Politiikka

Isku hallituksen toiveille palkkamaltista: Metsäteollisuus irtaantuu vientialojen yhteisrintamasta

Metsäteollisuus yrittää ensi syksynä neuvotella isoja joustoja työehtosopimuksiin. Muut vientityönantajat haluavat vielä jatkaa neuvotteluja uudesta vientivetoisesta palkkamallista.

Metsäteollisuus irtaantuu vientiteollisuusliittojen yhteisestä rintamasta ensi syksyn työehtosopimusneuvotteluissa.

Metsäteollisuus haluaa puhtaan liittokierroksen, jossa eri alojen liitot neuvottelevat palkoista ja muista työehdoista ilman ennalta sovittua tiukkaa koordinaatiota.

Tämä merkitsisi näillä näkymin sitä, ettei vientiteollisuusliittojen neuvottelemaa vientivetoista palkkamallia tai niin sanottua Suomen mallia synny – ei ainakaan suunnitellussa laajuudessa.

Tähän mennessä metsäteollisuus on neuvotellut yhdessä muiden vientiliittojen kanssa, miten ensi syksyn sopimuksissa toimitaan niin, etteivät palkat nouse liikaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vientivetoisen mallin keskeinen ajatus on, että vientiliitot neuvottelevat työehtosopimuskierroksen alussa vahvan päänavauksen ja sopivat yhdessä sopimuksiinsa tehtävien muutosten kustannusvaikutuksesta.

Tämän jälkeen kukin liitto asettaisi itse yksityiskohtaiset sopimustavoitteensa. Neuvottelujen pohjana olisi yhteinen, Suomen Pankin julkaisema kuva talouden tilasta ja kehityksestä.

Hallitukselle metsäteollisuuden päätös on huono uutinen.

Hallitus vaati kilpailukykysopimuksessa, että liitot valmistelevat ensi syksyksi Suomen mallin, jolla tuetaan kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen kilpailukykyä ja työllisyyttä ja julkisen talouden tasapainoa.

Sopimuksella siis yritetään välttää, etteivät korkeat palkankorotukset pilaa yritysten parantunutta kilpailukykyä.

Suomen malli ja maltilliset palkankorotukset olivat keskeinen syy, miksi hallitus suostui laskemaan verotusta puolella miljardilla eurolla. Hallitus on laskenut talousennusteensa sillä pohjalla, etteivät liitot vaadi kovaa korvausta pitkään jatkuneelle nollalinjalle.

Metsäteollisuus aloittaa neuvottelut alkusyksystä, ja sen sopimuksesta tulee lähtökohta muiden neuvotteluille.

Jos metsäalalla palkat nousevat, palkankorotuksia vaativat ensin myös muut yksityiset alat ja sen jälkeen todennäköisesti myös julkinen ala. Tämä tietäisi julkisten menojen kasvua.

Metsäteollisuudella on halu saada alan työehtosopimukset sellaisiksi, että ne tekisivät mahdolliseksi konekohtaisen joustavan sopimisen ja lisäisivät työnantajan määräysvaltaa. Metsäyhtiöt ovat siis todennäköisesti valmiita ostamaan vaikkapa palkankorotuksilla sopimuksiin joustoja.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että irtiotto kertoo metsäteollisuuden koventuneista tavoitteista.

”Metsäteollisuus on selvästi päättänyt ajatella vain itseään, ei muita”, Vanhala sanoo HS:lle.

Hän sanoo, että vientiliittojen työmarkkinamallin rakentaminen pohjautui kilpailukykysopimukseen, joka tehtiin nimenomaan maan vientiteollisuuden hyväksi.

Hän ennustaa vaikeita neuvotteluja syksyksi. ”Työnantaja esittää todennäköisesti liittokierroksella ylimitoitettuja vaatimuksia”, hän sanoo.

”Paikalliset kiky-neuvottelut olivat vasta sormiharjoitusta tulevaan. Työehtosopimuksesta lähtee tulevissa neuvotteluissa kokonaisia sivuja, jos työnantaja voisi yksin päättää. Ei kuitenkaan päätä. Jäsenten edunvalvonta on Paperiliiton päätehtävä, oli neuvottelutilanne mikä tahansa”, Vanhala sanoo Paperiliiton tiedotteessa.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen sanoo, että metsäteollisuudelle Suomen kilpailukyky on ihan yhtä tärkeä kuin muillekin. ”Meille palkkamaltti on ihan yhtä tärkeää kuin muille. Haluamme neuvotella sellaiset sopimukset, jotta metsäteollisuus pysyy Suomessa”, hän sanoo.

”Haluamme sopimuksiin sellaisia muutoksia, joita muilla teollisuusaloilla jo on”, Pärssinen sanoo. Hän mainitsee muun muassa ulkopuolisen työvoiman käytön. ”Sopimuksissa on paljon kohtia, jotka vaativat muutosta. Esimerkiksi seisokkipalkat ovat kohtuuttomat korkeat.”

Metsäteollisuuden vetäytymisen jälkeen Teknologiateollisuus ja Kemianteollisuus yrittävät vielä jatkaa omia neuvottelujaan.

”Tässä on pitkä neuvotteluprosessi takana hyvässä yhteisymmärryksessä, ja olisin toivonut, että se olisi jatkunut metsäteollisuuden kanssa. He tekivät oman ratkaisunsa, emmekä me sille mitään voi”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Hän sanoo toivovansa, että palkansaajapuoli jatkaa neuvotteluja Teknologiateollisuuden ja Kemianteollisuuden kanssa.

”Mikään ei ole muuttunut, vaan edelleen yhteisenä tavoitteena on saada vienti vetämään, työllisyys kasvuun ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus vahvemmalle pohjalle.” Inkeroisen mielestä tämä edellyttää vastuullista sopimustoimintaa kaikilla sopimusaloilla koko yhteiskunnassa

Hän muistuttaa, että nämä kaksi vientiliittoa vastaa noin 70 prosentista tavaraviennistä. ”Vientiteollisuuden henkilöstöstä metsäteollisuudessa on noin kymmenen prosenttia.”

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että palkansaajien vientiliitoilla on perjantaina kokoukset, joissa asiaa käsitellään. ”Ei tämä helppo päätös ole. Tarkoitushan oli ajaa maan yhteistä etua, ja kun yksi ala päättää ajaa vain omaa etuaan, miksi meidänkään pitäisi ripustautua johonkin yhteiseen tavoitteeseen?” Aalto sanoo.

Hänen mukaansa metsäteollisuuden oli helpompi lähteä yhteisestä neuvottelupöydästä pois sen jälkeen, kun Paperiliitto vähemmistöryhmittymän päätöksen jälkeen irtautui mahdollisesta tulevasta vientialojen suurliitosta.

”Paperiteollisuus ajattelee väärin, jos he kuvittelevat, että me jätämme Paperiliiton yksin, jos vaikeuksia tulee.”

Pitkään vaikeuksissa olleet metsäyhtiöt ovat nyt voimansa tunnossa, sillä metsäteollisuudesta on tullut jälleen Suomen suurin vientiala ja yhtiöt tekevät varsin hyvää tulosta.

Metsäteollisuus erosi Elinkeinoelämän keskusliitosta viime vuonna. Se on pitkään halunnut itsenäisemmin neuvotella oman alansa sopimuksista. Suomessa on pitkään sovittu työehdoista keskitetysti eli keskusjärjestöjen kesken, jolloin sopimukset eivät ole kovinkaan paljon muuttuneet.

Oikaisu 15.2.2017 klo 19.01: Riku Aalto on Metallityöväenliiton puheenjohtaja, ei Metalliteollisuuden.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Historiallinen hetki Euroopalle: 12 vuoden valtakausi saattaa päättyä – Merkelillä on jäljellä kolme vaihtoehtoa

  6. 6

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  9. 9

   THL varoittaa: Hopeavesi on myrkyllistä – ”Tyypillinen uskomushoitoasia”

  10. 10

   Ansaitun jatkoajan uralleen saanut The Rasmus kiertää nyt klubeilla ympäri maailmaa – Lontoossa yleisö riehaantui, yhtye näytti onnelliselta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  4. 4

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää