Politiikka

Malmin kentästä tiukka vääntö eduskunnassa – suora lähetys käynnissä

Malmin lentokenttäyhdistys lupautuu operoimaan kenttää, jos eduskunta päättää säästää sen ilmailukäytössä.

Malmin lentokentän kohtalo voi vielä kääntyä mihin suuntaan hyvänsä, kun eduskunta pääsee asiasta päättämään. Kansalaisaloitteen käsittely alkaa lähetekeskustelulla torstaina.

Suurimman eduskuntapuolueen keskustan eduskuntaryhmä on ottanut selkeän kannan kentän säilyttämiseksi ilmailukäytössä. Perussuomalaisilla on peräti puoluehallituksen myönteinen kanta Malmin säilyttämiseen.

Kaksi kolmasosaa hallituksesta on siis kentän säilyttämisen kannalla. Perussuomalaisilla ja keskustalla on 85 äänivaltaista kansanedustajaa eli vajaa puolet eduskunnasta.

Kolmas hallituspuolue ei ole tehnyt puoluetason päätöstä. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että ryhmältäkään ei tule mitään linjausta kentän suhteen. Ryhmässä on suojelunäkemystäkin, mutta Helsingin kaupunginvaltuustossa istuvat kokoomusedustajat puolustavat asuntorakentamista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen ihmettelee, kuinka vahvasti perussuomalaiset ja keskusta ovat ottaneet asiaan kantaa. ”Hallituksen pitäisi nyt tehdä päätös, onko sillä valmiutta perua aikaisemmat päätöksensä”, Kymäläinen sanoo. Valtio on vetäytynyt tämän vuoden alusta Malmin kentän operoinnista.

”Me edellytämme, että hallitus toimisi yhteisen linjan mukaan. Lex Malmi tietäisi niin mittavia muutoksia, että se vaatisi hallituksen esityksen.”

Sdp ei ole ryhmänä ottanut asiaan kantaa. ”Me näemme tämän kuntapoliittisena kysymyksenä”, Kymäläinen sanoo. Sdp on Helsingissä puolustanut asuntojen rakentamista kentälle.

Kansalaisaloite Malmin kentästä eli Lex Malmi esittää, että valtio pakkolunastaisi kentän rakennuksineen Helsingiltä, joka omistaa maan. Aloitteessa siis halutaan, että valtio puuttuisi Helsingin oikeuteen päättää alueen käytöstä.

Perustuslain mukaan kunnalla on itsehallinto-oikeus, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa kaavoitusoikeutta, sekä oikeus omaisuudensuojaan. Eduskunnan käsittelyssä perustuslakivaliokunta joutuukin ottamaan kantaa, loukkaisiko Lex Malmi näitä oikeuksia.

Aloitteen tekijöiden mukaan lakisääteinen ratkaisu on perusteltu, koska asia on ylikunnallinen ja yhteiskunnallisesti merkittävä.

Keväällä 2014 valtio päätti vetäytyä Malmilta ja alkoi siirtää toimintoja muualle. Vuoden 2017 alusta Finavia luovutti Malmin kaupungin hallintaan. Helsinki on päättänyt rakentaa alueelle asuntoja kuitenkin niin, että lentokentän päärakennus ja lentokonehalli suojellaan.

Malmin kentän aluetta voidaan käyttää väliaikaistoimintaan ennen asuntorakentamisen alkamista. Kentällä ja sen ympäristössä on yli 30 erilaista rakennusta, joista suurin osa on tällä hetkellä vuokrattuna. Joitakin tiloja on vapautunut.

Jos eduskunta päättäisi säätää Lex Malmin, kentälle on saatava ylläpitäjä Finavian vetäydyttyä pois. Nyt kenttää operoi harrastuspohjalta Malmin lentokenttäyhdistys. ”Olemme valmiita ottamaan operointivastuun jatkossakin”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Niko Lamberg.

Lentokenttäyhdistys on yritysten, ilmailukerhojen ja harrastajien viime vuonna perustama. Se rahoittaa toimintansa kausikortti- ja jäsenmaksuin. Jäseniä on nyt noin 500.

Eduskuntaan on tullut jo paljon kansalaisaloitteita, ja samalla kohina kansalaisaloitelain muuttamiseksi on lisääntynyt. Esimerkiksi niin sanottujen vasta-aloitteiden kieltäminen on saanut kannatusta. Eduskuntakäsittelyyn vaadittavien 50 000 allekirjoituksen rajaa on pidetty liian pienenä.

Sdp:n Suna Kymäläinen sanoo, että kansalaisaloitteita pitää pohtia myös siltä kannalta, saako niillä vaikuttaa kunnalliseen päätöksentekoon.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Malmin lentokenttä
 • Kansalaisaloite
 • Eduskunta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  10. 10

   Autoja tuhoutui tulipaloissa Vantaalla – paloja epäillään tahallaan sytytetyiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää