Politiikka

Turvallisuuspolitiikan superviikolla arvioidaan Trumpin aikaa – Suomenkin asema on nyt arvaamaton

Donald Trump käynnisti maailmassa epävakaan aikakauden, jolta Suomi ei ole suojassa.

Suomen asema on vahvasti kytketty läntisen Euroopan ja Yhdysvaltojen yhteistoimintaan taloudessa ja turvallisuudessa. Molemmissa on alkanut epävarmuuden aika, ja Suomi joutuu arviomaan tilannettaan muuttuvassa maisemassa.

Donald Trump on kolmessa viikossa Yhdysvaltojen presidenttinä vuoroin kyseenalaistanut ja vahvistanut uudelleen joukon maansa keskeisiä taloudellisia ja poliittisia sitoumuksia.

Ennen kaikkea Trump on osoittautunut arvaamattomaksi. Vaikuttaa siltä, että hän saattaa ilman ennakkovaroitusta vetää maton alta myös omilta ministereiltään ja avustajiltaan. Alkavalla viikolla he ovat kuitenkin Euroopassa ja kohtaavat ensimmäistä kertaa nykyisissä tehtävissään sekä Länsi-Euroopan että Venäjän johtoa.

Edessä on poikkeuksellisen merkittävä viikko Euroopan turvallisuuspolitiikassa, ja myös Suomen edustajat ovat paikalla kohtaamisissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Viikon kuluessa odotetaan ensin tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen uuden hallituksen toiminnasta Natossa, jota Trump on sekä ylistänyt että kutsunut merkityksettömäksi. Brysselissä voi tarkentua myös se, miten Trump aikoo tarkkaan ottaen toimia terrorismin vastaisessa sodassa.

Viikon loppuessa Münchenin turvallisuuskonferenssissa valottuu Yhdysvaltojen suhde Venäjään, jonka presidenttiä Vladimir Putinia Trump on toistuvasti kieltäytynyt arvostelemasta.

Suomelle kyse ei ole vain suhteesta Yhdysvaltoihin vaan varautumisesta koko ulko- ja turvallisuuspolitiikan ympäristössä tapahtuvaan muutokseen. Muiden tavoin Suomi joutuu pohtimaan samaan aikaan sekä strategiaansa että olemaan valmis nopeaan reagointiin.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan ympäristön voi jakaa maantieteellisiin osiin, vaikka lista jää väkisin puutteelliseksi.

Yhdysvallat

Kun Trump ilmaantui maailmanpolitiikan näyttämölle, oli Suomen kahdenkeskinen turvallisuussuhde Yhdysvaltoihin vahvistunut pitemmälle kuin koskaan aiemmin. Lisäksi EU-maiden puolustusyhteistyö on edelleen onttoa ilman Yhdysvaltojen osuutta Natossa.

Siksi mahdolliset muutokset Yhdysvaltojen ja Euroopan sitoumuksissa Euroopassa heijastuisivat epävarmuutena sekä Suomen ja Yhdysvaltain suhteisiin että Suomen puolustus­yhteistyöhön muiden maiden kanssa.

Yhdysvaltojen uusi hallitus ei kuitenkaan tähän mennessä ole käynnistänyt mitään merkittäviä muutoksia turvallisuussuhteissa Eurooppaan, Trumpin aiemmista puheista huolimatta.

Toistaiseksi vakavampi huolenaihe Suomelle on kansainvälisen vapaakauppajärjestelmän kyseenalaistaminen Yhdysvalloissa. Maailmankaupan häiriö­tila voisi pysäyttää Suomen talouden hitaan elpymisen.

Ruotsi

Suomella ja Ruotsilla on paljon pitemmälle menevää puolustusyhteistyötä keskenään kuin minkään muun maan kanssa, mutta Ruotsille puolustusyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on tärkeämpää kuin yhteistyö Suomen tai minkään muunkaan maan kanssa.

Sama pätee tilanteeseen Suomen kannalta, vaikka Suomella ei ole valmiina pöytälaatikossa poliittisia päätöksiä täysimittaisesta osallistumisesta sotilaalliseen konfliktiin Yhdysvaltojen ja Naton rinnalla, kuten Ruotsilla tiettävästi on.

Jos Ruotsi jonkun oudon tapahtumasarjan vuoksi joutuisi valintatilanteeseen kahden kumppanin välillä, se ei tarvitsisi miettimisaikaa.

Muutoksen tilassa on entistäkin tärkeämpää, että Suomi ja Ruotsi tuntevat perusteellisesti toistensa tilannearviot.

Venäjä

Mikäli Trumpin hallitus hyväksyy Venäjän itselleen vaatiman entistä suuremman vaikutusvallan muun muassa Ukrainassa, heijastuu se myös Itämeren alueel­le ja Suomeen.

Suomen suhde Venäjään kahdenkeskisissä kysymyksissä toimii hyvin, mutta tämä ei estä Venäjän vaikutusyrityksiä Suomessa. Suomi on jäsen EU:ssa, jota Venäjä pitää yhä selvemmin vastustajanaan ja jonka heikentäminen on Venäjälle strateginen tavoite siinä kuin Natonkin.

Toisin päin katsottuna Yhdysvaltojen ja Venäjän jännitteiden hellittäminen antaa lisää tilaa diplomatialle, jota presidentti Sauli Niinistö selvästi haluaa harjoittaa suurvaltojen välissä.

EU

Suomen ja EU:n suhteiden keskeisin osa on suhde Saksaan. Ilman Saksaa Suomi on EU:ssa pieni ja yksinäinen.

Epävarmuutta korostaa, että Suomen asema EU:ssa on melko kapealla pohjalla.

EU:n yhteisen puolustuksen ajaminen vaikuttaa epävarmuudessa entistä tärkeämmältä ratkaisulta mutta samalla jakaa EU-maita. Suomi ja Ruotsi ovat tässä asiassa eri puolilla.

NatoSuomen ja Ruotsin läheiset kumppanuusasemat Natossa eivät olisi toteutuneet ilman Yhdysvaltojen tukea, eivätkä ne jatku ilman Yhdysvaltojen tukea.

Muut

Suomen vahvat suhteet Viroon ja muihin Baltian maihin ovat entistä tärkeämpi osa Euroopan turvallisuutta.

Pohjoismaiselle rintamalle löytyy yhteinen tehtävä YK-järjestelmän puolustamisessa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Trumpin vaikutus puntarissa


 Tällä viikolla Euroopassa järjestetään Donald Trumpin presidenttikauden ensimmäiset suuret turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kokoontumiset.

 Yhdysvaltojen uusi puolustusministeri James Mattis osallistuu ensi kertaa Naton ministeri­kokoukseen keskiviikkona ja torstaina.

 Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) on kutsuttu Yhdysvaltojen johtamaan Isisin vastaisen liittouman kokoukseen torstaina, mutta kokoukseen saattaa osallistua virkamies sijaisena.

 Perjantaista sunnuntaihin jatkuvassa Münchenin turvallisuuskonferenssissa Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence kohtaa ensimmäisen kerran Venäjän johtoa.

 Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö osallistuu Münchenin konferenssiin.

 Helsingin Sanomat raportoi molemmista kokouksista paikan päältä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  4. 4

   Suurmoskeijaan Persianlahdelta virtaavia miljoonia olisi vaikea selvittää – Helsinkiä varoittavat ministeriöt pitävät hanketta ”ylimalkaisena”

  5. 5

   Laaja testi paljasti kaksi surkeaa lasten turvaistuinta, joista toinen lensi halki testilaboratorion – 14 istuinta sai hyvät arvosanat

  6. 6

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  7. 7

   ”Salilla käyvä fitness-kuvia ottava valkoinen homomies on etuoikeutetumpi kuin heteronainen” – Näin itsestään vähäpukeisia kuvia julkaisevasta suomalaisesta Tomista tuli Instagram-suosikki Espanjassa

  8. 8

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  9. 9

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  10. 10

   Mies huijasi muistisairaalta vanhukselta asunnon itselleen Vantaalla – myi sen heti eteenpäin yli 100 000 eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  9. 9

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  10. 10

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää