Politiikka

Opetusministeri Grahn-Laasonen: Ammattikorkeakoulu voi olla yksinkin vahva

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen lupasi yhteistä visiotyötä ja parlamentaarista valmistelua korkeakoululaitoksen uudistamiseen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) vakuutti korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaarissa Turussa, ettei kaikkien ammattikorkeakoulujen tarvitse hakea kumppanikseen yliopistoa, vaan ammattikorkeakoulu voi olla vahva juuri siksi, että se on alueensa ainoa toimija.

Grahn-Laasonen avasi torstaina korkeakoulujohdon kaksipäiväisen seminaarin, jossa yhtenä aiheena on korkeakouluilta perätty rakenteellinen kehittäminen. Se tarkoittaa yksikköjen karsintaa ja profilointia sekä myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä ja jopa fuusioita.

Huomautuksellaan itsenäisistä ammattikorkeakouluista Grahn-Laasonen vastasi huoleen, joka on syntynyt, kun yhä useammista ammattikorkeakouluista on tulossa ikään kuin yliopistojen osia eri puolilla maata. Korkeakoulukonserneja on vireillä muun muassa Tampereella, Rovaniemellä ja Lappeenrannassa.

Ministerin mukaan suomalaisen korkeakoulutuksen vahvuus on yhä kahdessa toisiaan täydentävässä korkeakoulusektorissa: ammattikorkeakoulut ovat tärkeitä ammattikorkeakouluina ja yliopistot yliopistoina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ammattikorkeakoulututkinnot ja yliopistotutkinnot tuottavat erilaista osaamista ja työmarkkinat tunnistavat nämä erot. Meillä ei ole varaa hukata tätä erilaisuutta, jolle yhteiskunnassamme on tarve ja tilaus. Se on yksi vahvuuksistamme”, Grahn-Laasonen sanoi, mutta piti uusia yhteistyörakenteita ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen välillä hyvänä esimerkkinä siitä, että erilaisuus ei ole este yhteistyölle.

”Uskon siihen, että korkeakoulutuksen voima on monipuolisuudessa ja moniulotteisuudessa. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteistyössä voi syntyä myös jotain sellaista, jota emme ole osanneet kaivata ja ennustaa”, ministeri sanoi.

Kahden korkeakoulujärjestelmän malli eli niin sanottu duaalimalli ei Grahn-Laasosen mukaan saa olla esteenä mielekkäälle yhteistyölle, joka on molempien parhaaksi: ”Yhteistyötä on tehtävä paikallisista lähtökohdista ja tasavertaisista lähtökohdista – paikallisia vahvuuksia korostaen ja uutta niiden pohjalta rakentaen.”

Ministeri kannusti yliopistoja ja ammattikorkeakouluja entistä syvempään yhteistyöhön, myös opetuksessa ja omistuksessa.

Grahn-Laasonen toivotti tervetulleiksi esimerkiksi ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistysten Arenen ja Unifin esittämät visiot korkeakoulujen tulevaisuudesta, mutta painotti myös, että ”visiotyö ei saa pysäyttää tekemistä, jossa on päästy hyvään alkuun”. Hän toivoi myös, että nyt pysähdyksissä oleva kolmen korkeakoulun yhteinen Tampere3 vielä etenisi.

Ministerin mukaan maailma muuttuu ja monimutkaistuu niin nopeasti, ettei yhtä oikeaa ratkaisua enää helposti löydy, vaan tarvitaan monenlaisia ratkaisuja.

Ministeri lupasi järjestää ensi vuoden alussa seminaarin ja panna pystyyn myös laajemman visiotyön sekä parlamentaarisen seurantatyöryhmän valmistelemaan yli hallituskauden ulottuvaa uudistusta.

Visiotyössä pitää muun muassa pohtia, kuinka laaja korkeakoulusektori vastedes Suomessa on ja miten se pystyy palvelemaan koulutustason nousua. Myös rahoitusmallit kaipaavat selvennystä.

”Itse ajattelisin, että tarvitsemme monimuotoisen korkeakoululaitoksen, jossa osaamisen tuottamisen rakenteet ja toimintatavat ottavat huomioon yksilöiden, yhteiskunnan ja työelämän tarpeet nykyistä paremmin”, Grahn-Laasonen sanoi.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ammattikorkeakoulut
 • Yliopistot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää