Politiikka

Sari Essayah aloittaa HS:n puheenjohtaja­sarjan: ”Perhe on paras hyvinvointi­palveluiden tuottaja”

HS haastattelee kuntavaalien alla kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Kristillisdemokraattien Sari Essayah aloittaa sarjan.

Suomen Kristillisdemokraatit on sinnikäs puolue. Se luottaa arvomaailmansa voimaan, vaikka kannatus laahaa alle neljässä prosentissa. Perhe, yhteisöllisyys ja välittäminen toistuvat puheenjohtaja Sari Essayahin puheessa.

Pikkuruinen puolue hakee elintilaa Koti, uskonto ja isänmaa -akselilla porvarillisen puoluekentän keskellä.

Espoon Sellossa Essayahin ilme on aurinkoinen, sillä hän on juuri kuullut, että puolue on saanut nostettua ehdokkaidensa määrää viime kuntavaaleista. Kansanedustaja Antero Laukkanen kokee, että hyvää pöhinää on ilmassa.

Essayah asettuu korokkeelle vaalipuhetta pitämään. Harva ohikulkija pysähtyy. ”Sote-uudistus” ja ”vanhuspalvelut” vilahtavat toistuvasti puheen seasta.


Puolueen sääntöjen mukaan puolueen yhteiskunnallisen toiminnan perustana on Jumalan sanaan pohjautuva näkemys. Mitä se tarkoittaa kuntapolitiikassa?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kuntapolitiikassa se tarkoittaa sitä, että jokaisen ihmisarvo on kaikkein tärkein, että pidetään kaiken ikäisistä huolta. Kunta voi täsmälleen niin hyvin kuin ihmiset voivat perheessä”, sanoo Essayah.

”Me kunnissa toimimme kotihoidontuen ja omaishoidon tuen puolesta, siinä toteutuu kd:n ajattelumalli, että perhe on paras hyvinvointipalvelujen tuottaja. Mutta perhettä pitää tukea, jotta se selviää siitä.”

Essayahin mielestä yhdenvertaisuuden vuoksi omaishoidon tuki pitäisi siirtää Kelan maksettavaksi.

Perheen valinnanvapaus on yksi perusarvoista. ”Onko se ideologinen vaihtoehto, että lapsi pitää saada kotoa pois?” Essayah kysyy.

”Kotihoidon tuki ei edellytä sitä että vanhempi on kotona, vaan edellytys tuelle on että lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa. Siksi voi olla mahdollisuus mummon tahi vaarin hoitaa lasta kotona tai ottaa hoitaja, ja vanhemmat voivat olla töissä.”

Näin puolue linjasi jo 2013: Puolue haluaa lisätä kansalaisten omaa vastuuta ja välittämistä niin omasta toimeentulostaan ja hyvinvoinnistaan kuin myös läheistensä hyvinvoinnista. ”Luodaan naapuriapujärjestelmä.”

Eli vastuuta kuntalaisille kuntahallinnon sijaan. ”Kolmannen sektorin järjestöt luovat hyvinvoinnin kuntiin. Ei odoteta kunnan palveluja, vaan luodaan itse se yhteisö.”

Sote-uudistuksen toteuduttuakin terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jää kunnan tehtäväksi. Essayah sanoo, että silloin esimerkiksi urheilujärjestöillä tulee olemaan terveyden edistämisessä ja ennalta ehkäisyssä iso rooli.

Konservatiiviset arvot jaetaan Suomessa laajalti, esimerkiksi kirkkoon kuuluu lähes 72 prosenttia suomalaisista. Uskonnon ja politiikan yhdistelmä ei kuitenkaan tunnu kaikista luontevalta.

Essayah huomauttaa, että Suomessa keskustaoikeistolaisessa kentässä ovat taistelleet niin kokoomus kuin maalaisliitto/keskustakin. ”Kristillisdemokraateille ei ole ollut Suomessa elintilaa toisin kuin esimerkiksi Saksassa.”

Puolue liittyi puoluerekisteriin vasta 1970 Suomen Kristillisen liiton nimellä. Vielä se ei ole pystynyt ottamaan kentästä yhtäläistä elintilaa kuin sisarpuolueensa Euroopassa.

Kristillisdemokraattien jäsenkunta on iäkästä, mutta äänestäjäkunta heterogeenistä. ”Me ei olla minkään eturyhmän puolue, ei maatalousväestön tai teollisuusväestön. Arvopohja on se, joka yhdistää.”

Yhteisen arvopohjan vuoksi Riitta Tutti on tullut Selloon puheenjohtaja Sari Essayahia kuuntelemaan. Naiset jakoivat näkemyksensä varhaiskasvatuksesta, vammaispalveluista, omaishoidosta.

”Arvot ovat yhteiskunnassa hukassa, eriarvoisuus kasvaa. Kristillisdemokraatit puolustavat inhimillistä elämää, eivät unohda ihmistä”, Tutti perusteli.

Kd:n kuntavaalislogan on Inhimillisempi ote, kun esimerkiksi keskustan on Huolenpitoa. Iskulauseilla puolueet eivät erotu toisistaan, eikä niillä voiteta vaaleja. Kd:n on pakko luottaa arvoihinsa.

Essayah mainitsee eutanasian eli armokuoleman, jota puolue vastustaa. ”Me haluamme pitää sairaasta ja iäkkäästä ihmisestä huolta loppuun saakka, se lähtee kristillisestä elämänkuvasta. Saattohoitoa pitää olla tarjolla joka puolella Suomea.”

”Me olemme ainoana puolueena vetäneet tässä yksimielistä linjaa. Me olemme luotettava arvokysymyksissä, pidämme linjamme.”

Kd vaatii sote-palveluihin valtakunnallisen palvelulupauksen, eli sen että jokainen ihminen saa yhdenvertaiset palvelut ympäri maata. Siihen hallituskin pyrkii, mutta Essayahilta on mennyt hallitukseen usko.

Espoon Sellossakin hän puhuu sotesta, vaikka sote-palveluiden järjestäminen siirtyy jatkossa kunnilta maakunnille.

”Ei muka puhuta sotesta. Kyllä vain vaaleissa on kysymys sosiaali- ja terveyspalveluista”, Essayah kajauttaa mikrofoniin.

Ja samaa mieltä ovat kauppakeskuksen asiakkaat, kuten Heikki Korhonen. Hän sanoi Essayahille, että jos hallitus ei ota oppositiota valmisteluun mukaan, sotesta tulee susi. ”Miksi se pitää saada tällä hallituskaudella”, Korhonen ihmetteli.

Essayah kaipaa myös oppositiota mukaan soten valmisteluun silläkin uhalla, että se voi tietää taas soten lykkääntymistä.

  

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Sari Essayah


  50-vuotias kauppatieteiden maisteri

  Naimisissa, kaksi tytärtä

  Kansanedustaja 2003-2007 ja vuodesta 2015 alkaen

  Kristillisdemokraattien puoluesihteeri 2007-2009

  Euroopan parlamentin jäsen 2009-2014

  Ollut sekä Lapinlahden että Paimion kunnanvaltuutettu

  Pitkä ura urheilujärjestöissä, edelleen muun muassa Suomen Urheiluliiton eettisen toimikunnan jäsen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Kristillisdemokraatit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  4. 4

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  5. 5

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  6. 6

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  7. 7

   Kädet eivät toimineet, mutta silti Matti ja Outi todettiin työkykyisiksi – Pitkäaikaissairaat pelkäävät, että työttömyysturvan leikkaukset ovat uusi rangaistus etenkin heille

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää