Politiikka

Eduskunta kiistelee taas koulutuksen leikkauksista – HSTV näyttää istunnon suorana juuri nyt

Hallituspuolueet kehuvat ammattikoulutuksen reformia, opposition välikysymyksen mukaan jättileikkaus heikentää entisestään ammattiopetusta ja aiheuttaa eriarvoistumista.

Eduskunnassa kiistellään keskiviikkona taas koulutuksesta, kun hallitus vastaa opposition välikysymykseen ammatillisen koulutuksen menoleikkauksista. Oppositiopuolueiden mukaan ammatillisen koulutuksen kenttä on nyt ”keskellä hallitsematonta muutosta”.

HSTV näyttää keskustelun suorana kello 14 alkaen.

Napit vastakkain ovat lähinnä välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ja hallituksen puolesta kysymykseen vastaava opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok). Välikysymyksen takana ovat vihreiden lisäksi myös neljä muuta oppositiopuoluetta eli Sdp, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit.

Kysymyksessä, vastauksessa ja ryhmäpuheenvuoroissa on kertauksen makua, sillä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusta on yritetty kaataa kouluaiheisella välikysymyksellä jo kaksi kertaa aiemminkin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tosin huolenaiheena on nyt erityisesti ammattikoulutus, kun ensimmäisessä syksyllä 2015 tehdyssä välikysymyksessä neljä oppositiopuoluetta kantoi huolta koko koulutuskentän rahoituksen leikkauksista. Tosin kristillisdemokraatit jättivät tuolloin osallistumisen väliin, kun pitivät tulehtunutta työmarkkinasyksyä pahana ajankohtana haastaa hallitus.

Viime vuoden keväällä koulutusvälikysymys koski lähinnä korkeakoulutusta ja opintotukea.

Edellinenkin hallitus pääsi loppuaikoinaan vastaamaan välikysymykseen tuhoisista koulutusleikkauksista. Tuolloin kärkikysyjä oli silloinen oppositiopuolue keskusta.

Käytännössä kaikki eduskuntapuolueet ovat osallistuneet päätöksiin, joilla koulutusmenoista on leikattu. Edellisessä hallituksessa toisen asteen koulutuksen eli lukion ja ammattikoulun leikkauspaketin summa oli noin 270 miljoonaa euroa. Tuolloin hanke raukesi ja siirtyi seuraavalle hallitukselle, mutta ilman lukio-osuutta.

Keskiviikon välikysymys ammatillisen koulutuksen leikkauksista on nyt sikälikin ajankohtainen, että eduskuntaan on tänä keväänä tulossa myös hallituksen esitys uudeksi laiksi ammatillisesta koulutuksesta. Hallituksen kärkihanke on ”suurin opetus- ja kulttuuriministeriön lainsäädäntöhanke lähes 20 vuoteen”.

Reformi yhdistää säädöksiä, panee uuteen uskoon rahoituksen ja tutkintorakenteen, henkilökohtaistaa opintoja sekä siirtää niitä ja niiden arviointia työpaikoille.

Uudistuksen tavoitteita pidetään sinänsä hyvinä, mutta marssijärjestystä vääränä, kun tänä vuonna tehdään noin 200 miljoonan euron menoleikkaukset ja uusi laki tulisi voimaan vasta ensi vuonna. ”Ensin viedään rahat, sen jälkeen edellytetään mittavia uudistuksia”, välikysymys tiivistää opposition tunnot.

Esimerkiksi aloituspaikkojen, henkilöstön ja lähiopetuksen vähentyminen sekä koulutusvastuun liiallinen siirtyminen työpaikoille ovat välikysymyksen erityisiä huolenaiheita.

Keskustelu käydään keskiviikkona iltapäivällä, ja äänestys luottamuksesta on vuorossa perjantaina.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Ammatillinen koulutus
 • Välikysymys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  3. 3

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  10. 10

   Yli 41 miljoonan Eurojackpot-voitto Savonlinnaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  10. 10

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää