien, opas muistuttaa.

Opas myös selvittää, että tästedes edustajat joutuvat tekemään tiliä yli 400 euron arvoisista lahjoista tai pääsylipuista esimerkiksi oopperaan ja konsertteihin.

Edustajien viihtyvyyden lisäämiseksi käytössä ovat pesula ja useita saunoja.

Eduskunta kustantaa kirjasen mukaan myös 1 200 käyntikorttia vaalikaudessa.

Rajattoman määrän käyntikortteja saavat kuitenkin painattaa valiokuntien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat sekä ulkoasianvaliokunnan jäsenet ja varajäsenet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eduskuntavaalit 2015
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää