Politiikka

Perussuomalaiset herkimpiä loikkaamaan – HS selvitti, kuinka moni viime vaaleissa valittu valtuutettu on vaihtanut puoluetta

Helsingin Sanomat selvitti loikkauksia päättyvällä valtuustokaudella. Perussuomalaisista lähti joka kymmenes valtuutettu.

Perussuomalaiset kunnanvaltuutetut ovat herkimpiä vaihtamaan puoluetta eli loikkaamaan. Vuoden 2012 kuntavaaleissa valituista valtuutetuista 112 on tämän kevään vaaleissa toisen puolueen ehdokkaana samassa kunnassa.

Kokoomuslaisia on loikannut 51 ja keskustalaisia 49.

Kunnanvaltuutettujen määrään nähden perussuomalaisissa kato korostuu entisestään. Vuoden 2012 kuntavaaleissa keskusta sai yli 3 000 valtuutettua, kokoomus ja Sdp runsaat 1 700 ja perussuomalaiset noin 1 200 valtuutettua.

Lähes joka kymmenes (9,4 prosenttia) perussuomalainen valtuutettu on vaihtanut ryhmää. Kristillisdemokraattien valtuutetuista on loikannut vajaat viisi prosenttia eli joka 20:s. Kokoomuksen ja vasemmistoliiton valtuutetuista on loikannut vajaat kolme prosenttia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rkp:läiset ovat tälläkin mittarilla puolueuskollisimpia. Sekä määrällisesti että suhteellisesti heissä on vähiten loikkareita.Helsingin Sanomat selvitti loikkausten määrän päättyvällä valtuustokaudella. Mukana ovat vuonna 2012 valitut kunnanvaltuutetut, jotka huhtikuun kuntavaaleissa ovat samassa kunnassa ehdolla toisen puolueen riveissä. Mukana selvityksessä ovat eduskuntapuolueet.

On arvioitu, että hallituksen pienituloisimpiin kohdistuva leikkauslinja vie perussuomalaisten äänestäjiä demarien äänestäjiksi, mutta loikkareiden käyttäytymisessä sama ilmiö ei ainakaan näy. Perussuomalaisista on loikattu eniten keskustaan, kaksi kertaa useammin kuin kokoomukseen tai demareihin.

Kokoomuksesta on loikattu ylivoimaisesti eniten keskustaan ja päinvastoin. Sdp:stä on siirrytty tasaisesti läpi poliittisen kentän.

Loikkauksia on tapahtunut ympäri maata. Helsingissä, jossa valtuusto on suurin (85 valtuutettua), loikkauksia on ollut kuusi. Kuudessa kunnassa on ollut viisi loikkausta ja 10 kunnassa neljä loikkausta.

Puolueen vaihtaminen on varsin yleistä, sillä kaikkiaan 150 kunnassa eli melkein joka toisessa kunnassa vähintään yksi valtuutettu on siirtynyt toiseen puolueeseen tai toiselle ehdokaslistalle.

Yleinen syy puolueen vaihtamiseen on, että näkemyserot kärjistyvät ryhmässä tai ryhmä peräti riitaantuu, sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

”On tullut ristiriitoja oman valtuustoryhmän kanssa. Monissa ryhmissä halutaan ryhmäkuria ja jos on asia, joka on vastaan valtuutetun omaatuntoa tai omia näkemyksiä tai ei vastaa hänen äänestäjiensä näkemyksiä, se voi johtaa konfliktiin”, hän sanoo.

Valtuutettujen käyttäytymiselle löytyy tukea Kuntaliiton päättäjäkyselystä vuodelta 2015. Kysely edusti kaikkia Suomen kuntia. Siinä noin 1 500 päättäjältä kysyttiin miten luottamushenkilön tulee toimia tilanteessa, jossa syntyy ristiriitatilanteessa oman mielipiteen, puolueen mielipiteen ja äänestäjien mielipiteen välillä?

Kaksi kolmasosaa vastaajista vastasi, että täytyy äänestää oman vakaumuksen mukaisesti.

Ryhmien hajoamisen seurauksena syntyy puolueiden ulkopuolisia sitoutumattomien ryhmiä.

Yksi kuuluisimmista villeistä valtuustoryhmistä oli helsinkiläisen ääniharavan Liisa Kulhian Helsinki 2000 -ryhmä. Kulhiakin oli loikkari, sillä hänet valittiin eduskuntaan keskustan listalta 1983, mutta hän riitaantui ryhmän kanssa ja toimi loppukauden sitoutumattomana.

Perussuomalaisten puheenjohtajalle Timo Soinille loikkariongelma on tuttu. Hänen mukaansa perussuomalaisilla on ollut eniten vaikeuksia kunnissa, joissa on tapeltu keskenään. Perussuomalaisten nousukiidossa moni, jolla oli poliittista hoksnokkaa näki tilaisuutensa tulleen nousta valtuustoon puolueen listalla.

”Viimeksi meidän nousu oli niin älyttömän suuri, että sen mukana tuli kaikennäköistä. Nousi myös semmoista, mitä ei olisi tarvinnut. Osa heistä on hyvinkin ymmärtänyt lähteä sitten pois”, Soini sanoo.

”Uskon, että tällä kertaa väki on sitoutuneempaa, monestakin syystä, muun muassa siitä syystä että nyt ei ole tällaista hormi vetää -ilmiötä. Ei ole odotettavissa pikavoittoja.”

Timo Soini kommentoi videolla valtuutettujen katoa. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Ollila loikkasi keskustasta kokoomukseen

Askolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Ollila valittiin 2012 kunnanvaltuustoon keskustan listalta.

”Aluksi meni ihan hyvin, mutta sitten sattui ikävä tapaus; yksi konkarivaltuutettu keskustassa kuoli”, Ollila aloittaa.

”Sen jälkeen ryhmä leiriytyi, oli yhden leiri ja toisen leiri.”

Valtuustoryhmä repesi ja Ollila kertoo luovineensa siinä välissä, mutta ilman tukea.

”Sitten meinasin perustaa oman keskustan ryhmän, mutta muita ei tullut mukaan.”

Niinpä Ollila palasi kesällä 2015 kotiin kokoomukseen, jossa hän oli ollut 2004 kuntavaaliehdokkaana, mutta jäänyt tosin valitsematta. Hänen mielestään oli selvä, että kaikista puolueista hän valitsisi juuri kokoomuksen.

”Päätös oli helppo, kun on oikeistolainen ajattelutapa.”

Kokoomuksessa oli hyvä olla, ei ollut leiriytymistä ja kyläytymistä, eikä sotkettu puoluepolitiikkaa mukaan, Ollila sanoo.

Paluu­muuttajan oli myös helppo nousta aivan huipulle eli valtuus­ton puheen­johtajaksi saakka, joka tehtävä usein loikka­rille on mahdoton.

”Varmaan vanha tausta vaikutti ja luottamus kykyyn johtaa valtuustoa. Olin ollut keskustassa jo varapuheenjohtaja.”

Ollilan näkemyksen mukaan meno keskustan ryhmässä ei ole muuttunut miksikään.

Ollilan lähdön jälkeen kaksi jäsentä jo erosi keskustan ryhmästä, mutta he eivät liittyneet muihin ryhmiin.

Ollila myöntää, että joidenkin mielestä hänet ehkä leimataan hylkiöksi loikkauksen vuoksi. Toisaalta hän sanoo saaneensa ”ihan hyvää palautetta”.

Siukola loikkasi perussuomalaisista keskustaan

Jaana Siukola valittiin Järvenpään kaupunginvaltuustoon 2012 perussuomalaisten listalta. Vähitellen hän alkoi viihtyä ryhmässä yhä huonommin: ”Tuli ikäviä sivujuttuja, ylilyöntejä.”

Ulkopuolinen paine alkoi tuntua ikävältä.

”Aina leimattiin rasistiksi, jota en ole. Puolueeseen tuli tosi ääriaineksia, joihin ei tarpeeksi puututtu puolueen ylimmältä taholta.”

Siukola halusi ajaa rauhassa omia asioitaan paikallistasolla, mutta hän koki, että puoluetta ahdistettiin, syynättiin muita tarkemmin.

”Aina ollaan tikun nokassa ulkopuolisten silmissä. Minulla on tunne, että perussuomalaisia seurataan isommalla luupilla kuin muita. Muiden puolueiden asiat lakaistaan maton alle.”

Siukola alkoi tuntea olonsa epämukavaksi noin vuosi sitten. ”On hölmöä lähteä, mietin, mutta pikkuhiljaa syksyllä päätös kypsyi. Viimeinen niitti tuli tammikuussa ja se oli naps.”

Siukola siirtyi keskustan valtuustoryhmään ja on nyt ehdolla valtuustoon keskustan listalta.

”Arvostan toimijoita keskustassa. He ovat toimineet fiksusti ja monesti olen päätynyt samaan äänestystulokseen. Keskusta on minua lähellä, en halua kumpaankaan laitaan.”

”Keskusta tuntui oikealta, tai vähemmän väärältä”, hän muotoilee. Sitoutumattomana hän ei halunnut jatkaa.

”Ilmoitin neljä vuotta sitten, että arvoni ovat nämä, ne pätevät edelleen. On äänestäjiä kohtaan reilua vaihtaa tässä vaiheessa, eikä vaalien jälkeen.”

Loikkari usein leimataan petturiksi. ”Ihan varmasti jotkut ajattelevat sillä tavalla. Tuli se leima tai ei, näin se asia nyt on”, Siukola sanoo.

 
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Näin selvitys tehtiin


 Puoluetta vaihtaneita etsittiin vertaamalla valtuustoon edellisissä vaaleissa päässeitä tulevien vaalien ehdokkaisiin.

 Yhteensä puoluetta tai ehdokaslistaa vaihtaneita valtuutettuja löytyi 403, joista 286 edusti viime vaaleissa jotain eduskuntapuoluetta.

 Selvitys ei ole kattava. Jos ehdokas on muuttanut toiseen kuntaan tai vaihtanut sukunimeään, hän puuttuu selvityksen listalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Puoluepolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  2. 2

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  3. 3

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  4. 4

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Vanhempien ”koulushoppailua” näkyy Helsingissäkin – alueiden eriarvoistumista ei ole kyetty täysin torjumaan

  7. 7

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Björn Wahlroos: Uusi perustuslaki vei hallituksen valtaa, presidentin valtaoikeuksien lisäämistä tulisi vakavasti harkita – nykyinen järjestelmä ”vaikuttanut maan poliittiseen lamaannukseen”

  10. 10

   Yle: Noin sata turvapaikanhakijaa on liittynyt helluntaiseurakuntiin Satakunnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  7. 7

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  8. 8

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  9. 9

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  10. 10

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venetsian maraton päättyi skandaaliin: Paikallisen juoksuseuran edustaja voitti, kun kärkijuoksijat ohjattiin väärään suuntaan
  3. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi
  4. Kärpät tanssii jäällä Mamban tahdissa – joukkueen päävalmentaja laulaa poikabändissä, jonka esikuva on Backstreet Boys
  5. Lauri Markkanen iski toisessa NBA-pelissään tupla-tuplan – ”Hänellä on mahdollisuus tulla todella, todella isoksi tässä liigassa”
  6. Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät Tilaajille
  7. Justin Timberlake tähdittää Super Bowlia – edellinen esiintyminen muistetaan Janet Jacksonin rinnan pullahtamisesta
  8. ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa Tilaajille
  9. Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi
  10. Näin Tuntemattomasta sotilaasta tehty scifi-versio kääntää kansallisklassikon roolit nurinpäin, ja tällä tavalla Rokka käy siinä tarpeettomaksi
  11. Yle: Noin sata turvapaikanhakijaa on liittynyt helluntaiseurakuntiin Satakunnassa
  12. Näytä lisää