Politiikka

Timo Soini: Donald Trumpin ensimmäinen viikko oli ”taattua tavaraa” – ”Yleensä politiikassa pärjää se, jolla on paras tarina”

Soini ei ole vielä päättänyt, hakeeko hän jatkokautta perussuomalaisten puheenjohtajana. Sen Soini myöntää, ettei luopuminen olisi helppoa.

”Taattua tavaraa”, ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin ensimmäistä viikkoa virassa.

Trump on tohinalla laittanut vaalikampanjansa lupauksia toimeen. Tyynenmeren vapaakauppasopimus kuopattiin saman tien, Meksikon rajalle viritellään jo muuria. Trump on myös jatkanut twiittailua, kertonut ”vaihtoehtoisia faktoja” ja höykyttänyt toimittajia.

Soini kiiruhtaa tarkentamaan, että kommentti ei ole kannanotto Trumpin politiikan sisältöön vaan tyyliin tehdä politiikkaa.

”Onhan Trumpin tyyli aika epätyypillinen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Uusi aika, uusi mies, uusi tapa viestiä. Trump osoittaa, että vaalituloksella on todella merkitystä.”

Trumpin myötä epävarmuus maailmanpolitiikassa on kasvanut. Soinin mukaan vielä on kuitenkin ennenaikaista ar­vioida, miten esimerkiksi Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet loksahtavat paikoilleen.

”Suomen ei kannata hirveästi esiintyä oppaana sen paremmin itään kuin länteenkään päin”, Soini sanoo.

Hänen mukaansa Suomen tilanne on aika hyvä. ”Meillä on ja tulee olemaan hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ja Venäjään. Suomella on pragmaattinen ote asiaan”, Soini sanoo.

Uhkana on tietenkin se, että jos kansainvälinen tilanne yleisesti kiristyy, se vääjäämättä vaikuttaa myös Suomeen.

Soini kertoo, että häntä kiinnostaa Trumpin valtaannousu myös akateemisesti. Onhan hän aikoinaan tehnyt gradunsa populismista.

Soinin mukaan Trumpista löytyy yhtymäkohtia presidentti Andrew Jacksoniin. Jackson toimi Yhdysvaltain presidenttinä 1829–1837. ”Onhan se vähän kaukaa haettu”, Soini naurahtaa.

Soinin mukaan Jacksonilla oli vahva eliitin vastainen asenne. Myös hän puhui suoraan kansalle ohi perinteisen virka- ja valtakoneiston.

”Samalla tavalla Trump on ilmoittanut, että hän aikoo kuivata Washingtonin suon. Ensi töikseen hän vaihtoi kaikki suurlähettiläät.”

Soini on toki ulkoministerinä mitä suurimmassa määrin itsekin osa eliittiä. Tästä kertoo sekin, että hän osallistui viime viikolla Davosin talousfoorumin kokoukseen. Se on globaalin taloudellisen ja poliittisen eliitin vuosittainen suljettu festivaali.

Tämän vuoden yksi teemoista oli populismi. Tai lähinnä sen torjuminen.

Soini esiintyi parissakin paneelissa. ”Ei populismia torjuta sillä, että hoetaan sen olevan vastuutonta.”

Soinin mukaan olennaista olisi ymmärtää, että populismi on politiikkaa, tietynlainen poliittinen ote.

”Sen taktiikkaan kuuluu, että heitetään erilaisia puruluita medialle jauhettaviksi”, Soini sanoo. Tästä on hänen mukaansa hyvä esimerkki Trumpin aloittama kiistely siitä, kuinka paljon hänen virkaanastujaisissaan oli yleisöä.

Soini selitti paneelissa, että hyvä tarina on tärkeä.

”Yleensä politiikassa pärjää se, jolla on paras tarina.”

Mutta mikä on tällä hetkellä perussuomalaisten tarina?

Populistisen porinan sijaan puolue yrittää korostaa vastuullisuuttaan hallituksen vaikeissa päätöksissä. Perussuomalaisten kannatus onkin kahden vuoden hallitustaipaleen aikana romahtanut reilusti alle kymmenen prosentin.

”En usko, että perussuomalaisten tarina on pielessä, ainakaan pitkällä tähtäimellä”, Soini sanoo.

Hänen mukaansa puolue tietenkin kertoo äänestäjille saavutuksistaan hallituksessa. ”Ne ovat kiistattomia faktoja”, Soini vakuuttaa. Hänen mukaansa puolueella pitää olla myös suurempi, ideologinen tarina.

Tätä isoa tarinaa pitää Soinin mukaan jatkuvasti innovoida paremmaksi. ”Muuten se on kuin vanha purkka, jota kukaan ei jaksa jauhaa.”

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoitti vuoden vaihteessa, että hän ”hyvin todennäköisesti” pyrkii perussuomalaisten puheenjohtajaksi ensi kesänä. Soini ei ole vielä kertonut jatkoaikeistaan.

”En ole vielä päättänyt”, hän sanoo.

Soini on johtanut perustamaansa puoluetta jo 20 vuotta. ”Se on komea pätkä, yhtä pitkä kuin Veikko Vennamolla”, Soini sanoo. Vennamo oli perussuomalaisten edeltäjän SMP:n perustaja.

Soinin mukaan järki sanoo, että hänen olisi aika vähitellen väistyä. Sydän kuulemma kertoo toista.

Jatkamisen puolesta puhuu myös se, että se varmistaisi hallituksen pysymisen pystyssä. ”Jos jatkan, niin hallituskumppaneiden kannalta ennakoitavuus on parempi. He tietävät, että Soini on joskus änkyrä ja joskus ei.”

Soini kertoo haluavansa varmistaa, että nykyinen hallitus pysyy pystyssä. ”Suomen satavuotisjuhlavuonna ei pidä tulla poliittista kriisiä”, hän sanoo.

Soini myöntää, että luopuminen ei olisi helppoa.

”Olen miettinyt, miltä se päivä tuntuu. Olen kuitenkin tällaisen lapsen luonut, kasvattanut ja muonittanut”, hän sanoo.

”Kun on 20 vuotta kantanut täyspakkausta selässään ja laskee sen alas hartioilta, niin miltähän se tuntuu. Sitten et enää vastaa puolueen politiikasta, taloudesta, henkilöstöstä. Et ole enää puolueen kasvot”, Soini pohtii.

”Tunne on varmaan sama kuin hevosmiehellä, jolla ei ole enää hevosta.”


Viisi kysymystä

1 Kuka on ammatillinen esikuvasi?” Veikko Vennamo, kuinka ollakaan. Ainutlaatuinen henkilö. Voimakas luonne. Semmoinen köyhän kansan sankari.”

2 Mistä aiheesta voisit puhua vaikka koko yön?”Raviurheilusta.”

3 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?”Sain valita oman tieni ilman pakkoa. Isälle ja äidille iso kiitos siitä.”

4 Mikä on maailmassa suurin ongelma, jonka haluaisit ratkaista?”Kyllä se on oikeus elämään. Laajasti ymmärrettynä. Ylipäätään se, että sinulla on oikeus ruokaan, turvaan – ihmisarvoiseen elämään.”

5 Millainen viikonloppu on edessä?”Aika rauhallinen. Ulkoilua koiran kanssa, katson muutaman Englannin liigan matsin. Ja Millwallin cupin matsin. Käyn myös puhumassa Erkki Tuomiojan Historioitsijat ilman rajoja -seuran tilaisuudessa.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Timo Soini


  Soini on syntynyt 30.5.1962 Raumalla.

  Soini on johtanut perussuomalaisia vuodesta 1997. Hän liittyi sen edeltäjän SMP:n jäseneksi vuonna 1979.

  Soini on toiminut kansanedustajana vuodesta 2003. Siinä välissä hän istui Euroopan parlamentissa vuosina 2009–2011.

  Ulkoministerinä Soini on ollut kesästä 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Timo Soini

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  6. 6

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  7. 7

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  8. 8

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  9. 9

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää