Politiikka

Antti Rinne toisi vanhat työmarkkinalegendat neuvottelupöytään – Laatunen ja Ihalainen torjuvat esityksen

Rinne haluaisi Lasse Laatusen ja Lauri Ihalaisen neuvottelupöytään. Molempien mielestä neuvottelut ovat ensisijaisesti järjestöjen vastuulla.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdottaa, että työmarkkinaneuvottelujen konkarit, Elinkeinoelämän keskusliiton entinen johtaja Lasse Laatunen ja SAK:n entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd) otettaisiin mukaan työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin.

Rinne teki ehdotuksensa Sdp:n puoluehallituksen kokouksessa torstaiaamuna. Rinteen mielestä kaksikko voisi toimia ”työmarkkinadiplomaatteina”.

Sekä kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd) että eläkkeellä oleva Lasse Laatunen kuulivat esityksestä HS:ltä.

”Kyllä nyt on ennenaikaista pohtia ulkopuolisia, tarpeetontakin. Annetaan parteille nyt neuvottelurauha”, Laatunen torjui esityksen tuoreeltaan.

Hän sanoo, että päätös yhteiskuntasopimusneuvottelujen aloittamisesta uudelleen on tuore.

”Sitten pitää miettiä, jos kutsutaan ja onko neuvotteluille edellytykset olemassa. Toivotaan, että partit löytävät ratkaisun. Ne joilla valtakirja on, heillä on velvollisuus ja vastuu onnistua”, Laatunen sanoo.

Laatunen ei osaa sanoa olisiko heistä apua. ”Monet pitävät meitä menneisyyden miehinä, mutta onhan meillä omat näyttömme.”

Lauri Ihalainen on entisenä SAK:n puheenjohtajana haluttu neuvottelija, kun yhteiskunnassa ovat asiat sekaisin.

Hän suhtautuu kuitenkin epäilevästi siihen, että ulkopuoliset tulisivat mukaan. Hän ei halua tunkea neuvotteluihin. Marssijärjestys on hänen mukaansa se, että järjestöjen pitää itse löytää ratkaisunsa.

”Aina olisi hyvä, että järjestöt keskenään löytävät ratkaisun, mutta jos erilaista tukea eri muodoin tarvitaan, toki sitä pitää auttaa”, Ihalainen sanoo.

”Jos tahtotila tulee, että apua tarvitaan, on selvää että kukaan ei halua kieltäytyä. Keskusteluita on toki käytykin ja olen koittanut rohkaista osapuolia.”

SAK:n hallitus kokoontuu maanantaina keskustelemaan, onko neuvottelujen aloittamiselle edellytyksiä olemassa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies torjuu ehdotuksen kohteliaasti.

”Uskon, että me pärjäämme nykyisin pärjätään. Meillä on kokemusta jo avusta, kun mukana viime vuonna oli hyvin kokenut entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius. Uskoisin, että esitys on ystävällisessä mielessä tehty, mutta eiköhän me ilman ulkopuolelta tulevia voimia jatketa”, Häkämies sanoo.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  10. 10

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää