Politiikka

STM sai lausunnot uudesta alkoholilaista: kaupat ihmettelevät, vaatiiko esitys portsareita hyllyjen väliin

Esityksestä uudeksi alkoholilaiksi annettiin määräaikaan mennessä yli 80 lausuntoa. ”Kaikkia kohtia haukutaan, vain haukkujat vaihtuvat”, kiteyttää hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Kyytiä saa muun muassa esitys portsaripakosta öiseen aikaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut eilen maanantaina päättyneen määräaikaan mennessä yli 80 lausuntoa hallituksen esityksestä uudeksi alkoholilaiksi. Lausuntoyhteenveto valmistuu helmikuun aikana.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo, että mitään yllätyksiä ei lausunnoista ainakaan ensi vilkaisulla löytynyt.

”Etukäteen tiedettiin, että lähes kaikkia esityksen kohtia haukutaan. Haukkujat vaan vaihtuvat.”

”Panimoliitto taitaa kiittää”, Tuominen lisää.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hallituksen on määrä antaa esitys alkoholilaista eduskunnalle vielä kevätistuntokaudella 2017. Lain voimaantulo ratkaistaan eduskuntakäsittelyn aikana.

Tuominen ennakoi, että lausuntokierroksen jäljiltä lakiesitystä vielä hiotaan.

”Sehän on koko lausuntokierroksen tarkoituskin. Nyt aloitamme lausuntojen lukemisen. Olemme luvanneet lausuntoyhteenvedon ministerille helmikuussa.”

”Tammikuun lopussa tulee vielä muutama lausunto, jotka ovat force majeure -syistä lykkäytyneet sinne asti”, Tuominen sanoo.

Närää esityksessä on etukäteen herättäneet muun muassa vaatimukset vähittäismyynnin valvojista kaupoissa ja portsareista kaikissa ravintoloissa.

Esitysluonnoksen mukaan ”vähittäismyynti- ja anniskelupaikassa tulisi olla toiminnan laajuus ja laatu huomioon ottaen riittävästi henkilökuntaa tehokkaan valvonnan ja järjestyksenpidon toteuttamiseksi.”

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) toivoo, että nykyistä käytäntöä ei muuteta.

”Säännös olisi vähittäismyynnin osalta uusi. SOK:n näkemyksen mukaan nykyinen käytäntö, jossa alkoholijuomien vähittäismyyntilupahakemuksessa kuvataan myynnin valvonta ja juomien sijoittelu myymälässä, on riittävä. SOK esittää, että kyseistä säännöstä ei laajenneta koskemaan vähittäismyyntiä.”

”Lisäksi ongelmana vaatimuksessa on, että se ei ole tarkka ja jättää epäselväksi, mikä katsottaisiin riittäväksi henkilökunnan määräksi. Lisäksi tehokkaan valvonnan ja järjestyksen valvonnan määritteleminen jää tulkinnanvaraiseksi.”

SOK:n mielestä myös vaatimus vähintään kahdesta järjestyksenvalvojasta jokaista alkavaa 200 asiakaspaikkaa kohti tilanteissa, joissa anniskelu jatkuu kello neljään, on tarpeeton.

”SOK ei pidä vaatimusta tarpeenmukaisena ja esittää, että se poistetaan. Pykälään esitetään kirjattavaksi, että luvanhaltijan on tehtävä omavalvontasuunnitelma järjestyksenvalvonnasta kello kahdenkymmenenneljän jälkeen.”

K-kauppiasliitto pitää myös vaatimusta tehokkaasta valvonta- ja järjestyksenpidosta lakiluonnoksessa tulkinnanvaraisena.

”K-kauppiasliitto ja K-ruokakauppiaat pitävät tätä uutta säännöstä ongelmallisena, sillä siinä esitettyä vaatimusta ei ole yksilöity ja se ei ole tarkkarajainen. Epäselväksi jää, mikä katsottaisiin lain nojalla riittäväksi henkilökunnan määräksi tehokkaan valvonnan kannalta. ”

”Mikäli säännöstä rikottaisiin, seuraisi laiminlyönnistä varoitus, laiminlyöntimaksu tai luvan peruuttaminen. Esitämme, että uusi 37§:n 1 momentti tai viittaukset sanktiopykälistä siihen poistetaan. Toimivia alkoholinmyynnin omavalvontakäytäntöjä ei ole tarvetta säädellä”, K-kauppiasliitto ilmoittaa.

Suomen Yrittäjät (SY) teilaavat myös portsarivaateen kohtuuttomana.

”SY pitää järjestyksenvalvojavaatimusta täysin ylimitoitettuna. Se heikentää alan toimintaedellytyksiä, työllisyyttä, ja työn järjestämisen joustoa hyvin olennaisesti.”

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila tyrmää esitysluonnoksen tyystin. Ehdotuksilla on Kurttilan mukaan selkeitä negatiivisia vaikutuksia lasten ja nuorten terveyteen ja hyvinvointiin.

”Lapsiasiavaltuutetun näkemyksen mukaan on erittäin arveluttavaa ja lyhytnäköistä viedä esitysluonnoksessa ehdotettua uudistusta eteenpäin tietoisena sen merkittävistä negatiivisista vaikutuksista kansanterveydelle ja siitä seuraten myös kansantaloudelle, vaikka päivittäistavarakaupan ja alkoholin valmistajien näkökulmasta esityksillä olisikin positiivisia taloudellisia vaikutuksia. ”

Pienpanimoliitto pitää panimoille kaavailtua ulosmyyntirajaa liian alhaisena.

”Ulosmyynti sallittaisiin vain niille pienpanimoille, joiden vuosituotanto on alle 500 000 litraa. Tämä raja on täysin suhteettoman pieni ja sellaisena koko alan kehitystä jarruttava. Pienpanimoliitto ei ymmärrä tällaista alan kuristamista.”

”Määritelmä ’käsityöläispanimo’ on laissa turha ja tarpeeton ja aiheuttaa sekaannusta. Pienpanimoliiton mielestä tämän käsitteen ottaminen osaksi lakitekstiä olisi käsittämätön munaus”, Pienpanimoliitto sanoo.

Ehkäisevä päihdetyö (Ehyt) katsoo, että lakiesitys on vaaraksi koko väestölle ja on riistiriidassa hallitusohjelman sekä sote-uudistuksen kanssa.

”Esitys uhkaa väestön terveyttä ja toimintakykyä, terveyden tasa-arvoa sekä työvoiman ja palvelujen riittävyyttä. Se yksityistää hyödyt alkoholielinkeinolle ja ulkoistaa kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Alkoholipolitiikka
  • Alkoholi

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

    2. 2

      New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

    3. 3

      Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

      Tilaajille
    4. 4

      Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

    5. 5

      Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

    6. 6

      Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

    7. 7

      Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen: ”Lauri oli ilmiömäinen”

    8. 8

      Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

    9. 9

      Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

    10. 10

      Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

    2. 2

      Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

      Tilaajille
    3. 3

      Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

    4. 4

      Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

    5. 5

      New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

    6. 6

      Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

    7. 7

      Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

    8. 8

      Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

    9. 9

      Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

    10. 10

      Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

    2. 2

      ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

      Tilaajille
    3. 3

      Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

    4. 4

      Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

    5. 5

      Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

    6. 6

      Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

    7. 7

      Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

      Tilaajille
    8. 8

      Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

    9. 9

      Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

    10. 10

      Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

      Tilaajille
    11. Näytä lisää