Politiikka

Olli Rehn vaihtaa politiikan pelikentät Suomen Pankkiin – ”työ yhteiskunnallisena vaikuttajana jatkuu”

Olli Rehn vaihtaa pankkiiriksi. Uusi ura voi viedä pitkäaikaisen poliitikon taas Eurooppaan tai jopa tasavallan presidentiksi asti.

Olli Rehn (kesk), 54 pohtii vain hetken kahden valkoviinin välillä.

”Otetaan ahvenfileitä ja vihreää salaattia. Ja Sancerre, 16 cl”, Suomen yksi eurooppalaisin poliitikko valitsee ravintola Kosmoksessa.

Lounaan aihe on Rehnin jäähyväiset politiikalle.

Vannomatta paras. Ettei käy kuin laulaja Hectorille, jonka jäähyväiskonsertissa Rehn kävi joulun alla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Niin, kävin myös Hectorin edellisessä jäähyväiskonsertissa”, Rehn naurahtaa.

Rehn on saanut viettää koko tammikuun harvinaista välivaihetta: kun ei ole enää, muttei vielä.

”Tämä on ollut latautumisen aikaa: olen ollut vapaa mies ja helsinkiläinen kansanedustaja.”

Rehn jätti elinkeinoministerin tehtävät vuodenvaihteessa. Työ Suomen Pankin johtokunnassa alkaa 1.2.2017.

”On selvää, että puoluepolitiikka nyt jää, siis ehdokkuus vaaleissa, mutta työ yhteiskunnallisena vaikuttajana jatkuu. Englanninkielessä on hyvä sana: ’public servant’ eli yhteiskunnan palvelija. Se sopii minulle.”

Suomen Pankissa Rehn pääsee palvelemaan vanhaa tuttua, pääjohtaja Erkki Liikasta.

Yhteiset nimittäjät löytyvät jo kotipaikkakunnalta, Mikkelistä. Heitä yhdistää myös pitkä yhteinen työura Euroopassa.

Liikanen istui jopa samaan aikaan Mikkelin kaupunginvaltuustossa kuin Rehnin Tauno-isä.

”Meillä on myönteisiä kokemuksia yhteistyöstä”, Rehn tiivistää.

Kun Liikanen työskenteli EU-komissaarina, Rehn toimi kabinettipäällikkönä. Rehn myös seurasi Liikasta komissaaritehtävässä.

Ensi viikosta alkaen he elävät taas kiinteässä symbioosissa.


Rehn ei halua vielä puhua uusista tehtävistään. Työnjako sovitaan helmikuun alussa.

”Jatkan työtä talouden kunnostamiseksi, nyt keskuspankkitoiminnan ja makrotalouden puolella.”

Rehniä veikataan ainakin johtokunnan varapuheenjohtajaksi. Se tarkoittaa, että hän paikkaisi Liikasta Euroopan Keskuspankin (EKP) kokouksissa, Frankfurtissa.

Rehn on kokouksiin kouliintunut. EU:n talouskomissaarina hän rakensi jo kaikki tarvittavat verkostot kansainväliseen pankkimaailmaan ja paljon sen ylikin.

Rehniä pidetään myös vahvimpana ehdokasnimenä Liikasen seuraajaksi vuonna 2018. Arvuuttelu ei häntä kiusaannuta.

”En pohdi tällaista. Elän hetkessä ja katson eteenpäin. Menen pankkiin nöyrällä mielellä ja vahvalla motivaatiolla. Siellä on myös paljon uutta opittavaa.”

Elämä on opettanut, että vaikka kovasti pyrkii, voi tilaisuus mennä ohi. Viimeisimpinä kaatui mahdollisuus ulkoministeriksi, koska se oli Timo Soinin (ps) hillotolppa.

Rehn on tavoitellut kahdesti myös keskustan puheenjohtajuutta: 1990-luvun alussa valittiin Esko Aho, kymmenen vuotta myöhemmin Anneli Jäätteenmäki. Samalla meni pääministeriys sivu suun.

Selitys on, että Rehn kärsii kansanvillitsijävajeesta.

”Olli on liian harmaa, virkamiesmäinen. Hänen on vaikea päästä ihmisen iholle. Vitsit ovat aika kuivia”, arvioi Rehnin hyvin tunteva keskustavaikuttaja.

”Rehn on osaava ja vahvasti verkostoitunut. Hän ei ole kuitenkaan säkenöivä puhuja. Ei hän ministerinäkään erityisesti profiloitunut”, jatkaa toinen.

”Politiikassa on tullut turpaan jonkin verran, mutta en mieti menneitä. Minulla on yhteiskunnallinen vaikuttaminen veressä ja pettymyksistä pitää oppia”, Rehn kuittaa.

Vuonna 1996 Rehn jopa putosi europarlamentista, mutta löysi lopulta hillotolppansa Euroopasta.

Vuodet EU:n laajentumisesta ja taloudesta vastaavana komissaarina nostivat Rehnin yhdeksi tunnetuimmista suomalaisista Euroopassa. Rehn oli myös eurokriisipommin purkajana EU:n näkyvimpiä toimijoita.

Kylmäpäisyyttä kriisihoitoon Rehn sai jo pääministeri Ahon erityisavustajana. 1992–93.

”Muistan, miten 25 vuotta sitten aamut alkoivat: Ensin katsottiin teksti-tv:stä, olivatko korot jo 20 prosentissa ja kuinka paljon markan kurssi oli pudonnut. Sitten soitettiin valtiovarainministeriöön ja kysyttiin, onko vielä kassassa rahaa?”

EU:ssa Rehnin kontolle kaatuivat myös kansaa ärsyttäneet, lukuisat tukipaketit esimerkiksi Kreikalle. Nyt alkavat tulokset näkyä.

”Meillä elää mielikuva euroalueesta vain Kreikan ja Italian vaikeuksien kautta. Pitäisi huomata, että viime vuoden aikana euroalueella talous kasvoi jo yhtä nopeasti kuin Yhdysvalloissa”, Rehn painottaa.

Rehn myöntää, että EU:n hajoamisen uhkaan täytyy suhtautua vakavasti.

”Brittiläisessä ja amerikkalaisessa keskustelussa annetaan Euroopasta nyt hyvin synkkä, brexitin ja Trumpin välittämä kuva. En silti usko niitä, jotka soittavat EU:lle tuomiopäivän pasuunaa.”

”EU:n pitää kuitenkin ryhdistäytyä ja keskittyä olennaiseen, olla iso vain isoissa asioissa, kuten turvallisuuden sekä talouden ja työllisyyden vahvistamisessa.”

”Olisi pitänyt säilyttää EU:n nimi vain Euroopan Yhteisönä, eikä muuttaa sitä unioniksi. Unioni-sanalla on ollut aina kielteinen kaiku varsinkin Euroopan pohjoisosissa. ”

Verkostoista oli apua esimerkiksi kilpailukykysopimuksen kasaanjuoksussa, josta Rehnin lyhyehkö ministerikausi parhaiten muistetaan.

Suomen Pankki kelpuutettiin hiljan myös analyysien tuottajiksi työmarkkinajärjestöjen neuvottelutarpeisiin. Se voi tuoda Rehnille lisää kiky-töitä.

”Sen voi sanoa, että jos meillä ei kikyä nyt olisi, varmaan aika hulina olisi tässä maassa päällä.”

Ministerikautta hallitsi myös valtion kaivosyhtiön Terrafamen jatkoaika. Yhtiö on Rehnin mukaan nostettu pinnalle, mutta viimeinen näytös jäi näkemättä.

”Minulle henkilökohtaisesti energia- ja ilmastoselonteko oli hyvin tärkeä. Lähdin politiikkaankin juuri ympäristökysymysten vuoksi.”

Haastattelun lopuksi juodaan kahvit ruotsalaisen teatterin kahviossa.

”Tuplaespresso”, Rehn ottaa.

Niin ja se vapaa tammikuu. Ei ihan.

Rehn kertoo tehneensä työtä myös kansanedustajan palkkaansa vastaan. Hän keskusteli viikolla muun muassa reformaatiosta Kallion kirkossa.

Lisäksi Liikanen järjesti Rehnille ja toiselle johtokunnan untuvikolle Marja Nykäselle jo perehdytyskoulutusta Suomen Pankkiin.

Intohimoisena jalkapalloilijana tunnettu Rehn voi löytää Suomen Pankista vielä lähtökuopat elämänsä maalille.

Rehn mietti viime keväänä, lähteäkö kisaamaan Matti Vanhasen (kesk) kanssa puolueen presidenttiehdokkuudesta. Ei lähtenyt.

Vuonna 2024 voi olla Rehnin paikka.

”Arvostan presidentin tehtävän korkealle, mutta siihen valittu joutuu aina luopumaan isosta osasta omaa elämäänsä”, Rehn kuittaa.

Ja voihan hillotolppa löytyä jälleen myös Euroopasta, esimerkiksi EKP:n johtotehtävistä.

”Keskityn nyt vain tehtävään, joka alkaa helmikuussa. En tee nyt mitään pitkäjänteistä urasuunittelua”, hän väistää.

Rehn edustaa keskustassa puolueen liberaaleinta siipeä. Hän on asunut Euroopassa parikymmentä vuotta, ajoi Raide-Jokeria ja kannattaa Guggenheimia Helsinkiin. Hän nauttii myös hyvistä viineistä ja muuttaa mieltään, jos olosuhteet muuttuvat.

Alkiolaisuudesta lähtee yhä aatepohja.

”Ihmisyys, köyhän asia, ylisukupolvisuus ja kansanvalta”, Rehn luettelee.

Raaputtamalla Rehnistä löytyy jopa oikea liberaali; täsmällisemmin liberaalidemokraatti, jollaisena hänet valittiin lukioaikana kouluneuvostoon.

”Teiniliitto ei kiinnostanut. Pidin sitä ylipolitisoituneena.”

Rehn liittyi kuitenkin 1980-luvulla keskustaan ja nousi pian puolueensa kärkikaartiin. Rehn myös mursi ikiaikaisen lukon Helsingissä vuonna 1991.

”Minut valittiin ensimmäisenä keskustalaisena Helsingistä suoraan eduskuntaan”, Rehn muistaa yhtä uransa tähtihetkeä.

Venäjä-suhteisiin Rehn löytää ohjeistusta historiasta.

”Meillä on eri arvopohja, mutta sama raideleveys. Taloushistorian totuus on, että naapurit käyvät paljon kauppaa keskenään. Etäisyys ei ole kuollut, vaan se merkitsee edelleenkin.”

Rehn myöntää, että Venäjä on myös arvaamaton naapuri.

”Kansainvälisissä suhteissa on aina kyse myös vallasta ja vallankäytöstä ja välillä voimankäytöstä. Suomen pitää pystyä huolehtimaan omasta turvallisuudestaan ja ylläpitämään hyviä naapurisuhteita”, Rehn linjaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Olli Rehn


 54-vuotias filosofian tohtori

 Suomen Pankin johtokunnan jäsen 1.2.2017 alkaen

 Elinkeinoministeri 2015–2016

 Europarlamentaarikko 2014

 EU-komission varapuheenjohtaja 2011–2014

 EU:n talouskomissaari 2010–2014

 EU:n laajentumiskomissaari 2004–2009

 Naimisissa, yksi lapsi

 Toiminut myös 1990-luvulla kansanedustajana ja europarlamentissa

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Politiikka
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Kirja kertoo karun tarinan: Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  10. 10

   Korisnuoret pelastanut Donald Trump oli vaihteeksi saada kaikki puolelleen, mutta möhli tilanteen huomionkipeydellään – sai lopulta toivomansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää