Politiikka

Sipilä täydensi oikeusasiamiehelle vastaustaan Terrafame-tilauksesta – näin hän vastasi

Pääministeri Juha Sipilä on antanut sähköpostitse lisäselvityksen eduskunnan oikeusasiamiehelle Terrafame-asiassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.

Sipilä kertoo saaneensa ensi kertaa tietoa sukulaistensa omistaman Katera Steelin Terrafame-tilauksesta vasta 21. marraskuuta. Oikeusasiamiehen toimisto oli pyytänyt tiistaina Sipilältä lisäselvitystä päivämääristä.

Sipilän mukaan hänelle ei ollut Terrafamen ja Kateran yhteys selvinnyt kuitenkaan vielä muutamaa päivää aiemmin, kun Kansan Uutiset kyseli häneltä asiasta.

Katera on yhtiö, jossa Sipilän lapsilla oli omistusta sijoitusyhtiönsä kautta. Katera sai myös ison tilauksen Terrafalmelta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hallitus esitti 18. marraskuuta Terrafamelle lisärahoitusta 100 miljoonaa euroa.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle Sipilä vastasi tiistai-iltana kello 17.36 sähköpostitse.

Oikeusasiamiehen toimisto oli lähettänyt Sipilälle tarkentava kysymyksen Terrafamesta. HS:n saaman sähköpostivastauksen mukaan Sipilä käy läpi tarkoin päivämääriä, jolloin hänelle Katera-yhteys selvisi.

”Kansan Uutisten toimittaja lähetti sähköpostin 17.11.2016, missä kyseltiin minun ja lähiomaisteni omistusosuuksia kajaanilaisessa Katera Steel Oy:ssä sekä omistuksiani Talvivaaran kaivoksen tai Terrafamekonserniin liikesuhteissa olevista yhtiöistä”, Sipilä aloittaa.

”Luin sähköpostin illalla 17.11.2016 ja ohjeistin avustajiani vastauksen sisällöistä kysyttyihin omistusosuuksiin. Tästä kyselystä ei selvinnyt, enkä osannut epäillä, että kysymyksessä olisi Terrafamen tilaus Katera Steel Oy:ltä. Vastauksenamme Kansan Uutisten kysymyksiin VNK:n viestintäjohtaja Markku Mantila lähetti pe 18.1.2016 toimittajalle sidonnaisuusilmoitukseni.”

”Myöskään Kansan Uutisten toimittaja ei omien sanojensa mukaan tiennyt Terrafamen ja Katera Steelin välisestä tilauksesta tai toimittajasuhteesta silloin, kun hän esitti ko. kysymykset.”

”Sain ensimmäisen kerran tietoa Katera Steel Oy:n ja Terrafamen välisestä tilauksesta 21.11.2016 illalla Terrafame Group Oy:n toimitusjohtajalta Matti Hietaselta hänen ottaessaan yhteyttä erityisavustajaani Riina Nevamäkeen.”

”Hietanen kertoi, että Terrafame oli hankkinut Katera Steel Oy:ltä jotakin, mutta hänellä ei tuolloin ollut tarkkaa tietoa mitä on ostettu, milloin ja millä summalla. Hietanen lupasi Nevamäelle selvittää ja palata asiaan.”

”Hietanen palasi asiaan 22.11.2016, jolloin sain ensimmäisen kerran alustavan tiedon malminkuljettimen tilauksesta. Terrafamelta saatiin täydellinen selvitys kokonaisuudesta ja tilausprosessista 28.11.2016”, Sipilä lopettaa.

Sipilä toimitti oikeusasiamiehelle jo kolmannen Terrafame lausunnon.

Sipilä on täydentänyt lausuntoaan yhden kerran oma-aloitteisesti ja kahdesti pyynnistö. Oikeusasiamies on pyytänyt täsmennyksiä, milloin Sipilä tarkasti sai tietoa Terrafamen ja Kateran välisestä sopimuksesta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Juha Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää