Politiikka    |   Kolumni

Nykyilmiöt muistuttavat sotia edeltäneestä ajasta – äärioikeisto ja populismi uhkaavat koko maailmaa

Esimerkiksi monikulttuurisuuden vastustaminen, kiihkonationalismi ja ”pettureiden” etsiminen oman kansan joukosta yhdistävät tämän päivän rasistit sotia edeltäneen ajan fasisteihin, kirjoittaa Yrjö Rautio HS:n kolumnissa.

Läheltä piti: vain 31 000 itävaltalaista ratkaisi, ettei äärioikeistolaisesta Norbert Hoferista tullut Itävallan presidenttiä. Valituksi tuli hänen sijastaan vihreiden tukema Alexander Van der Bellen, joka on likimain kaikissa suhteissa Hoferin vastakohta.

Itävallan presidentillä ei ole juuri valtaa. Silti tähän vaaliin sisältyy runsaasti ajan kuvaa ja symboliikkaa. Jos Hofer olisi voittanut, hänestä olisi tullut ensimmäinen länsieurooppalaisen maan äärioikeistolainen presidentti sitten toisen maailmansodan.

Mistä maasta olikaan kotoisin se muuan toinen äärioikeistolainen, Adolf Hitler? Mikä olikaan Itävallan rooli osana hänen kolmatta valtakuntaansa? Itävalta on yrittänyt parhaansa mukaan unohtaa vastaukset näihin kysymyksiin.

Äärioikeistolaisuus ja sen lieveilmiöt – esimerkiksi kiihkonationalismi, rasismi ja islamofobia – kukoistavat maissa, joissa ei ole edes yritetty tehdä rehellistä tiliä menneisyyden kanssa. Historiasta voi oppia. Saksa on tästä kirkkain esimerkki. Mutta miten opit, ellei maassa ole edes totuuteen pyrkivää historiankirjoitusta?

Esimerkiksi Unkarissa Viktor Orbánin autoritaarinen oikeistohallitus pitää valtaa, ja suorastaan natsistinen Jobbik-puolue kärkkyy valtaan nousua. Maa pitää kansallissankarinaan Miklós Horthya, äärioikeistolaista ”valtionhoitajaa”, joka johti maataan rautaisin ottein ennen toista maailmansotaa ja sen aikana ja teki maastaan Hitlerin liittolaisen.

Luulisi, että maa, joka on kärsinyt sekä oikeisto- että kommunistidiktatuurista, kuten Unkari, ymmärtäisi demokratian arvon. Eipähän vain ymmärrä, päinvastoin. Autoritaariseen komentoon kasvaneet eivät osaa demokratiaa kaivatakaan.

Myöskään Venäjällä ei ole kokemusta demokratiasta eikä totuudellista historiankirjoitusta. Niinpä presidentti Vladimir Putin voi rauhassa rakentaa yksinvaltaista järjestelmäänsä kansalaistensa suosiollisella tuella.

Itävallan presidentinvaalit symboloivat myös sitä, että demokratia, ihmisoikeudet ja muut länsimaiset arvot ovat joutuneet ensimmäistä kertaa todella puolustuskannalle sitten toisen maailmansodan myös läntisen demokratian maissa. Monet merkit antavat aiheen pelätä, että tämä taistelu voidaan myös hävitä.

Äärioikeiston Marine Le Pen saattaa nousta Ranskan presidentiksi. Se tietäisi mm. loppua nykyisenkaltaiselle Euroopan unionille. Donald Trump saattaa voittaa Yhdysvaltain presidentinvaalit. Se voi viedä paitsi Yhdysvallat myös koko maailman tuhon partaalle. Vietin juuri pari viikkoa Yhdysvalloissa, ja löisin vetoa Trumpin voiton puolesta, jos olisi pakko lyödä.

Englanti saattaa erota EU:sta. Se heikentäisi kohtalokkaasti EU:ta ja sen mahdollisuuksia puolustaa länsimaisia arvoja.

Suomessakin on selviä viitteitä äärioikeiston noususta. Maahanmuuton vastaisissa liikkeissä on täsmälleen samoja piirteitä kuin oli toista maailmansotaa edeltäneessä fasismissa. Oula Silvennoinen, Marko Tikka ja Aapo Roselius käsittelevät sitä erittäin tärkeässä ja ajankohtaisessa kirjassaan Suomalaiset fasistit, mustan sarastuksen airueet.

Esimerkiksi monikulttuurisuuden vastustaminen, kiihkonationalismi ja ”pettureiden” etsiminen oman kansan joukosta yhdistävät tämän päivän rasistit sotia edeltäneen ajan fasisteihin. Juutalaisten ja kommunistien tilalle vihollisen rooleihin on vain istutettu maahanmuuttajat – tai muslimit – ja kotimaiset ”suvakit”.

Ei ollut sattuma, että esimerkiksi perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Olli Immonen poseerasi valokuvassa uusnatsien kanssa. Hän oli vain aatetovereidensa joukossa.

Länsimaissa on yleensäkin meneillään kehitys, jossa äärioikeistolaisuudesta, kiihkonationalismista ja rasismista tulee yhä normaalimpaa, hyväksyttävämpää poliittista käytöstä.

”On kulunut tarpeeksi pitkä aika, jotta noiden [fasististen] teemojen alkuperä ja niiden edustama maailmankuva on ehtinyt haihtua yleisestä tietoisuudesta. Historiallinen muisti on taas kerran osoittautumassa kerrassaan lyhyeksi”, Silvennoinen, Tikka ja Roselius kirjoittavat.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrjö Raution kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  4. 4

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Entinen pornotähti riisumassa juhla­mekkoaan oli liikaa – Intia kielsi kondomi­mainokset tv:ssä

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää