Politiikka

”Ihminen on terve, jos hän kykenee rakastamaan ja tekemään töitä” – kansanedustajat lainasivat budjetista puhuessaan niin Freudia kuin Mazzarellaa

Kansanedustajat siteerasivat budjetista keskustellessaan muun muassa psykoanalyysin kehittäjä Sigmund Freudia, kirjailija Merete Mazzarellaa, Britannian entistä pääministeriä Winston Churchilliä sekä presidentti J. K. Paasikiveä – ja tietysti Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta.

Kansanedustajat ovat kautta aikojen siteeranneet puheissaan usein kirjailijoita, tutkijoita tai tunnettuja poliitikkoja. Monet poliitikot löytävät yhä uudelleen Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanista sopivat sanat asiaan kuin asiaan. Raamattua siteeraavat lähinnä kristillisdemokraatit.

Ennen joulua käydyn budjettikeskustelun ensimmäisenä päivänä opposition kansanedustajat intoutuivat siteeraamaan niin suomenruotsalaista kirjailijaa Merete Mazzarellaa kuin maailmanhistoriaan jäänyttä, Britannian entistä pääministeriä ja Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanutta Winston Churchilliä.

Puheissa lainattiin merkkihenkilöitä niin runsaasti, että jopa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) pani sen ilahtuneena merkille.

”Oli hienoa nähdä puheenvuoroissa paljon sitaatteja”, hän sanoi.

Merkkihenkilöiden lisäksi puheissa lainattiin ainakin paria yrittäjää.

Myös viittaukset viimekeväisiin vaalipuheisiin nousivat tuttuun tapaan esille.

Suomen Pankin tuorein talouskatsaus kuului varsinkin hallituspuolueiden kansanedustajien puheissa, ja sen pääjohtaja Erkki Liikanen tuntui olevan demaritaustastaan huolimatta heidän sankarinsa.

HS kävi läpi yksi yhdeksän tuntia kestäneen keskustelun.

Lainausvyöryn aloitti Sdp:n ryhmäpuheen pitänyt Pia Viitanen, joka luki Mazzarellan muistelmakirjasta Ainoat todelliset asiat ensimmäisen lauseen:

”Työ ja rakkaus ovat ainoat todelliset asiat elämässä, eikä ole hyvä, jos toinen niistä puuttuu.”

Tästä Viitanen pääsi suoraan asiaan. Budjetista puuttuu demareiden mielestä juuri työhön ja työllisyyteen vaikuttavat asiat.

Viitasen lennokkaassa ryhmäpuheessa vilahtivat myös Guinnesin ennätysten kirja ja Sleepy Sleepersin taannoinen hittikappale Järkee vai ei.

Perussuomalaiset tekivät hänen mielestään ennätystasoisen suorituksen pettämällä likipitäen kaikki vaaleja edeltäneet puheensa. Viitanen ei nähnyt hallituksen työllisyys- ja talouslinjassa tietystikään järkeä.

Vasemmistoliiton Li Andersson puolestaan vetosi talouspoliittisen arviointineuvoston puheenjohtajaan Roope Uusitaloon epäillessään hallituksen arvioita niin sanotun pakkolakipaketin työllisyysvaikutuksista.

”Uusitalo on sanonut, että vähän pessimistisemmillä oletuksilla päästäisiin helposti myös nollavaikutukseen tai jopa negatiivisiin lukuihin”, Andersson sanoi.

Sdp:n Tarja Filatov hyökkäsi pakkolakien kimppuun Aalto-yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) lausuntoihin vedoten.

Eläkkeelle jääneet tarunhohtoiset virkamiehet ovat edelleen kovassa kurssissa eduskunnassa.

Antti Lindtman (sd) muistutti valtiovarainministeriössä pitkään vaikuttaneen Raimo Sailaksen todenneen, että jos hallitus ei tartu SAK:n esitykseen, kyse on ihan jostain muuta.

Hallituspuolue perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi mainitsi työ- ja elinkeinoministeriön ex-kansliapäällikön Erkki Virtasen. Kankaanniemi arveli Virtasen arvelleen maahanmuuton kustannuksiksi puoltatoista miljardia euroa.

Ahkerin siteeraaja budjettikeskustelun ensimmäisenä päivänä oli Rkp:n Stefan Wallin.

Hän siteerasi Rkp:n ryhmäpuheenvuorossa parikin kertaa Churchillin melko itsestään selviä ajatuksia, jotka eivät siis kuulu hänen parhaimmistoonsa. Esimerkiksi muutoksessa ei ole mitään vikaa, kunhan se menee oikeaan suuntaan.

Wallinin ryhmäpuhetta rikastutti 1700-luvulla elänyt irlantilaisbrittiläinen filosofi ja valtiomies Edmund Burke, joka oli sanonut, että ”koulutus on kansakunnan halvin puolustus”.

Tästä Wallin pääsi notkeasti arvostelemaan hallituksen satojen miljoonien leikkauksia varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja tutkimukseen.

Wallin todisti myös, että YK:n valovoimaisen ruotsalaisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin sanat ovat edelleen tärkeitä. ”Vapaus pelosta”, Wallin siteerasi Hammarskjöldiä ja muistutti, että näillä sanoilla voitaisiin tiivistää ihmisoikeuksien koko filosofia.

Wallin muistutti, että Hammarsjöldin kahdeksana pääsihteerivuotena Eurooppaa ja koko maailmaa jälleenrakennettiin sodan kauhujen jälkeen. Silloin ei nähty yhtä suuria pakolaisvirtoja kuin nyt. Wallin paheksui nyt tehtäviä kehitysapuleikkauksia.

Wallin lainasi myös Ruotsin murhattua pääministeriä Olof Palmea. ”Tämä ehdotus ei ole ensimmäinen askel. Se on askel”, sanoi Palme.

Palmen lainaaminen sai aikaan hyrinää demaripuolella.

”Lisää tätä linjaa”, Eero Heinäluoma (sd) huudahti.

Sen jälkeen Wallin jo esitteli Rkp:n vaihtoehtoa, jossa työn verotusta kevennettäisiin ja kotitalousvähennystä korotettaisiin sekä korosti vielä hallituksen olevan oikealla tiellä.

Demarihyrinä loppui kuin seinään.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto puolestaan palasi Pia Viitasen aloittamaan työ ja rakkaus -teemaan ja lainasi maailmankuulua itävaltalaislähtöistä lääkäriä Sigmund Freudia, joka tunnetaan psykoanalyysin kehittäjänä.

”Freud totesi aikoinaan, että ihminen on terve, jos hän kykenee rakastamaan ja tekemään töitä”, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Mutta vaikka kuinka rakastaisimme työtä, jossain vaiheessa voimme tarvita elääksemme muiden apua, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja muistutti. Hän kuvasi lapsiin ja paljon sairastaviin kohdistuvia leikkauksia järkyttäviksi.

Kristillisdemokraattien Peter Östman siteerasi omassa puheenvuorossaan pitkähkön pätkän ”erästä pienyrittäjää, joka on kirjoittanut hyvän blogitekstin”.

”Kun Suomen poliitikot ja ay-liike tekevät kaikkensa karkottaakseen yrittäjät, niin Viro luo yrittäjyydelle optimaalisen olosuhteen”, Östman luki yrittäjän tekstiä.

Keskustan Antti Rantakangas ja kokoomuksen Sari Sarkomaa kuuluivat hallituspuolueiden kansanedustajiin, jotka kovistelivat oppositiota niiden vaalilupauksista ja löysivät lainattavaa niistä.

”Sdp oli valmis vaaliohjelmassaan hyväksymään kolmen miljardin sopeutustoimet, jotka sisälsivät 270 miljoonaa koulutukseen tehtäviä leikkauksia”, muistutti Rantakangas.

Anne Kalmari (kesk) siteerasi ”erästä aivan arvostettua henkilöä”.

”Hän on Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Hän toteaa: Suomessa tarvitaan ratkaisuja, joiden avulla kustannuskilpailukyky paranee merkittävästi.”

Suomen Pankin pääjohtajan sanomaa oli kuunnellut tarkasti myös keskustan Olavi Ala-Nissilä.

”Suomen Pankkihan on hyvin voimakkaasti vaatinut määrätietoisia korjaavia talouspoliittisia toimenpiteitä”, hän muistutti.

Hannu Hoskonen (kesk) oli lueskellut Liikasen antamia ”totuuksia siitä, miten Suomen taloutta tulisi kehittää”.

Lasse Hautalakin (kesk) lainasi Suomen Pankin Talouden näkymät -katsausta. Suomen Pankin tuoreinta talousennustetta siteerasivat hallituspuolueiden edustajista myös Timo Heinonen (kok) ja Arja Juvonen (ps).

Suomen Pankin talousennusteesta oli huolissaan myös oppositiopuolue kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

Pisimpään ja perinpohjaisimmin Liikasen sanomaa kuitenkin siteerasi Toimi Kankaanniemi (ps).

Lukusuosituksia jaeltiin laajemmaltikin.

Keskustan Mikko Kärnä suositteli opposition edustajille tutustumista Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n maaraporttiin, mutta ei kuitenkaan ryhtynyt lainaamaan sitä. Raportti kuitenkin ”tukee täysin tämän hallituksen linjaa”.

Myös Veera Ruoho (ps) muistutti IMF:n sanomasta.

Pia Viitanen (sd) oli huomannut IMF:n ottaneen hyvin kriittisen kannan Suomen koulutusleikkauksiin.

Sari Tanus (kd) vetosi teollisuusmaiden järjestön OECD:n arvioon, jonka mukaan asiakasmaksut ja palveluiden saatavuuden epätasa-arvo aiheuttavat ja ylläpitävät eri väestöryhmien suuria hyvinvointi- ja terveyseroja.

Eero Heinäluoma viittasi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan keskustalaisen toimitusjohtajan Vesa Vihriälän lausuntoon pakkolakipaketista. Siinä sanotaan Heinäluoman mukaan selvästi, että työeläkemaksujen alentamisen tulisi ottaa harkintaan.

Jukka Gustafsson (sd) kehui Metallityöväen liiton ja Teknologiateollisuuden yhteistyötä. ”Heillä on muun muassa 40 sivun kokonaisuus työaikajoustoista työpaikoille.”

Elsi Katainen (kesk) muistutti, että kansainvälinen työjärjestö ILO on sanonut, että hallituksen ajama kilpailukykypaketti, jota siis oppositio kutsuu pakkolakipaketiksi, on juuri nyt hyvä ja käyttökelpoinen Suomessa, kunhan keinot ovat väliaikaisia.

Eero Suutari (kok) muistutti, että Suomen Yrittäjät on luvannut hallituksen lupaaman paikallisen sopimisen seurauksena syntyvän noin 55 000 työpaikkaa.

Eduskunnan puheissa lainataan usein myös tiedotusvälineitä.

Eeva-Johanna Eloranta (sd) vetosi Helsingin Sanomien päätoimittajan Antero Mukan kirjoitukseen, jossa Mukka tähdensi, ettei tiedettä, virkamiesetiikkaa tai oikeusjärjestelmää ei tulisi valjastaa lyhyen tähtäimen poliittisten tavoitteiden käsikassaroiksi.

Mika Lintiläkin (kesk) oli lukenut Helsingin Sanomia. Hän viittasi Elina Kervisen juttuun, jossa verrattiin Suomen ja Ruotsin taloustilannetta toisiinsa.

Simon Elo (ps) puolestaan sanoi Helsingin Sanomien analyysiin viitaten, että tämä hallitus tekee Suomen historian tiukinta turvapaikkapolitiikkaa.

Hanna-Kaisa Heikkinen (kesk) mainitsi Savon Sanomien jutusta, joka kertoi varkautelaisesta Led Suutari Oy:stä ja sen toimitusjohtajasta Risto Koposesta.

”Pakkaa vehkeet äkkiä putkikassiin ja vaihda maata. Suomessa ei anneta edellytyksiä yrittämiseen”, oli Koponen neuvonut nuoria keksijöitä.

Ja tulihan se Tuntematon sotilaskin esille keskustelun tuoksinassa.

”Tuntematonta lainatakseni: Emmä syyllistä kaipaa vaan Lahtista ja konekivääriä. Nyt tarttee tehrä töitä eikä etsiä sitä syyllistä”, perussuomalaisten Ari Jalonen sanoi.

Entiset ministerit vilahtelivat myös puheissa. Keskustan Timo V. Korhonen sanoi muistelevansa mielellään aikaa, jolloin pääministeri Paavo Lipposen (sd) aloitteesta ja ajamana käynnistettiin Kainuussa itsehallintokokeilu. Korhonen siteerasi Tampereen yliopiston tutkimusta hankkeesta, joka oli menestys monilla mittareilla.

Kankaanniemellä tuli keskustelua kuunnellessa mieleen entisen kansanedustajan, ministeri Hannes Mannisen (kesk) kertoma tarina.

”Hän kertoi, että vanhahko kunnanjohtaja, jonka hyllyssä oli kaksi mappia. Toisen mapin selässä luki asiat, jotka aika hoitaa ja toisen mapin selässä asiat, jotka aika on hoitanut. Hieman tuntuu, että nämä opposition puheenvuorot sisältävät tällaisen ajatuksen, että kyllä aika hoitaa, että annetaan mennä”, Kankaanniemi summasi.

Sdp:n Nasima Razmyar siteerasi tuntikausia kestäneen keskustelun loppuvaiheissa entistä presidenttiämme, kokoomuslaista Juho Kusti Paasikiveä.

”Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku”, Razmyar siteerasi Paasikiveä.

”Samoin on viisautta pysähtyä miettimään, mitä on tekemässä”, hän sanoi.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Budjetti
 • keskustelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  3. 3

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  4. 4

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  5. 5

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  6. 6

   Vesi- ja kosteusvahinkoja on todettu valtaosassa taloyhtiöitä, sanoo kysely – erityisesti vuosina 1980–1999 rakennetut yhtiöt ovat pulassa

  7. 7

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  8. 8

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  9. 9

   Pohjois-Koreaa eristetään muusta maailmasta entisestään – Kiina lopetti lennot Pjongjangiin, Yhdysvallat lisäsi pakotteita ja lisäsi diktatuurin terrorismin tukijoiden mustalle listalle

  10. 10

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  9. 9

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  10. 10

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää