Politiikka

SAK hyväksyi alustavasti yhteiskuntasopimuksen – Sipilän hallitukselle asetettiin useita ehtoja

Suomen suurin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on alustavasti hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen.

Suomen suurin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on alustavasti hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen äänin 14–5.

Tyhjää äänesti yksi liitto. Asiasta kertoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tiedotustilaisuudessa noin kello 11.45. SAK:n kokous alkoi aamulla kello 9.

Sopimusta vastaan äänestivät odotetusti Palvelualojen ammattiliitto Pam, Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja Elintarviketyöläisten liitto. Rakennusliitto äänesti tyhjää.

Nämä liitot olivat jo etukäteen ilmoittaneet, etteivät ne aio hyväksyä sopimusta. Yli 230 000 jäsenen Pamilla on SAK:n suurimpana liittona hallituksessa kolme ääntä.

Suomen suurimman ammattiliiton Palvelualojen ammattiliitto Pamin puheenjohtaja Ann Selin mukaan SAK:n liitot suhtautuvat yhteiskuntasopimukseen yhä epäluuloisesti.

”Mikään liitto ei ole liput liehuen sanonut lähtevänsä sopimukseen mukaan, vaan kaikilla on tiukkoja reunaehtoja.”

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan aiemmin aamulla kokouksessa vieraillut pääministeri Juha Sipilä (kesk) informoi liittoja etenkin veronkevennyskysymyksestä.

Kokouksessa päätettiin myös, että SAK on valmis jatkamaan Suomen mallin valmistelua.

”Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos tämä sopimus tulee kattavasti voimaan vuoden 2017 syksyllä, päätämme kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen pohjalta kustannusraamista. Se toimisi palkkanormina sillä neuvottelukierroksella.”

Työmarkkinajärjestöt joutuvat siis jälleen neuvottelupöytään.

”Meillä on omat tavoitteemme Suomen mallin osalta ja EK:lla varmasti omansa. Meillä oli neuvotteluissa varsin pitkälle yhteinen näkemys siitä, millainen malli olisi. Se jäi kuitenkin neuvottelujen loppuvaiheessa pois.”

Lyly uskoo, että Suomen mallin rakentamista voidaan jatkaa hyvin siitä, mihin aiemmin neuvottelupöydässä jäätiin.

Pääministeri Sipilä on tehnyt selväksi, ettei Suomen hallitus taivu tuloveron kevennyksiin, elleivät järjestöt pääse sopuun vientivetoisesta palkkaraamista. SAK:lle veronkevennyksistä on puolestaan tullut yksi yhteiskuntasopimuksen toteuttamisen ehdoista.

”Edellytämme tietenkin, että hallitus nyt toteuttaa pakkolakien poistot, luopuu lisäsäästöistä ja veronkorotuksista sekä toteuttaa veronkevennykset.”

Verokysymyksessä saattaa olla neuvotteluvaraa. Lyly ei vielä suostu kertomaan, vaatiiko SAK hallituksen väläyttämiä noin miljardin euron tuloveron kevennyksiä täysimääräisinä.

SAK vaatii myös työntekijöille vankkaa neuvotteluasemaa työpaikoille.

”Paikallisen sopimisen osalta pitää taata osapuolten tasavertainen neuvotteluasema. Myös yleissitovuuden ja luottamusmiesten aseman vahvistamisen pitää olla sopimuksen soveltamisessa keskiössä.”

SAK asettaa useita ehtoja hallitukselle. Hallituksen on luovuttava 1,5 miljardin euron leikkauksista ja toteutettava veronkevennykset. Yrityksiltä SAK odottaa vastuunkantoa investointeina ja valtion tukea niiden saamiseksi liikkeelle.

SAK ilmoittaa olevansa valmis niin sanotun Suomen mallin kehittämiseen. Mallissa palkankorotusvaran määrittelisivät vientialojen korotukset. Yhteiskuntasopimuksessa asioista ei sovittu, vaikka neuvotteluja käytiin aiheesta kauan, ja tekstejäkin oli valmiina. Palkkamalli helpottaisi hallitusta tekemään veronkevennykset.

Lopullisen päätöksen SAK tekee kesäkuussa, kun sopimuksen kattavuus ja hallituksen toimet ovat varmistuneet.

Pääministeri Juha Sipilältä (kesk) ei irronnut SAK:lle maanantaiaamuna lisälupauksia. Sipilä vieraili SAK:n kokouksessa aamulla ennen lähtöään EU:n huippukokoukseen Brysseliin.

Pääministeri ei suoraan luvannut SAK:lle monien sen jäsenliittojen haluamia veronkevennyksiä. Hän kuitenkin totesi, että niiden toteuttamisen todennäköisyys kasvaa, jos liitot sitoutuvat selkeämmin niin kutsuttuun Suomen malliin, jossa vientivetoiset alat määrittävät palkankorotusten katon.

”Viikonlopun aikana olemme hieroneet tätä Suomen mallia. Se toisi tähän lisää taloudellista väljyyttä. Meidän pitäisi toimia kuten Ruotsissa ja tehdä palkkaratkaisuja vienti edellä”, Sipilä sanoi.

Useat liitot ovat vaatineet hallitukselta selvää lupausta noin miljardin euron veronalennuksista. Maan hallitus kertoi viime viikolla tarkastelevansa veronkevennysmahdollisuuksia vasta kesäkuussa sekä ensi vuonna.

”Tässä on kaksi elementtiä: kilpailukykyhyppy ja palkkamaltti. Tämä palkkamaltin viiden prosentin osuus tulisi aika lailla täyteen, jos Suomen mallista tulee hyvä.”

Sipilän mukaan hallitus ei kuitenkaan pysty vielä sitoutumaan veronkevennyksiin ja on tehnyt tämän myös selväksi liitoille viikonlopun aikana.

”Uskon, että tässäkin huoneessa on ymmärrystä sille, että veronkevennyksiä ei tehdä säästämällä jostakin muualta, vaan tämän paketin täytyy kantaa aidosti myös se veronkevennysvara”, Sipilä sanoi SAK:n luona vieraillessaan.

HS:n tietojen mukaan valtiovarainministeriö laski veronkevennyslukuja uudelleen viikonlopun aikana.

Sipilän mukaan veronkevennysvara selviää kuitenkin vasta sitten, kun on tiedossa, kuinka vahvasti liitot ovat valmiita sitoutumaan vientivetoiseen palkkamalliin.

”Odotetaan nyt se Suomen malli. Sitten tiedämme, millainen taloudellinen arvo sille voidaan laskea.”

Maan hallitus on myös pitänyt yhteyttä ammattiyhdistysjohtajiin viikonlopun aikana.

Muut keskusjärjestöt ja maan hallitus hyväksyivät yhteiskunta- eli kilpailukykysopimuksen noin viikko sitten.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  5. 5

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  10. 10

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta
  3. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  4. ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä ihmisten salajuonilta – Jäähallissa myös hevoset joutuvat pissimään purkkiin
  5. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta – ”Kuin filmitähtiä”, sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  6. Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)
  7. Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat
  8. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  9. Tunti sitten
  10. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä
  11. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  12. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  13. Näytä lisää