Politiikka

Timo Soini ei hae jatkokautta perussuomalaisten johdossa – ”Päätös ei ollut helppo, mutta se on oikea”

Soini uskoo, että hänen lähtönsä ja tuleva puheenjohtajakisa tekevät perussuomalaisista kevään kiinnostavimman puolueen. Päätöksestään Soini kertoi blogissaan.

Ulkoministeri Timo Soini ei aio hakea jatkokautta perussuomalaisten puheenjohtajana. Hän kertoi asiasta sunnuntaina blogissaan.

”Kymmenen kahden vuoden kautta puheenjohtajana on takana. En hae jatkokautta Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuun alussa. Edessä on jotakin muuta”, hän kirjoittaa.

20 vuotta puoluetta johtanut Soini kertoo saaneensa puolueeltaan paljon ja antaneensa sille kaikkensa. Hänen mukaansa päätös luopua puheenjohtajuudesta ei ollut helppo. Hän kuvaa sitä silti oikeaksi kaikkien kannalta.

”Oikeassa pitää olla oikeaan aikaan. Veikko Vennamo luotti Smp:n kenttään valita puolueelle uusi puheenjohtaja.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vennamo toimi pitkään perussuomalaisten edeltäjän Suomen maaseudun puolueen Smp:n puheenjohtajana.

Soini uskoo, että puheenjohtajakisa sähköistää perussuomalaiset ja tuo kannatuskadosta kärsivälle puolueelle huomiota.

”Tästä ilmoituksesta alkaa kilpa puolueen puheenjohtajan paikasta. Se tekee perussuomalaisista tämän kevään kiinnostavimman puolueen. Kilpa on puolueelle oikein ymmärrettynä suuri mahdollisuus.”

HS:n tuoreimmassa gallupissa perussuomalaisten kannatus oli vain 9,1 prosenttia.

Soini ei ota blogikirjoituksessaan lainkaan kantaa siihen, kuka olisi sopivin vaihtoehto perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi.

”Minä luotan perussuomalaisten kenttäväkeen valita puolueellemme uusi puheenjohtaja. Ovat osanneet tehdä oikean valinnan jo monta kertaa aikaisemminkin, osaavat myös ensi kesänä.”

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa, joka järjestetään 10.–11. kesäkuuta. Soini johtaa puoluetta siihen asti.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on aiemmin ilmoittanut, että hän pyrkii puheenjohtajaksi ”hyvin todennäköisesti”. Sunnuntaina hän sanoi Iltalehdelle, ettei Soinin päätös jättäytyä kisasta vaikuta hänen päätöksentekoonsa.

Videolta näet, miten Jussi Halla-aho kommentoi aikeitaan HSTV:lle joulukuun lopussa.


Muita mahdollisia ehdokkaita ovat ainakin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö.

Terho sanoi tammikuussa Ylelle, että hän harkitsee puheenjohtajaksi pyrkimistä, jos Soini väistyy vallasta. Sunnuntaina Terho kirjoitti Facebookissa kertovansa aikeistaan maanantaina.

”Käyn tänään keskustelua niin perhe- kuin työpiirissä.”

Myös eduskunnan puhemies Maria Lohela ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ovat näkyviä perussuomalaisia.

Toistaiseksi kukaan ei ole virallisesti ilmoittautunut kisaan.

Unelmapestissään ulkoministerinä työskentelevä Soini haluaisi jatkaa tehtävässään myös sen jälkeen, kun perussuomalaiset on saanut uuden puheenjohtajan.

”Ulkoministerin tehtävä on minulle suuri kunnia. Olen hoitanut vaativaa tehtävää hyvin. Mielelläni jatkaisin siinä vaalikauden loppuun. Tämä riippuu useammasta asiasta – aivan ensiksi siitä, että puolue jatkaa hallituksessa.”

Perinteisesti raskain ministerisalkku kuuluu puolueen puheenjohtajalle. Jos Soini jatkaa ulkoministerin tehtävässä, se saattaa nakertaa uuden puheenjohtajan auktoriteettia.

Soini on toiminut aktiivisesti koko aikuiselämänsä perussuomalaisissa tai Smp:ssä.

”Pitkä matka on muuttanut miestä. Kun maaliskuun 26. päivänä vuonna 1979 lampsin Smp:m puoluetoimistoon liittyäkseni Smp:n jäseneksi, minulla ei ollut aavistustakaan, mihin kaikkeen lukion ekaluokkalaisen päätös myöhemmin johtaisi.”

Hän vertaa omaa lähtöään juuri Veikko Vennamon eroon vuonna 1979. Myös Vennamo jätti puheenjohtajan paikan kahden vuosikymmenen jälkeen.

”Olin järkyttynyt. Historia on osoittanut, että tuo päätös oli oikea. Smp sai vuoden 1983 eduskuntavaaleissa Pekka Vennamon johdolla suuren vaalivoiton.”

HS julkaisi Timo Soinin ja perussuomalaisten vaiheista koosteen, kun puolue täytti 20 vuotta:

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perussuomalaiset
 • Puolueet
 • Puheenjohtajakilpa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Leukemiaan sairastunut opiskelija aiheutti hyväntekeväisyys­puuskan – mitä sitten tapahtui?

  9. 9

   HS Inarissa: Paavo Ruotsalaisen kodin lähelle saattoi pudota pala Marsia – ”Sanoin vaimolle, että joku taisi ampua valoraketin”

  10. 10

   Rintamalla ei ollut aikaa läträtä viinalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  5. 5

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää