Politiikka

Soini, Niinistö, Mäntylä ja Lindström perussuomalaisten ministerit

Keskusta saa kuusi ministerinsalkkua, perussuomalaiset ja kokoomus molemmat neljä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ryhtyy ulkoministeriksi. Muut puolueen salkut menevät Jussi Niinistölle, Hanna Mäntylälle ja Jari Lindströmille.

Tilaajille

Kahden hallituspuolueen ministerit ovat nyt selvillä.

Kokoomus ja perussuomalaiset kertoivat omat ministerivalintansa keskiviikkona, kun uuden hallituksen ohjelma tuotiin julki. Keskusta kertoo ministereistään vasta torstaina.

Perussuomalaisten puheenjohtajasta Timo Soinista tulee ulkoministeri ja kokoomuksen Alexander Stubbista valtiovarainministeri.

Perussuomalaiset valottivat muita ministerivalintojaan myöhään keskiviikkoiltana. Puolue ehdottaa puolustusministeriksi Jussi Niinistöä, sosiaali- ja terveysministeriksi Hanna Mäntylää ja oikeus- ja työministeriksi Jari Lindströmiä.

Puheenjohtaja Soini kuvaili Niinistöä "jämptiksi ja jämäkäksi perussuomalaiseksi, joka tuntee läpikohtaisesti salkun alan". Mäntylän, joka on puolueen varapuheenjohtaja, Soini määritteli perussuomalaisten sote- eli sosiaali- ja terveysekspertiksi.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta ministeriksi nousevaa Lindströmiä Soini kuvaili puolestaan "työmieheksi, todelliseksi duunariksi."

Soinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi hän valitsi Lindströmin, joka ei ole juristi, oikeusministerin tehtäviin.

”Tärkeää on oikeustaju ja oikea oikeuspoliittinen linja. Ei titteli", Soini vastasi.

"Minulla ei ole mitään epäilystä etteikö Jari siinä pärjää", hän jatkoi.

Soini myönsi, että päätös ministerimäärän karsimisesta aiempaan hallitukseen verrattuna aiheutti kuitenkin päänvaivaa perussuomalaisten valinnoille. Sukupuolijako ratkesi samalla, kun hallitusneuvotteluissa päätettiin salkkujen määrästä.

”Etsin parhaat ihmiset näille paikoille. Siksi tämä on 3-1.", Soini sanoi tarkoittaen sitä, että ministeriryhmässä on kolme miestä ja yksi nainen.

”Jos salkkujako olisi ollut toinen, ministerijako olisi voinut olla toinen.”

Perussuomalaisten puoluehallituksen, puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti yksimielisesti hallitukseen menosta. Asiasta ei tarvinnut äänestää, mutta perusteellinen keskustelu käytiin, Soini jatkoi.

Puoluesihteeri Riitta Slunga-Poutsalolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mikä puolueessa muuttuu nyt kun luvassa on hallitusvastuuta.

"Meidän linja, meidän asiat ja aatteet säilyvät, mutta tietenkin hallitusvastuuseen kuuluu vastuu ja yhteistyön tekeminen", puoluesihteeri vastasti.

"Ei me enää ihan pellossa eletä, mutta se ei tarkoita, että omat mielipiteet pitäisi hylätä tai unohtaa."

Pääministeriksi torstaina valittavan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän hallitukseen tulee yhteensä 14 ministeriä.

Keskusta saa kuusi ministerinsalkkua, kokoomus neljä ja perussuomalaiset neljä salkkua.

Keskusta, joka kertoo salkkujaosta huomenna lisää, saa pääministerin lisäksi elinkeinoministerin, perhe- ja perusturvaministerin, ympäristö- ja liikenneministerin, maa- ja metsätalousministerin sekä kunta- ja uudistusministerin salkut.

Hallitus ei ole vielä päättänyt kenelle ministerille kuuluvat tasa-arvoasiat.

Aiemmin keskiviikkona ministerivalinnoistaan kertoi kokoomus. Sen riveistä sisäministeriksi on nousemassa Petteri Orpo, opetus- ja kulttuuriministeriksi Sanni Grahn-Laasonen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Lenita Toivakka.

Stubb perusteli valintoja etenkin kolmikon aiemmalla ministerikokemuksella.

"Eka oli ministerikokemus, jota kaikilta kolmelta löytyy. Sitten on toiminta puolueen sisällä. Esimerkiksi Lenitan toiminta Naisten liitossa tai Sannin varapuheenjohtajana."

Orpo ei Stubbin mukaan esittelyjä kaipaa. Orpo on toiminut tähän saakka maa- ja metsätalousministerinä, joskin vain vuoden verran.

Kokoomuslaisista eduskunnan varapuhemiehen pesti on menossa Paula Risikolle. Eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Arto Satonen.

”Ei ollut vaikea päätös puolueelta”, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Stubb sanoi, että hänen ratkaisuunsa ministerilistaksi vaikutti osaltaan myös se, että muiden puolueiden ministereillä ei välttämättä ole paljon kokemusta. Tällä hän viittasi erityisesti perussuomalaisiin.

Vaikka Stubb ylisti koko ministeriryhmäänsä, hän sanoi kuitenkin viettäneensä unettoman yön ryhmäänsä miettiessään.

Kaikkiaan ministereiden määrä vähenee hallituksessa viidellä siitä kun neljä vuotta sitten Jyrki Kataisen (kok) hallitus aloitti. Silloin hallituksessa aloitti 19 ministeriä. Poliittisten valtiosihteerien määrä vähenee kymmenestä kolmeen. Samassa suhteessa vähenevät ministerien avustajat.

”Ministeriörakenteen, ministereiden ja valtiosihteerien määrän väheneminen on viesti hallinnon vähenemisestä”, Sipilä sanoi keskiviikkona.

Hän tiivisti kaksiviikkoisen urakan näin: ”Tehtävän edessä on nöyrästi tunnustettava, että olen kokenut itseni pieneksi, mutta uskon että olemme saaneet aikaan suunnitelman jolla Suomi selviää."

Timo Soinille ulkoministerin salkun valinta oli vaikea päätös. Lopullisen ratkaisun hän teki tiistai-iltana kävelyllään neuvottelupaikan eli valtioneuvoston juhlahuoneiston Smolnan ulkopuolella. Soini on ollut kiinnostunut ulkoministerin salkusta, mutta lopullinen ratkaisu oli silti kivulias.

”Kun te kysyitte, että mitä minä siellä kävelin, niin tätä minä kävelin”, Soini sanoi keskiviikkona päivällä.

”Ei kovin suuri yllätys ollut niille, jotka ovat toimintaani seuranneet.”

Hän viittasi uraansa EU:n parlamentissa ja viimeksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana. Salkkujakoa ei tehty salkku kerrallaan tai nokkimisjärjestyksessä.

”Katsottiin kaikki tehtävät läpi ja siitä lähdettiin hakemaan mahdollisimman hyvää yhteistä joukkuetta”, Soini sanoi.

”Timo kipuili tätä, mutta vaistosin että tätä Timo oikeasti haluaa tehdä”, Juha Sipilä sanoi.

Kokoomuksen Stubb sanoi, että Soinin valinta ulkoministeriksi on paras ratkaisu Suomen kannalta.

”Lopullinen päätös syntyi paineettomassa tilassa ilman riitelyä ja vastaavaa. Loppu ratkesi Soinin rauhallisella pitkällä kävelyllä”, Stubb totesi.

Hallituksen neljän miljardin euron säästölista on tulevan pääministeri Sipilän mukaan "hyvin konkreettinen". Tavoitteena on siis säästää julkisia menoja neljällä miljardilla hallituskauden loppuun mennessä.

Euromääräisesti suuret leikkaukset kohdistuvat koulutukseen (600 miljoonaa euroa), kehitysapuun (300 miljoonaa euroa) ja työttömyysturvaan (200 miljoonaa euroa).

Ohjelmassa on koko joukko taatusti polemiikkia aiheuttavia päivähoitoon ja lapsiperheisiin kohdistuvia leikkauksia. Hallitus aikoo rajata niin sanottua subjektiivista päivähoito-oikeutta perheiltä, joissa toinen vanhempi hoitaa vanhempaa lasta kotona. Perheellä olisi oikeus vain puolipäiväiseen hoitopaikkaan.

Hallitus aikoo myös keventää palkkaveroa ja autoveroa.

Mitä tulee sosiaali- ja terveysuudistukseen, hallitus siirtää sote-palvelujen järjestämisvastuun kunnilta uudenlaisille itsehallintoalueille eikä kuntayhtymille kuten edellinen hallitus kaavaili.

”Tämä sote-ratkaisu perustuu itsehallintoalueisiin eli suomeksi maakuntamalliin ja sen pohjalta lähdemme viemään tätä määrätietoisesti eteenpäin”, hallitusneuvotteluja johtanut Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uusi strateginen hallitusohjelma on 41 sivua pitkä.

Neljän vuoden ohjenuora

 Tänään keskiviikkona julkistettava hallitusohjelma on Juha Sipilän (kesk) hallituksen työohjelma.

 Ohjelmaa on tarkoitus noudattaa seuraavat neljä vuotta.

 Ohjelmassa ovat hallituksen kärkihankkeet, joihin on tarkoitus panostaa, leikkaukset julkisen talouden sopeuttamiseksi, veropäätökset, työelämäuudistuksia, ministereiden työnjako sekä malli, jolla Suomessa aiotaan jatkossa järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut (sote-uudistus).

 Aiemmista ohjelmista poiketen uuden hallitusohjelman on tarkoitus olla strateginen eli aikaisempaa suppeampi. Tarkemmat yksityiskohdat, eräänlainen työsuunnitelma tai toteuttamissuunnitelma, on tarkoitus laatia kesän mittaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää