Politiikka

Sdp pyristeli irti kiusallisesta eläkealoitteesta lupaamalla toimenpideohjelman eläkeläisköyhyydestä

Työeläkeindeksin muuttamista ajavaa ex-kansanedustaja Kimmo Kiljusta syytettiin kokouksessa muunnellun totuuden puhumisesta, siis valehtelusta.

Sdp:n puoluekokous kävi Lahdessa sunnuntaina kipakan keskustelun siitä, miten työeläkkeitä pitäisi vuosittain nostaa. Kokous päätyi lopulta siihen, ettei Sdp kannata nykyisen työeläkeindeksin muuttamista.

Sen sijaan puoluekokous päätti, että Sdp:n pitää laatia toimenpideohjelma eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi ja eläkeläisten toimeentulon turvaamiseksi. Erityishuomio pitää antaa ikääntyneille naisille ja pieniä työeläkkeitä saaville.

Kokouksessa oli esillä aloite, että työeläkeindeksiä muutettaisiin palkkapainotteisemmaksi.

Suomessa on nykyään käytössä indeksi, joka ottaa huomioon 80-prosenttisesti hintojen muutoksen ja 20-prosenttisesti palkkojen muutoksen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämä on aloitteen tekijöiden mielestä väärin, koska heidän mielestään eläkkeet jäävät jälkeen palkkojen tasosta.

Asiasta on myös kansalaisaloite eduskunnassa. Sen puuhamies, Sdp:n ex-kansanedustaja Kimmo Kiljunen, oli paikalla myös puoluekokouksessa, vaikka ei tullutkaan valituksi puoluekokousedustajaksi.

Kiljunen muun muassa kävi asiantuntijan ominaisuudessa kuultavana aloitetta käsitelleessä Sdp:n valiokunnassa.

Valiokunnan jäsen Nelli Nurminen sanoi puoluekokoukselle, että Kiljunen puhui muunneltua totuutta. Puolueen nuoriin kuuluva Nurminen toivoi faktantarkistajia puoluekokoukseen.

”Kiljunen esittää tilastotietoa valikoiden ja laskelmoiden”, Nurminen sanoi.

Nurminen ja muutkin nuoret kävivät puhujapöntössä haukkumassa aloitteen epäoikeudenmukaiseksi nuorille sukupolville.

”Jos haluatte lisätä palkkapainotteisuutta, te kannatte vastuun eläkejärjestelemän romuttamisesta”, Nurminen sanoi puoluekokoukselle.

Kiljunen kävi puhujapöntössä ilmoittamassa, että pitää ehdotusta toimenpideohjelmasta hyvänä.

Asian lykkääminen toimenpideohjelmaksi tarkoittaa tosin sitä, että puhe indeksin muuttamisesta ei lopu, vaikka puolueen johto varmaan niin toivoisi. Kiljunenkin väläytti mahdollisuutta lisätä eläkkeiden euromääräisiä korotuksia prosenttikorotusten sijaan.

Sdp hyväksyi sunnuntaina myös lukuisia muita jäsenyhdistysten tekemiä aloitteita. Hyväksytyt aloitteet muuttuvat puolueen mielipiteiksi.

Sdp kannattaa uuden linjauksen mukaan apteekkialan kilpailun lisäämistä.

Puoluekokous ei ole aiemmin ottanut asiaan kantaa, mutta nyt puolueen mielestä terveen kilpailun periaatteita voi edistää myös apteekkialalla.

Linjauksella on merkitystä tulevia hallitusneuvotteluita ajatellen.

Muista puolueista keskustakin kannattaa periaatteessa kilpailun lisäämistä, mutta on huolissaan siitä, riittääkö apteekkeja myös syrjäseuduille. Kokoomus on jo tehnyt puoluekokouspäätöksen, jossa kannatetaan sääntelyn vähentämistä ja apteekkilupien määrän lisäämistä.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) sanoi tammikuussa, että apteekkien vapauttamista voidaan tarkastella tietyin osin, kun alueellinen kattavuus turvataan.

Sdp:n puoluekokous ei lämmennyt Sosialidemokraattisten opiskelijoiden aloitteelle, jonka mukaan Sdp:n pitäisi edistää erillisen lihaveron käyttöönottoa.

Vero voisi olla kevyempi eettisesti ja ympäristöystävällisesti tuotetulle lihalle, opiskelijat ehdottavat.

Puoluekokous linjasi, että Sdp ”yhtyy aloitteen henkeen” laaja-alaisen kansalaiskeskustelun käymiseksi ruuantuotannon vaikutuksista, mutta ei kannata erillistä lihaveroa.

Puoluekokouksessa käytettiin useita puheenvuoroja, joissa oltiin huolissaan lihaveron vaikutuksista suomalaiselle maataloudelle. Opiskelijoiden mielestä on populistista pelotella työpaikkojen menetyksellä, koska myös eri kasviproteiinien tuotanto työllistää.

Jo aiemmin hyväksytyssä aloitteessa Sdp kannatti lihalle vaihtoehtoista eläinproteiinia, sillä se päätti suhtautua myönteisesti hyönteisravintoon. Puolue lupasi parantaa edellytyksiä hyönteisravinnon tutkimukselle ja tuottamiselle Suomessa.

Joukossa on myös ilmeisen huumorimielessä tehtyjä aloitteita, jotka saavat saman käsittelyn kuin muutkin.

Yhdessä aloitteessa esitettiin, että puolue ei kestävän kehityksen nimissä jakaisi ilmapalloja tulevissa kuntavaalikampanjoissa. Puoluekokous päätti, että ilmapalloissa päätösvalta annetaan piiri- ja kunnallisjärjestöille, puolueosastoille ja ehdokkaiden tukiryhmille.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään

  6. 6

   Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”

  7. 7

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  8. 8

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa
  3. Yli 2,5 miljoonan lisäkorvauksia hakeva Anneli Auer kuvaili oikeudessa, miten suhde lapsiin mureni – ”Toivon vaan, että tämä olisi ohi”
  4. Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”
  5. Vuoden 2017 sana on feminismi, sillä ihmiset hakivat sen merkitystä sanakirjasta todella kiihkeästi – ja sille oli tänä vuonna myös syynsä
  6. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  7. Iivo Niskaselle takaisku – ei kilpaile viikonloppuna Italian maailmancupissa: ”On viisautta jättää nyt kisat väliin”
  8. Ranskan ympäriajon nelinkertainen voittaja jäi kiinni dopingista – selityksenä voimakkaiden astmaoireiden hoitaminen
  9. EU-johtaja Tusk suututti jäsenmaat, parlamentaarikot ja komissaarit haukkumalla turvapaikkapolitiikkaa
  10. Oman tiensä kulkija tuli Vantaan Ducksin avuksi lentopalloliigaan – Pasi Hyvärinen on myös padelin ja mailapelin kuninkaan racketlonin taitaja
  11. Media: Trumpin perhe yritti äänestää New Yorkin pormestarin­vaaleissa, mutta siitä ei oikein tullut mitään
  12. Näytä lisää