Politiikka

Oppositio hyökkäsi hallituksen koulutussäästöjä vastaan ja paheksui pääministeri Sipilän poistumista kesken keskustelun

Pääministeri Juha Sipilän mukaan leikkauksissa ei ole kyse katastrofista, eikä niitä peruta puoliväliriihessä, vaikka keskustan ryhmäpuheenvuorossa siitä vihjaistiin. Demarit syyttivät keskustaa kaksilla rattailla ratsastamisesta.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) puolusti kiivaasti hallituksen ammattikoulureformia vastatessaan oppositiopuolueiden yhteiseen välikysymykseen, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen tekemät menoleikkaukset heikentävät muun muassa koulutuksen laatua ja alueellista saatavuutta.

Myös muut hallituspuolueet eli keskusta ja perussuomalaiset tähdensivät, että nyt on uudistuksen aika.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Petri Honkonen kaipasi keskusteluun luovuutta: ”Jokainen täällä salissa olevista eduskuntaryhmistä kantaa vastuuta viime ja tällä vaalikaudella tehdyistä päätöksistä. Jotta negatiivisuudesta päästäisiin takaisin luovuuden tielle, on yhdessä tehtyyn haasteeseen haettava nyt yhteisiä ratkaisuja. Tästä on ammatillisen koulutuksen reformissa kysymys.”

Tosin Honkonen tunnusti myös, että monet koulutuksen järjestäjät ovat nyt tiukoilla rahoituksen kanssa. ”Keskustalla on halu löytää hallituksen puoliväliriihessä ratkaisuja ammatillisen koulutuksen tilanteen helpottamiseen”, Honkonen lupaili.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Oppositiossa tartuttiin tähän keskustan ryhmäpuheenvuoron kohtaan ja tulkittiin se lupaukseksi perua ammatillisen koulutuksen leikkauksia.

Ärhäkimmin lupaukseen puuttui Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, joka syytti keskustaa ”kaksilla rattailla ratsastamisesta”. ”Seisotteko keskustan puheenvuoron takana?” Lindtman penäsi, ja paheksui, että pääministeri poistui paikalta kesken keskustelun.

Ennen poistumistaan Sipilä kyllä ehti sanoa, ettei hallitus tule perumaan ammatillisen koulutuksen menoleikkauksia. Sen sijaan hän oli sitä mieltä, ettei 190 miljoonan euron leikkauksessa ole kyse katastrofista, kun pitkällä ajalla ammatillisen koulutuksen menoja on lisätty miljardista kahteen.

”Olikin hetken kevätpallo”, kommentoi kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) keskustan väläyttämää lupausta lisärahoista tai leikkausten perumisesta.

Vaikka kyseessä oli tämän hallituskauden jo kolmas välikysymyskeskustelu koulutuksesta, piisasi puhetta iltaan asti, ja puheenvuoroja pidettiin liki 140.

Perussuomalaisten Kimmo Kivelä vetosi ryhmäpuheenvuorossaan tuoreimpaan Amis-tutkimukseen, jonka mukaan noin 90 prosenttia opiskelijoista kertoo olevansa ylpeitä ja motivoituneita opiskelustaan ammatillisessa oppilaitoksessa. Lähes 90 prosenttia opiskelijoista on jokaisella tutkimuskerralla kertonut myös odottavansa innolla työelämään pääsyä.

Kivelän mukaan Amis-tutkimusten tulokset leikkaavat koulutusvälikysymykseltä siivet. ”Mikäli ammatilliset oppilaitokset olisivat hallitsemattomassa mullistuksessa, niin tutkimustulokset olisivat päinvastaiset”, Kivelä arvioi.

Vastauksessaan Grahn-Laasonen tunnusti, että historiallinen uudistus joudutaan tekemään tiukan talouden oloissa, mutta muistutti myös, että rahaakin ammatilliseen koulutukseen on uhrattu.

Ministeri näpäytti myös oppositiota muistelemalla viime hallituksen päätöksiä: ”Oppositio on nyt tehnyt hallitukselle kuntavaalien alla välikysymyksen säästöistä, joista he ovat olleet itse päättämässä.”

Ammattikoulun uudistusta on opetusministerin mukaan kaivattu jo pitkään.

”Ammatillisen koulutuksen reformissa on kolme hienoa tähtäyspistettä. Reformi vähentää koulutuksen keskeyttämistä ja nuorten syrjäytymistä. Se mahdollistaa yksilöllisemmät oppimisen polut ja varmistaa osaamisen kehittämisen mahdollisuudet läpi työuran. Uudistus tiivistää koulutuksen ja työelämän yhteistyötä ja lisää työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Toiminta muutetaan tehokkaammaksi ja asiakasystävällisemmäksi ja ennen kaikkea vastaamaan tulevaisuuden työmarkkinoiden osaamistarpeita”, Grahn-Laasonen listasi uudistuksen valopilkkuja.

Ministeri vakuutti, että vastakin peruskoulun päättävät nuoret pääsevät jatko-opintoihin joko ammatilliseen koulutukseen tai lukioon. Hän myös kiisti, että aloituspaikkoja olisi vähennetty 7 000, kuten välikysymyksessä sanottiin. Sen sijaan niitä on vähennetty vuodesta 2014 lähtien noin 2 500 paikalla.

Suhteessa 16-vuotiaiden ikäluokkaan aloituspaikkoja on yhä 76 prosentille ikäluokasta, vaikka vain noin puolet ikäluokasta valitsee ammatillisen koulutuksen. Ammatillisen koulutuksen toimipisteverkkokaan ei ole rapautumassa, Grahn-Laasonen torjui pelotteluja ja uhkakuvia.

Välikysymyksen takana ovat vihreät, Sdp, vasemmistoliitto, Rkp ja kristillisdemokraatit. Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja oli vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, jonka mukaan opetusministerin kannattaisi laskeutua norsunluutornista kansan pariin.

”Ammatillisen koulutuksen leikkauksissa on kyse arvovalinnoista”, Niinistö suomi hallitusta ja piti jopa härskinä sitä, että leikkauksia perustellaan nuorten tulevaisuudella. ”Todellisuus oppilaitoksissa on karu”, Niinistö vakuutti. Viestit kentältä kertovat hänen mukaansa, että lähiopetusta ammatillisissa oppilaitoksissa on vähennetty jo tuntuvasti.

”Nyt ei ole kyse siitä, mistä edelliset hallitukset ovat leikanneet”, Niinistö sanoi ja korosti huonoista päätöksistä oppimista sekä ”tässä ja nyt” -päätöksiä.

Sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin vaati hallitusta luopumaan koulutuspoliittisesti kestämättömistä uudistuksista, joissa rahat viedään ensin ja reformit tehdään vasta jälkikäteen. Marinin mielestä suomalainen koulutusjärjestelmä tarvitsee nyt todellisia uudistuksia näköalattomien leikkauksien sijaan.

Todellisiksi uudistuksiksi ja vaihtoehdoksi hallituksen politiikalle Marin mainitsi esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentamisen toiselle asteelle.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, kansanedustaja Li Anderssonin mielestä ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat uhka sekä Suomen kansainväliselle menestykselle että koulutuksen tasa-arvolle.

Andersson nimesi myös koulutusleikkausten takapirun.

”Suomessa on vain yksi puolue, jolla on tilillään sekä edellisen kauden koulutusleikkaukset että kaikki tämän hallituskauden leikkaukset. On vain yksi puolue, joka kahden hallituskauden koulutusleikkauksista huolimatta eduskuntavaaleissa antoi ymmärtää, ettei koulutuksesta enää leikata. Puolue on kokoomus. Se on Suomen johtava koulutusleikkauspuolue ja suurin koulutuslupauksen pettäjä”, Andersson sätti.

Rkp:n Mikaela Nylanderin mukaan hallituksen valitsema linja on vastuuton. ”On vastuutonta, että ensin päätetään viedä rahat ja vasta sitten katsotaan, mitä voidaan tehdä sisällölle jäljelle jäävillä resursseilla. Tässä tehtiin kardinaalivirhe – ensin olisi pitänyt lyödä lukkoon sisältö ja suuntaviivat”, Nylander sanoi.

”Suomi hölmistyy, jos hallitus epäonnistuu ammattiopetusuudistuksessaan. Siihen meillä ei ole varaa”, Nylander lainasi Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kuntavaalilausetta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antoi täyden tukensa opetusministerille ja huomautti, että ammatillista koulutusta ei ole uudistettu ajoissa, vaan on hukattu aikaa.

Kansanedustaja Kimmo Kivelä (ps) kyseenalaisti opposition tarkoitusperät. Hänen mukaansa ”tämä välikysymys on puhtaasti kuntavaalivälikysymys”. Kokoomuksen Sanna Lauslahti kuvasi opposition puheita hurskasteluksi.

Oppositio jatkoi tivaamista, miten hallitus takaa sen, etteivät lähiopetustunnit yhä vähene tai koulutuksen alueellinen saavutettavuus kärsi.

Kristillisdemokraattien Sari Tanus peräsi lupausta siitä, että ammattikouluissa on vastakin saatavilla terveydenhoitoa. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah epäili, pystyvätkö yritykset ottamaan vastuuta opintojen laajasta siirtämisestä työpaikoille.

”Rahat on loppu”, totesi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), kun häneltäkin udeltiin, mikä on oikeasti se summa, joka ammatillisesta koulutuksesta on jo säästetty.

Orpo ei kysymykseen vastannut, mutta toivoi, että nyt katsottaisiin eteenpäin. Kansanedustaja Krista Kiurun (sd) mukaan kyseessä ei ole vain 190 miljoonaa euroa, vaan lähes 300 miljoonaa euroa, kun otetaan huomioon myös työssäoppimisen vaatimat kulut.

Orpon mukaan pääministeri vastasi kehysriihiasiaan selkeästi, ja se riitti hänelle. ”Mitään uusia leikkauksia ei ole valmisteilla”, Orpo kuitenkin totesi.

Grahn-Laasosen mukaan puoliväliriihessä hallitus keskittyy ensisijaisesti työllisyyden kohentamiseen, jotta ammattikouluista valmistuvat myös saavat töitä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  4. 4

   Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat

  5. 5

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”

  8. 8

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  9. 9

   Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa

  10. 10

   Kukaan ei halua kuulua keskiluokkaan – siksi sinisten tulevaisuus näyttää pikemmin synkältä kuin valoisalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  7. 7

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  10. 10

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kun Obama valittiin presidentiksi, kuvittelin Yhdysvaltain selättäneen rasismin – nyt maa juo jälleen historian likasangosta
  3. Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa: ”Natsit, menkää kotiin!”
  4. ”Stewardien armeija” suojelee kilpahevosten terveyttä ihmisten salajuonilta – Jäähallissa myös hevoset joutuvat pissimään purkkiin
  5. Ruotsalaiset lentosotilaat taistelivat talvisodassa Suomen puolesta – ”Kuin filmitähtiä”, sanoo Irja Rainto, joka näki lentäjän syöksyvän kuolemaan Tilaajille
  6. Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)
  7. Lauri Markkanen avasi NBA-uransa kuin tähti: pääsi Chicago Bullsin aloitus­viisikkoon ja löi pöytään loistavat lukemat
  8. Itävallan uusi johtaja Sebastian Kurz on 31-vuotias selfie-poliitikko, joka otti epäröimättä vallan puolueessaan ja nimesi sen uudelleen itsensä mukaan
  9. Tunti sitten
  10. Hälytysajossa ollut ambulanssi ja taksi törmäsivät Mäkelänkadun ja Koskelantien risteyksessä Helsingissä
  11. Helsinkiläinen Fatim Diarra suunnittelee arkensa minuutilleen: ”Merkitsen kalenteriin välillä röökitauotkin” – Näistä sovelluksista voi olla apua työtehon parantamisessa
  12. 20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla Tilaajille
  13. Näytä lisää