Politiikka    |   HS-analyysi

Tekikö Paavo Väyrynen vihdoin virheen? Näin mestaripeluri maalasi itsensä nurkkaan ja päätyi flirttailemaan äärioikeiston kanssa

HS haki selitystä veteraanipoliitikon viime aikojen venkoiluun tämän omista blogikirjoituksista. Löytyi Väyrynen, joka intoilee Trumpin vallankumouksesta ja uskoo puolustuspoliittiseen salaliittoon.

Paavo Väyrynen: Peluri. Änkyrä. Totuudenpuhuja. Jokaisella on hänestä mielipide.

Vaan mitä ihmettä hänelle nyt on tapahtunut?

Väyrynen pyrkii Helsingin valtuustoon Terve Helsinki -ryhmänsä jäsenenä kristillisdemokraattien listalta. 18 Terve Helsinki -ryhmän jäsentä on kuntavaaliehdokkaina Helsingissä.

Ryhmä kinastelee paitsi kumppaninsa kanssa, myös keskenään. Erityisesti hiertää se, että Väyrynen on tuonut mukaan Suomi ensin -aktivisteja ja muita hämäriä äärioikeistolaisia ajatuksia netissä levittäviä tyyppejä. Lauantaina yksi ryhmän jäsenistä kuvasi näitä HS:ssa ”Paavon konepistoolijengiksi”.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Väyrynen on suomalaisen politiikan elävä legenda. Hänellä on takanaan 5 997 ministeripäivää ja yli neljäkymmentä vuotta eduskunnassa tai europarlamentissa. On vaikea käsittää, miksi hän on päätynyt nykyiseen jamaan.

Selitys ei kuitenkaan ole kaukana. Väyrynen on maaninen kirjoittaja, joka julkaisee ajatuksiaan kahdessa blogissaan joskus monta kertaa viikossa.

Kuluneen vuoden kirjoitukset kertovat, kuinka keskustasta syrjäytetty Väyrynen etsii uutta poliittista kotia ja päätyy veikkaamaan, että Suomeenkin saapuu trumpilainen vallankumous – ja hän aikoo olla siinä mukana.

Mutta ennen kuin mennään Trumpiin, on paras puhua hetki Väyrys-mukeista. Niistä alkoi uuden poliittisen kodin etsintä.

Väyrynen oli keskustan presidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleissa. Vaaleissa esiintyi uusi, näennäisen ironinen Paavo, joka kampanjoi itseään ja puolisoaan esittelevillä mukeilla.


Väyrynen jäi reilulla yhdellä prosenttiyksiköllä toiselle kierrokselle yltäneestä Pekka Haavistosta (vihr). Vaikka tulos oli pettymys, katsoi Väyrynen henkilökohtaisesti nostaneensa keskustan edellisten eduskuntavaalien alhosta.

Kun keskusta eduskuntavaaleissa 2015 palasi Suomen suurimmaksi puolueeksi, janosi Väyrynen palkintoa. Hän pommitti Juha Sipilää tekstiviesteillä, joissa kärtti ulkoministerin paikkaa. Tästä hän kertoo itse kirjassaan Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Sipilä kuitenkin ohitti Väyrysen. Pääministeriksi ryhdyttyään hän myös piti kunniapuheenjohtajaan yhteyttä vain harvakseltaan.

Vähäiseen viestittelyyn viitataan tiuhaan Väyrysen Uudessa Suomessa pitämässä blogissa.


Kesällä 2015 Väyrysestä tuli Sipilän hallituksen kova arvostelija. Esimerkiksi pakolaiskriisi sai hänen huomionsa. Hän kertoi myös tekstiviestitse pääministerille, että länsiraja pitää äkkiä sulkea.

Tammikuussa 2016 Väyrynen ilmoitti perustavansa uuden puolueen, Kansalaispuolueen. Sen päätavoitteeksi tuli Suomen erottaminen eurosta. ”Keskustan kautta vaikutusmahdollisuuksia ei ole”, Väyrynen kirjoitti. ”Puolueeseen on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma. Linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja.”

Liberaaleja Väyrysen mukaan edusti muun muassa elinkeinoministeriksi noussut Olli Rehn. Sipilä taas kuuluu lestadiolaiseen Rauhan sana -yhdistykseen.

Hakiko Väyrynen konfliktia keskustan kanssa? Konflikti joka tapauksessa syntyi, kun keskustajohto ei reagoinut ilmoitukseen juuri millään tapaa.

Tilanne kärjistyi siihen, että keskusta torppasi Väyrysen mahdollisuuden päästä sen riveistä ehdolle kuntavaaleissa, vaikka tämä selitti, että Kansalaispuolueen jäsen voi olla myös toisen puolueen jäsen.

Väyrysen oli pakko kulkea katkera tie loppuun asti. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)


Blogista löytyy myös vastaus siihen, mitä Väyrynen ehkä seuraavaksi havittelee.

Väyrynen on aina arvostellut EU:ta ja suhtautunut ymmärtävästi Venäjään. Maahanmuuttokriittinen hänestä näyttää tulleen viimeistään kesällä 2015.

Brexit-äänestyksen ja Donald Trumpin voiton jälkeen Väyrynen on huomannut, että hänen ajatuksillaan onkin uutta markkina-arvoa, ja nyt hän yrittää asemoida itsensä muutoksen kärkeen.

”Vallankumouksen henkeä ei voi kuitenkaan padota. Se tulee Suomeenkin”, Väyrynen kirjoitti Trumpin vaalivoiton jälkeen – ja ilmoittautui itse vallankumouksen kanavaksi.

Väyrynen on myös napannut työkaluja Trumpin pakista. Hän lietsoo uskoa salaliittoihin, syleilee ”vastamediaa” ja luo vastakkainasettelua unohdetun kansan ja siitä erkaantuneen valtaeliitin välille. Esimerkiksi näin:

”Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa näyttää johtavan taustalta joidenkin poliitikkojen, talouselämän vaikuttajien ja upseereiden muodostama salaliitto, joka saa tukea johtavista tiedotusvälineistä.”

”Vastamedian puolella on toimijoita, jotka levittävät tahallaan virheellistä tietoa. Valtaosa vastamediasta pysyy kuitenkin totuudessa ja pyrkii kertomaan siitä, mistä valtamedia vaikenee.”

”Suomessakin eliitin ja kansalaisten välinen kuilu on ammottava. Kansan keskuudessa on syvää tyytymättömyyttä. Ihmiset kamppailevat taloudellisten vaikeuksien kanssa. [...] Tätä siedetään sen vuoksi, että uskotaan eliitin väitteet, joiden mukaan tälle politiikalle ei ole vaihtoehtoa.”

Se, onko Väyrysen löytämä trumpilaisuus aitoa vai vaalistrategiaa, riippuu siitä, millaisena Väyrysen näkee. Onko siinä totuudenpuhuja, joka yksin uskaltaa sanoa, ettei eurokeisarilla ole vaatteita? Vai kylmähermoinen peluri, joka miettii seuraavaa siirtoa epäonnistuneen gambiitin jälkeen?

Vastausta tuskin tietää edes Väyrynen itse. Jos kysymys on pelistä, ei alku näytä kovin hyvältä.

Korjaus 11.3. kello 11.20: Tarkennettu kohtaa, jossa kerrotaan, että Väyrynen pyrkii Helsingin valtuustoon kristillisdemokraattien listalta Terve Helsinki -ryhmän jäsenenä. Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että Terve Helsinki on vaaliliitossa kristillisdemokraattien kanssa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Paavo Väyrynen
 • Keskusta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää