Politiikka

Keskustan ja kokoomuksen vaaliristeilyillä kaikuivat karaoke ja kuntavaali­teemat – HS kuunteli, mitä baaripöydissä kuiskittiin

Keskusta ja kokoomus valmistautuivat kuntavaaleihin aaltojen päällä viikonloppuna. HS seurasi risteilyjä.

Hallituspuolueet kokoomus ja keskusta risteilivät tahoillaan viikonloppuna.

HS seurasi molempien risteilyjä ja kuunteli, mitä baaripöydissä kuiskittiin.

Sipilä vakuutti taloususkoaan kenttäväelle

Pääministeri Juha Sipilä sanoi keskustan kuntavaaliristeilyllä sunnuntaina, että taloudessa on tapahtunut vahva käänne.

Sipilä vakuutti keskustaväelle, että hallituskaudelle päätetyt julkisen talouden leikkaustoimet, neljä miljardia euroa, riittävät.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Semmoisia puheita, että leikataan lisää, ei tarvita. Me emme leikkaa lisää enää ollenkaan.”

Pääministeri viittasi valtio­varainministeri Petteri Orpon (kok) sanoihin, että lisää toimia tarvitaan, jotta 72 prosentin työllisyysaste saavutetaan.

Sipilän mukaan hänen ja ­Orpon sanomisten välillä ei ole mitään ristiriitaa.

”Toimia tarvitaan, mutta ne eivät tähtää lyhyen tähtäimen leikkauksiin.”

Hallitus aikoo käyttää maanantaina ja tiistaina puolitoista päivää uusien toimien miettimiseen.

Sipilän viesti risteilyllä oli, että keskusta on ratkaisukeskeinen puolue ja paikallistasolla vastuu on uusilla kunnanvaltuutetuilla. Sipilä julkisti puolueen arvot viipaloivan ”kuntavaalikakkaran”.

”Keskeinen viesti kuntavaaliohjelmassa on, että Suomi ei saa jakautua voittajiin ja häviäjiin. Se ei riitä, että talous on kunnossa. Suomi ei ole kunnossa ennen kuin eriarvoistumiskehitys pysäytetään. Siinä kuntapäättäjillä on iso rooli.”

Mistä (muusta) puhuttiin? Keskustaristeilyllä oli kymmeniä tilaisuuksia, joissa ministerit ja kansanedustajat kertoivat, miten asiat hallituksessa etenevät.

Keskustalaiset ovat hyviä kuuntelemaan. Kun liikenne­ministeri Anne Berner kertoi väyläyhtiöstä, auditorion seinät pullistelivat. Paikalla oli ainakin 200 ihmistä. Berneriä tuettiin voimakkaasti. Moni arveli, että väyläyhtiöön palataan vielä ja hallituskumppanit joutuvat nielemään katumuspillereitä.

”Älä anna periksi”, sanoi entinen europarlamentaarikko Samuli Pohjamo. Toinen kehotti Berneriä puskemaan väyläyhtiötä kuin päätä Karjalan mäntyyn.

Mitä kuiskittiin baaripöydissä? Baaripöydissä mietittiin, oliko Bernerin vauhti väylien yhtiöittämisessä sittenkin liian kova. Moottoripyöräveroa haukuttiin, mutta uusiutuvia energialähteitä kannatettiin vesivoima mukaan luettuna.

Risteilyväki oli kiinnostunut siitä, mitä tapahtui samaan aikaan Sdp:n puoluekokouksessa: oliko Antti Rinteen jatkokausi lopulta onni keskustan kannalta? Oluttuopin äärellä pohdiskeltiin räksytyksen maailmanselitystä – vaikka siirrytään hallituksesta oppositioon ja päinvastoin, räksytys ei lopu koskaan.

Millä mielellä kuntavaaleihin? Juha Sipilä vitsaili risteilyn aluksi, että kukaan ei lähde laivalta ennen kuin on allekirjoittanut ehdokassitoumuksen. Tavoitteesta jäätiin, mutta Sipilä itse keräsi yön aikana noin 40 uutta ehdokasta.

Kenttäväki ei kuntavaaleista juuri puhunut, vaikka niistä ­juuri oli tarkoitus puhua. Kuntavaali-innostusta sai hakemalla hakea, mutta sitä ei löytynyt.

Mitä porukkaa laivalla oli? Ensimmäiset keskustabussit starttasivat Koillismaalta neljältä lauantaiaamuyöllä, vaikka laivan lähtö oli vasta neljältä iltapäivällä. Niin tärkeä keskustaristeily kenttäväelle on. Busseja tuli Karjalasta, Keski-Suomesta ja Pohjanmaalta.

Tärkeintä oli kokea maa­kuntien yhtyminen yhdeksi kepumereksi. Halailtiin tuttuja ja kyseltiin kuulumisia. Moni halusi kuvata itsensä ministerin kanssa.

Muutama sana oman kansanedustajan kanssa voi kruunata koko matkan. Kaikkein parasta on, jos kansanedustaja tunnistaa ja muistaa vielä nimenkin.

Entäs viihdepuoli? Keskusta-karaoke on kepuviihteen äiti, kaikkien kepuristeilyjen hitti. Oli emämunaus rajoittaa karaoke runsaaseen kahteen tuntiin.

Laulajalista täyttyi 15 minuutissa, ja sen jälkeen ei enää päässyt jonoon. Ennen kello 20:tä ­jätetyllä toiveella ehti juuri ja juuri laulaa ennen iltakymmentä, jolloin karaoke suljettiin.


Orpo lupasi panostusta koulutukseen

Mahdollisuuksien tasa-arvo.

Siinä sanapari, jonka kokoomuslaiskannattajat saavat kuulla ennen kuntavaaleja kerta toisensa jälkeen, kun puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puhuu.

Sanapariin tiivistyy Orpolle mieluisimmalla tavalla kokoomuksen arvomaailma. Ainakin näin on ennen kuntavaaleja, koska koulutus jää edelleen kuntiin, kun sosiaali- ja terveys­palvelut siirtyvät maakuntiin.

Kokoomuksen perinteisillä puheenjohtajapäivillä viime viikonloppuna Orpo toisti mahdollisuuksien tasa-arvon kymmeniä kertoja. Hän intoutui sanomaan jopa, että eritoten kokoomus on pitänyt tätä arvoa yllä ja että ­arvoon pohjautuu koko Suomen menestys 1800-luvulta lähtien.

Ilmankos päivien terävimmät nuolet lensivät kohti Sdp:tä, jolla Orpon mielestä ei oikeastaan edes ole ohjelmaa Suomen tulevaisuudesta.

”Me tiedämme, miten kakkua kasvatetaan, jotta demarit voivat sitten syödä sen”, naljaili eräs kuntatason vaikuttaja illan ku­luessa.

Kuntavaaliohjelmaa valmisteltiin risteilyn lukuisissa työ­ryhmissä ja pöytäkeskusteluissa, mutta itse ohjelman puolue julkaisee vasta kuukauden kuluttua.

Orpo antoi puheenjohtajien kyselytunnilla sunnuntaina kuitenkin kaksi lupausta.

”Pitkällä aikavälillä aiomme uudistaa varhaiskasvatuksen. Se suunnataan ihan kaikille, ja siitä tulee ilmainen. Se on kaikkein vaikuttavinta koulutusta mutta maksaa paljon”, Orpo sanoi.

”Suomessa tulee myös tulevaisuudessa olemaan maailman paras koulu”, oli toinen lupaus.

Mistä (muusta) puhuttiin? Lähinnä siitä, miten kokoomus tulee menestymään vaaleissa: mistä ehdokkaita, mitä päätettävää kuntiin jää, miten yrittäjyyttä autetaan, miten harrastus­toimintaa parannetaan ja miten syrjäytymistä ehkäistään.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen yllytti ensin ja sitten myös Orpo kaikkia tekemään Forssan ihmeen. Tällä Grahn-Laasonen viittasi kotikaupunkiinsa, jossa kokoomus nousi pikkupuolueesta kertaheitolla kaupungin ykköspuolueeksi. ”Se kertoi siitä, että tämä voi onnistua, kun homma on isoa”, hän sanoi aplodien saattelemana.

Mistä kuiskittiin baaripöydässä? Orpo sai risteilyllä kiitosta siitä, että hän on alkanut rentoutua ja saada virtaa puheeseensa. Häneltä toivottiin kuitenkin enemmän särmää ja aloitteita, vaikka hänen ”inhimillisen olemuksensa” uskottiin vetoavan äänestäjiin.

Uutta Sdp:n puoluesihteeriä Antton Rönnholmia kehuivat monet nuoremman polven kokoomusvaikuttajat.

”Hän on enemmän oikealla kuin 50 prosenttia täällä olevista. Lahjakkuus, jonka pitäisi olla meidän riveissämme”, sanoi yksi kuntatason vaikuttaja.

Millä mielillä kuntavaaleihin? Edellisissä kuntavaaleissa kokoomus sai eniten ääniä, ja ”sinisen tolpan” uskottiin yleisesti taas nousevan muita pidemmäksi.

Tärkeintä on saada veto­voimaisia ehdokkaita. Nyt koossa on alle 3 000, ja päämäärä on 7 000.

Minkälaista väkeä liikkeellä? Tuhat syvästi kokoomuslaista kuntavaikuttajaa. Kuntatalolla alle 50-vuotiaiden osuus saattoi olla alle puolet, mutta laivalla oli varmaan jopa enemmistö oli kymmeniä vuosia kokoomuksessa vaikuttaneita.

Sinisiä, ruskeita ja mustia puvuntakkeja oli ison pukukaupan verran.

Tumma värimaailma vallitsi. Joukossa oli tosin yksi, jolla oli keltainen mekko ja kengät.

Entäs viihdepuoli? Kävi ilmi, etteivät kaikki kokoomuslaiset aloita aamuaan jumppasalilla vaan myös aamuolut ja irlantilainen viskikahvi maistuvat meriolosuhteissa. Illan kohokohta oli karismallaan kokoomuslaiset valloittanut laulaja Paula Koivuniemi.

Kun parisataa kokoomuslaista täräytti yhteislauluna Aikuisen naisen kohdan ”kaiken me jaamme, toisiamme tukekaamme”, tanssilavalla näkyi useampikin tippa silmäkulmissa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Tästä on kyse

Puolueristeilyt valmistavat kuntavaaleihin


 Kokoomuksen puolueaktiivit kokoontuivat Viking Grace -laivalle 4.–5.2. Tukholman-risteily oli osa puheenjohtaja­päivien ohjelmaa.

 Laivalla oli noin tuhat kokoomuslaista kunta­vaikuttajaa. Kuntavaalit olivat risteilyn keskeinen teema.

 Keskustan puolue­risteily pidettiin samanaikaisesti ­ Viking Gabriellalla.

 Risteily on kenttäväelle yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista. Laivalla nostatettiin yhteishenkeä ja tarjottiin ehdokkaille tietoa puolueen vaali­teemoista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Risteilyt
 • Keskusta
 • Kokoomus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Äitiyspakkauksen nimen vaihtamista pohditaan tasapuolisuuden vuoksi – Ministeri Saarikko: ”Uskon, että se ilahduttaisi montaa isää”

  4. 4

   Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa

  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin

  7. 7

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  8. 8

   Skeittari yritti haastaa poliisia tappeluun ja sylki vartijan päälle – luvaton rullalautailu johti käsirysyyn Elielinaukion pysäköintihallissa

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  10. 10

   Natsiroolistaan kuuluksi tullut näyttelijä varoittelee nyt kommunistien ja islamistien salaliitosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää