Politiikka

Hallitus teki päätökset soten valinnanvapaudesta – ministeri lupaa lääkäriin pääsyn helpottuvan

Suomalaisille on luvassa asiakas- ja maksuseteleitä. Valinnanvapaus tulee vaiheittain voimaan. Kela-korvaukset poistunevat vuonna 2021.

Hallitus sai myöhään keskiviikkona valmiiksi linjaukset siitä, miten suomalaiset saavat vastaisuudessa valita sosiaali- ja terveyspalveluita.

Samalla hallitus linjasi maakuntauudistuksesta.

Hallituspuolueiden neuvottelut asiasta alkoivat aamuvarhaisella ja kestivät koko päivän. Valinnanvapaus ei ollut neuvotteluiden hankalin asia, vaan viime vaiheissa hallituspuolueet väänsivät vielä tulevien maakuntien rahoituksesta. Kansanedustajatkin ehtivät saada syysistuntokauden pakettiin ja lähteä joulutauolle neuvotteluiden venyessä.

Soteen liittyvä valinnanvapaus on perustavaa laatua oleva muutos julkisessa terveydenhoidossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tavoitteena on helpottaa hoitoon pääsyä julkisessa terveydenhoidossa ja vahvistaa erityisesti perustason palveluita, siis nykyisiä terveyskeskuksia, jotka ovat monelle ensi kontakti hoitohenkilöstön kanssa.

”Jatkossa puhelimeen vastataan nopeammin kuin tänä päivänä, ja lääkäriin pääsee kun se tarve on”, lupasi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Terveydenhoidon remontin tärkeydestä tuntuvat olevan yhtä mieltä niin asiantuntijat kuin eri laitojen poliitikotkin, mutta keinoista vallitsee suuri erimielisyys. Kaikkia ei miellytä se, että hallitus tehostaa julkisia palveluita tuomalla niihin markkina-ajattelua.

Valinnanvapauteen liittyvät lakiesitykset annetaan keväällä eduskunnalle ja ne on tarkoitus saada käsiteltyä kesätaukoon mennessä. Valinnanvapaus tulee voimaan kahdessa vaiheessa: vuosina 2019–2021 keskitytään perustason palveluihin. Siitä valinnanvapaus laajenee 2021–2022 ja on täysimääräisenä voimassa 2023 alusta.

Valinnanvapaus liittyy laajaan sote-uudistukseen, joka tulee voimaan vuoden 2019 alussa. Silloin kuntien on luovuttava sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä, ja vastuu tästä siirtyy uusille maakunnille, joita tulee 18.

Uudenlaisen valinnanvapauden peruspiirteet ovat tiedossa, mutta moni yksityiskohta oli viime hetkiin asti auki. Ratkaisun tultua erityisesti kokoomuslaiset hehkuttivat linjauksia sosiaalisessa mediassa.

Kokoomuksen pääneuvottelija, sisäministeri Paula Risikko, ei peitellyt tyytyväisyyttään:

”Tämä on hieno päivä, kuin joululahjan olisi saanut etukäteen.”

Kokoomus on halunnut laajan valinnanvapauden, keskustalla ja perussuomalaisilla on enemmän epäilyjä sen toimivuudesta.

Valinnanvapauden tavoitteena on ollut, että asiakas saisi valita verorahoilla tuotetuissa sote-palveluissa, meneekö hän maakunnan omistaman yhtiön, yksityisen yrityksen tai jonkin järjestön tarjoamaan palveluun. Niillä on asiakasmaksu, ja se on kaikissa sama. Palveluun on sitouduttava vuodeksi.

Jos ei halua valita, maakunta tekee valinnan asiakkaan puolesta.

Valinnanvapaus koskee aluksi perustason palvelua. Tulossa on sote-keskuksiksi nimettyjä terveydenhoidon tarjoajia, jotka ovat nykyisten terveyskeskusten kokoisia. Niiden rinnalle tulee pienempiä palveluntarjoajia.

Hallitus aikoo käyttää valinnanvapaudessa hyväkseen aiempaa enemmän palveluseteleitä, jotka on nimetty maksu- ja asiakasseteleiksi.

Sote-keskus voi myöntää maksuseteleitä, joita voi käyttää muiden palveluntuottajien tarjoamiin yksittäisiin toimenpiteisiin. Keskuksesta voisi saada esimerkiksi lääkärin lähetteen fysioterapiaan ja samalla maksusetelin, jolla voi valita itselleen sopivan fysioterapeutin – joka voi olla vaikka jokin toisaalla Suomessa sijaitseva tuottajaksi rekisteröity yrittäjä.

Asiakasseteli puolestaan on maksusitoumus, jonka saanut asiakas voi valita itse myös joitakin erikoistason palveluita, ”soveltuvin osin”, kuten aiemmin on linjattu. Kyse voisi olla esimerkiksi kaihileikkausten tyyppisestä erikoissairaanhoidon palvelusta.

Maakunta päättää, kuka voi saada asiakassetelin. Erityistason palveluista 15 prosenttia tulee olla valinnanvapauden piirissä.

Paljon palveluita tarvitseville, esimerkiksi vammaisille ja ikääntyneille, tulee niin sanottu henkilökohtainen budjetointi, jonka puitteissa voi tehdä valintoja.

Kuka tämän kaiken maksaa?

Palvelu rahoitetaan pääsääntöisesti verovaroista, mutta kuten nytkin, myös asiakkaalle voi tulla jonkin tasoisia asiakasmaksuja.

Maakunta hyväksyy ja rekisteröi palveluntuottajat. Maakunta maksaa niille palveluiden tuottamisesta.

Tulossa on yhdistelmämalli, jossa maakunta maksaa palveluntuottajalle osittain könttäsumman, jolla asiakas on hoidettava, ja osittain käyntiin perustuvan maksun, ”kannustusosuuden”.

Hallitus on yrittänyt löytää tasapainon niin, että palveluntuottajalle ei tulisi kiusausta ”ylihoitaa” potilasta, mutta se pystyisi kuitenkin toimimaan kannattavasti.

Maakuntien rahoituksen on tarkoitus tulla valtiolta muun muassa sen mukaan, mikä on maakunnan väkiluku, asukkaiden sairastavuus ja ikärakenne. Maakunnillehan ei tule verotusoikeutta, ainakaan vielä, mikä on monien asiantuntijoiden mukaan paha valuvika.

Poliittisesti kovin kiista on noussut hallituksen aiemmasta linjauksesta, jonka mukaan valinnanvapauden piirissä olevat julkiset sosiaalipalvelut ja perusterveydenhoidon palvelut pitää yhtiöittää.

Nämä maakunnan itse tuottamat palvelut on erotettava maakunnan liikelaitokseen ja maakunnan omistamiin tytäryhtiöihin. Ne kilpailevat siis samoilla markkinoilla yksityisten yritysten ja järjestöjen kanssa.

Yhtiöitys tehdään läpinäkyvyyden ja ”samalla viivalla” olemisen hengessä, mutta esimerkiksi THL:n tulkinta on, että Suomi ylitulkitsee nyt EU:n valtiontukisäädöksiä. Ainakaan niiden perusteella julkisia sote-palveluita ei tarvitsisi yhtiöittää.

Valinnanvapauteen ei tule samanlaisia mahdollisuuksia eri puolilla maata. Joissakin paikoissa palveluntarjoajia tulee olemaan paljon, joissakin ollaan ehkä vain yhtiöitetyn julkisen tuotannon varassa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Maakunnat järjestävät palvelut


 Sote-uudistus siirtää vastuun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä kunnilta 18 maakunnalle vuoden 2019 alusta.

 Tavoitteena on parantaa palveluiden saatavuutta ja turvata yhdenvertaiset julkiset palvelut kaikille koko maassa.

 Samalla kustannusten kasvua pitäisi hillitä kolme miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  4. 4

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  7. 7

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  8. 8

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  3. 3

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää