Politiikka

Vapaavuori haukkuu kirjassaan hallituksen päätöksenteon: ”Budjettiriihi teatteria”

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori haukkuu tänään julkistetussa kirjassaan perin pohjin hallituksen päätöksentekotapoja. Vapaavuori kertoo olleensa perustamassa myös valtion suurta asuntoyhtiötä.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori ruotii poikkeuksellisen voimakkaasti hallituksen päätöksentekotapoja.

Tänään julkistetussa kirjassa pitkäaikainen ministeri ja kansanedustaja Vapaavuori nimeää esimerkiksi budjettiriihen teatteriksi.

”Yleisen käsityksen mukaan hallitus pohtii riihessä valtion taloudenpidon keskeisiä kysymyksiä ja käy neuvotteluja talousarvion painopisteistä. Totuus on tarua kummallisempaa. Käytännössä kyse on pitkälti teatterista. Päätökset on käytännössä nuijittu pöytään jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua”, Vapaavuori arvioi kirjassa.

Vapaavuori luonnehtii Puoliholtiton Suomi -kirjassa Suomea muun muassa ”moni-ongelmaiseksi potilaaksi, keski-ikäiseksi kremppaiseksi ukonkörilääksi”.

”Kirjoitin kirjan, koska olen huolissani taloudesta ja minulla on sanottavaa. Minua huolestuttaa myös politiikan pinnallisuus”, hän sanoi kirjansa julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Kirjassaan Vapaavuori tuskailee, että vuotuiset alkukevään ja loppukesän budjettiriihet noudattavat myös samaa sapluunaa vuodesta toiseen.

”Kokoukset alkavat pääministerin ja valtiovarainministerin lyhyillä puheenvuoroilla. Puheenvuorot ovat tosiaan varsin lyhyitä, koska kumpaakaan ei sanottavammin tunnu enää huvittavan sanoa mitään olennaista. Enemmän kyse on velvollisuudentunnosta avata kokous sanomalla mieluummin jotain fiksua kuin jotain tyhmää ja toisaalta ajoittaisesta yrityksestä luoda vähän yhteishenkeä.”

”Tämän jälkeen valtiovarainministeriön korkeat virkamiehet pitävät omat kalvosulkeisensa talouden tilasta, ja toisinaan Suomen ja toisinaan Suomen Pankin ylin johto täydentää tilannekuvaa. Nämäkään puhujat eivät koe olevansa kovin tähdellisessä roolissa.”

Vapaavuori luonnehtii riihien yleistunnelmaa laimeaksi, ”ellei joku riviministeri nosta pöydälle tuohtumustaan ministeriönsä kohtelusta”.

”Syy vallitsevaan apatiavoittoiseen ilmapiiriin on yksinkertainen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat ykkösavustajiensa kanssa käsitelleet edellisten viikkojen aikana budjettiesityksen ja edellisen illan ja yön aikana jo päättäneet siitä, yleensä viimeistä pilkkua myöten. Toisinaan mukana on ollut myös muutamia VM:n [valtiovarainministeriön] keskeisiä virka miehiä.”

Hän arvostelee myös riihipäivien usein pitkäksi venyneitä neuvotteluja.

Jyrki Kataisen sateenkarihallituksen aikana hallituksen pääpuolueet, kokoomus ja Sdp, kävivät Vapaavuoren mukaan usein omaa kissa–hiiri-leikkiään viimeiseen saakka.

”Vakavahenkisiä neuvotteluja lykättiin usein aivan viime metreille lukuisista neuvottelukontakteista huolimatta. Osa hutiloiduista ratkaisuista selittyy tällä: liian monta asiaa sovittiin liian väsyneiden ihmisten kesken liian vähällä valmistelulla, koska osa mukana olijoista halusi neuvottelutaktisista syistä viivyttää todellisten ratkaisujen hakemista mahdollisimman myöhään.”

”Kun varsinaiseen riihipöytään istutaan, ketään ei enemmälti innosta enää koko touhu. Puoluejohtajat ovat yleensä tiukoista neuvotteluista jo nääntyneitä. Muut ministerit ovat lähinnä turhautuneita, koska tietävät, että enää asioihin ei voi vaikuttaa.”

Vapaavuori paljastaa kirjassaan myös hankkeen valtion omistamasta asuntoyhtiöstä. Sillä olisi helpotettu hänen mukaansa vaikeuksissa olevien rakennusyhtiöiden tilaa ja kasvatettu asuntokantaa.

”Minulla oli kriisin keskellä ja puolihysteeristen rakennusalan toimijoiden painaessa päälle vielä mittavampikin hanke vireillä. Valmistelin valtioneuvoston omistajaohjausyksikön avustamana esityksen, jossa valtio olisi ostanut rakennusyhtiöllä olleet myymättömät asunnot ja pannut ne vuokralle.”

”Rakennusyhtiöillä oli sen verran suuri hätä, että valtio olisi saanut asunnot perustamaansa yhtiöön huomattavalla alennuksella. Samalla kun rakennusyhtiöt olisivat saaneet siistittyä taseensa, ne olisivat sitoutuneet huomattavaan lisärakentamiseen. Vuokra-asuntotarjontaakin olisi voitu petrata aika lailla.”

Keskeisistä ehdoista oli Vapaavuoren mukaan päästy rakennusalan kanssa jo yhteisymmärrykseen.

”Keskustelin suunnitelmasta pääministeri Matti Vanhasen kanssa Islannissa Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä, jossa varasimme yhden siirtymän pääministerin auton takapenkillä asian käsittelyyn. Vanhanen oli perehtynyt huolella toimittamiini luonnosteksteihin, teki muutaman hyvän korjausesityksen ja yhtyi muutoin esitykseeni.”

”Kun vein asian talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan, valtiovarainministeriön virkamiehet kuitenkin epäilivät esitystä. Asia jäi VM:n vastustuksen takia pitkäksi aikaa pöydälle, kunnes niin yleinen taloustilanne kuin rakennusalakin tasaantuivat sen verran, että momentum asian edistämiselle katosi.”

”Vajaa kymmenen vuotta myöhemmin voi sanoa, että VM:n virkamiehet olivat siinä oikeassa, ettei tilanne ollut niin paha, että näin poikkeuksellista toimenpidettä olisi välttämättä tarvittu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö siitä olisi voinut olla hyötyä”, Vapaavuori lisää.

Vapaavuori uskoo, että järjestelyssä valtio olisi todennäköisesti tehnyt hyvät kaupat, vuokramarkkinoille olisi saatu tuhansia uusia asuntoja ja rakennusyhtiöt olisivat rakentaneet enemmän kuin mitä muuten tulivat rakentaneeksi.

Jan Vapaavuori on toiminut elinkeinoministerinä vuosina 2012–2015, asuntoministerinä vuosina 2007–2011 sekä ollut kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2003–2015.

Oikaisu 17.3.2016 kello 10.45: Vapaavuori on Euroopan investointipankin varapääjohtaja, ei pääjohtaja, kuten leipätekstissä virheellisesti aluksi kerrottiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kehysriihi
 • Jan Vapaavuori
 • Kirjat
 • Hallitus
 • Valtiontalous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  6. 6

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  9. 9

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  10. 10

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää