Politiikka

Sipilä HS:lle: Perussuomalaisten tyrmäämistä liikenne­hankkeista sovittu kehysriihessä

Perussuomalaiset jatkaa Bernerin menettelyn kummastelua: ”Hallituksen toimintatavoissa olisi petrattavaa”, sanoo puoluesihteeri Slunga-Poutsalo.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus on sopinut väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä kehysriihessä.

HS:n haltuunsa saaman kehysriihen pöytäkirjaotteen tarkka kirjaus on seuraava: ”Päätetään, että liikenne- ja viestintäministerin johdolla valmistellaan esitys liikenneverkon kehittämiseksi liiketaloudellisesti. Esitys tulee laatia siten, että tarvittavat päätökset voidaan tehdä toiminnan käynnistämiseksi vuoden 2018 alussa”.

Perussuomalaiset torjuivat sekä taksiliikennettä että väyläinfrastruktuurin yhtiöittämistä koskevat uudistukset maanantaina sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) oli ne esitellyt.

Sipilän mukaan väyläinfrastruktuuriasiassa ei kuitenkaan ole mitään epäselvää.

”Bernerillä on täysi tukeni, satakymmenen prosenttia.”

”Kehysriihessä päätettiin yhdessä pari viikkoa sitten, että mennään seuraavaan vaiheeseen ja jatketaan asioiden selvittelyä. Kyse ei missään tapauksessa ole hallituksen päätöksistä.”

Taksiliikenteen vapauttamisesta on sovittu, että asia voi lähteä lausuntokierrokselle ministeri Bernerin esityksenä, mutta vapauttamisesta ei ole hallituksessa yhteisesti sovittu.

Sipilä sanoo hallituksen toivovan molemmista uudistuksista poikkeuksellisen laajaa julkista keskustelua.

”Lausuntokierroksen aikana on hyvä käydä laaja kansalaiskeskustelu, ja sen jälkeen hallitus tekee päätöksiä. Ei tässä ole nyt mitään ihmeellistä ja dramaattista, eikä asiassa ole riitaa. Perussuomalaiset on nostanut esiin ongelmia, emmekä ole vielä päättäneet, miten liikennekaariuudistuksessa toimitaan. Mahdollisuuksia on useita.”

Taksikilpailun vapauttaminen on Sipilän mukaan vain hyvin pieni osa liikennekaaren kokonaisuutta ja sen toteuttamiseksi on olemassa useampikin vaihtoehto.

”Viimeksi lauantaina keskustelin asiasta Timo Soinin kanssa.”

Sekä väyläinfrastruktuurin yhtiöittäminen että taksikilpailun vapauttaminen tulevat Sipilän mukaan viemään Suomea aivan Euroopan huipulle niin infrastruktuurin rahoittamisen kuin digitalisaation hyödyntämisen suhteen.

”Liikennekaari ei ole helppo asia. Se on aivan huikea uudistus, ja olen sataprosenttisen varma, että jos joku niin ministeri Berner pystyy sen myös toteuttamaan.”

Perussuomalaiset jatkoivat Bernerin menettelyn arvostelua tiistaina. Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan hallituksen toimintatavoissa olisi petrattavaa.

Hallituksen keskustalähteistä vakuutetaan, että Berner olisi kertonut suunnitelmistaan jo ennalta perussuomalaisten ministeriryhmälle sekä eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokuntaa johtavalle Ari Jaloselle (ps).

Lähteiden mukaan perussuomalaisten ministeriryhmä olisi saanut Berneriltä esityksen aineiston myös kirjallisena jo etukäteen. Liikennepaketista olisi niin ikään sovittu aiemmin kehysriihessä.

Slunga-Poutsalon mukaan puolueen eduskuntaryhmä ei ole käsitellyt asiaa. Ministeriryhmä sai Berneriltä viime viikon lopulla uudistuksesta vain verbaalisen esityksen.

”Itse en ole nähnyt uudistuksista mitään kirjallista esitystä ennen eilistä päivää. Hallitusohjelmassa ei tämän tasoisen mittakaavan uudistuksesta ole myöskään sovittu. ”

”Kyllähän ministerit voivat ideoida ja tehdä esityksiä. Minulla on ollut käsitys, että esityksistä käytäisiin hallituksen sisällä kuitenkin keskustelu, ennen kuin niitä lähdetään viemään eteenpäin”, hän lisää.

HS ei ole ole tavoittanut Jalosta kommentoimaan keskustelujaan Bernerin kanssa.

Slunga-Poutsalo ei kuitenkaan arvostele Berneriä epäreilusta käytöksestä. ”Hallituksen toimintatavoissa voisi olla kyllä jotain petrattavaa, mutta eiköhän tästä eteenpäin päästä.”

”Ministeriryhmä ja minä olisimme halunneet nähdä esitykset etukäteen. Se ei ollut minusta kohtuuton vaatimus.”

”Myös eduskuntaryhmä olisi halunnut keskustella esityksistä, ennen kuin ne lähtevät lausuntokierroksille, koska hallitusohjelmassa ei ole sovittu näin mittavasta muutoksesta”, hän lisää.

Slunga-Poutsalo ei lähde ennakoimaan, kuopataanko esitykset mahdollisesti kokonaan.

”Kun kerran ministeri on lähettänyt esitykset lausuntokierroksella, katsotaan nyt lausunnot läpi ja käsitellään asia sitten siinä konklaavissa, jolle tämä olisi alunperinkin kuulunut, eli hallituksen pöydän ääressä ja sen jälkeen eduskuntaryhmissä.”

”Esitetyssä muodossa kaavaillut uudistukset eivät meille kuitenkaan käy.”

Taksiliikenteen ja tieliikenneverkoston yhtiöitys ovat Slunga-Poutsalon mukaan niin isoja uudistuksia, että niistä pitää käydä ensin myös puolueen sisällä kunnollinen keskustelu.

”Suomi on laaja maa. Se mikä toimii kehäkolmosen sisäpuolella taksiliikenteessä, ei toimi enää Kainuun korvessa.”

”Taksiliikenteessä on varmasti monta asiaa, jota voidaan helpottaa byrokratiaa purkamalla. Taksiliikenteen vapauttaminen kokonaan ei ole kyllä linjauksiamme tukeva.”

Väylien yhtiöittämishankkeessa puoluetta tökkivät erityisesti kaavaillut asiakasmaksut ja maksujen keruuperiaatteet. Myös aikataulukaavailut hämmentävät.

”Esitys on vielä aika villi. Jos tieverkon käytöstä tulee käyttäjälle maksu, ei tällainen uudistus näin nopealla aikataululla, ihan heittämällä voi edetä. Siitä pitää käydä eri puolueissa ensin perusteellinen keskustelu”, Slunga-Poutsalo sanoo.

Oikaisu kello 14.30: Sipilän mukaan hallitus on sopinut vain väyläinfrastruktuurin yhtiöittämisen selvittämisestä kehysriihessä. Taksiliikenteen vapauttamisesta ei ole sovittu hallituksessa, toisin kuin jutussa aluksi kirjoitettiin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  4. 4

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   17-vuotiasta hakkeria ei saatu lopettamaan, vaikka teoista tiedettiin jo vuosia sitten – yhteiskunta on neuvoton nuorten nettirikollisten edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää