Politiikka

Puolueet ovat pulassa, mutta näin ne voisi pelastaa – nuorisojärjestöjen johtajat kertovat ratkaisunsa

Neljän suurimman eduskuntapuolueen eli keskustan, kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vastaavat tutkijoiden ehdotuksiin.

Suomalaiset puolueet ovat pulassa, kertoi HS tiistaina. Enää alle kuudella prosentilla suomalaisista on puolueen jäsenkirja, ja yhä useampi äänestäjä heiluu kahden tai useamman puolueen välillä. Lisäksi puolueiden jäsenkunta vanhenee kovaa vauhtia.

Vähenevä puolueuskollisuus tekee toiminnan jatkuvuudesta epävarmempaa, sillä puolueiden on entistä vaikeampi rekrytoida nuoria aktiiveja paikkamaan vanhenevaa jäsenkuntaa. Lisäksi niiden rahoitus on riippuvaista vaalimenestyksestä.

Onneksi tutkijat monella taholla ovat miettineet, kuinka puolueet voisi pelastaa. Tässä jutussa neljän suurimman eduskuntapuolueen eli keskustan, kokoomuksen, Sdp:n ja perussuomalaisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajat vastaavat tutkijoiden ehdotuksiin.

Puolueiden kaipaamia muutoksia on pohdittu muun muassa Kalevi Sorsa -säätiön marraskuussa julkaisemassa Kenen demokratia -tutkimuksessa, Elinkeinoelämän valtuuskunnan viime keväänä ilmestyneessä Pelastakaa puolueet -pamflettissa ja Sitran tiistaina julkaisemassa muistiossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ehdotus 1: Puoluejohto pitäisi valita jäsenäänestyksellä. Vaalin voisi jopa avata kaikille kannattajille.

Yleensä johto valitaan puoluekokouksessa. Vasemmistoliitto valitsi viimeksi puheenjohtajansa neuvoa-antavalla, postitse järjestetyllä jäsenäänestyksellä. Briteissä johtajavalinnan avaaminen kaikille kannattajille toi työväenpuolueelle uusia jäseniä 2015 ja nosti johtoon puolue-eliitin hyljeksimän Jeremy Corbynin.

Hilkka Kemppi (Keskustanuoret): ”Ei. Puheenjohtajavaali on niin merkittävä, sillä samalla valitaan myös ihmistä, joka päättää esimerkiksi meidän sosiaaliturvasta. On hyvä, että paikalle tulijat tekevät päätöksen enemmän harkinnan jälkeen.”

Mikkel Näkkäläjärvi (Demarinuoret): ”Kiinnostava ajatus. Voisi neuvoa-antavana kokeilla meilläkin. Voisi houkutella puolueeseen ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa, mutteivät vielä ole mukana.”

Daniel Sazonov (Kokoomusnuoret): ”Kokoomusnuorissa on suora jäsenäänestys ja se kyllä sähköistää toimintaa. Mutta vastaako jäsenäänestys puolueiden laajaan perusongelmaan? Se on vähän laastarin tuntuinen ratkaisu.”

Samuli Voutila (Perussuomalaiset nuoret): ”Kaikki johtohahmot pitäisi valita suoralla jäsenäänestyksellä, ja siinä pitäisi hyödyntää sähköistä äänestystä verkkopankkitunnusten avulla. Kuitenkin niin, että äänioikeus on vain puolueen jäsenillä.”

Ehdotus 2: Äänestäjiä pitäisi ajatella ikään kuin puolueen asiakkaina, ei johdettavana vaalikarjana. Heille pitää tarjota enemmän myös vaalien välillä.

Kemppi: ”Olen samaa mieltä, mutta myös sitä mieltä, että vaalien välillä tapahtuvaa toimintaa on. Lähtisin kehittämään helppoja osallistumisen tapoja, ne ovat tätä päivää.”

Näkkäläjärvi: ”Puolueen ei pidä olla edunvalvojaliike, vaan ajaa asioita, jotka edistävät laajemmin yhteiskunnallista hyvää. Mutta toiminnan pitäisi olla projektimaisempaa, koska moni kokee vaikeaksi sitoutua pitkiksi ajoiksi.”

Sazonov: ”Kyllä, ehdottomasti. Toki somen kautta näin onkin, mutta minusta esimerkiksi Helsingin kokoomuksella pitäisi olla konttori jossain keskustan katuliiketilassa, johon voisi paukahtaa paikalle kun haluaa.”

Voutila: ”Poliitikkojen tehtävä on palvella kansaa. Pitää olla turuilla ja toreilla, mutta myös hyödyntää teknologiaa sen selvittämiseen, mitä kansalaiset haluavat meiltä. Voisiko puolue pitää esimerkiksi säännöllisiä webinaareja?”

Ehdotus 3: Hierarkkisuuden sijaan puolueiden pitäisi olla asiantuntijaorganisaatioita, joiden pitäisi sietää myös ristiriitaisia näkemyksiä. Puheenjohtajia voisi olla useita, eri aiheiden mukaan.

Esimerkiksi Ruotsin vihreillä ei ole puheenjohtajaa, vaan kaksi ”puhetorvea”.

Kemppi: ”Minusta keskusta on matalan hierarkian puolue, jossa on täysi oikeus ajatella eri tavalla. Asiantuntijoita kuullaan nykyäänkin, mutta heidän mukaan ottamisensa voisi olla säännönmukaisempaa.”

Näkkäläjärvi: ”Puolueen johdon pitää olla selkeä ja edistää arvoja, joihin puolue uskoo. Pitäisi uskaltaa linjata nykyistä reippaamminkin. Toisaalta puolueen ovia pitäisi avata kaikille ihmisille ja ottaa muun muassa tutkijoilta vastaan myös tietoa, joka ei tue omia käsityksiä.”

Sazonov: ”Ilman muuta puolueiden on välttämätöntä mennä siihen suuntaan, että yhä isompi joukko saa tuoda oman osaamisensa niiden toimintaan. Pakko uudistua voimistuu koko ajan, mutta että siitä voisi tehdä prosessin, tarvitaan resursseja ja kykyä mennä epämukavuusalueelle.”

Voutila: ”Puolueiden päätöksentekoa pitäisi hajauttaa. Esimerkiksi paikallisyhdistyksillä voisi olla oikeus ottaa ja erottaa jäseniä, ja ne voisivat saada osansa puoluetuesta. Mitä moniäänisempi puolue on, sitä parempi, mutta tietyissä rajoissa. Esimerkiksi: minä olen keskustaoikeistolainen, joten ei toimi, jos joku toinen puhuu kuin sosialisti.”

Ehdotus 4: 16-vuotiaille pitäisi antaa äänioikeus.

Kemppi: ”Totta kai, ja myös ehdolle asettumisen ikärajaa pitäisi laskea. Tämä on myös puolueen virallinen kanta. Keskustanuoret kannattaa äänioikeusikärajan laskemista kaikissa vaaleissa.”

Näkkäläjärvi: ”Kyllä sitä voi minun puolesta laskea esimerkiksi 16 vuoteen. Vielä tärkeämpi asia olisi, että kouluissa kerrottaisiin eri ideologioista ja puolueista ja siitä, mitä ne ajavat. Suomessa on aika allergisesti suhtauduttu puolueita kohtaan viime vuosikymmenet.”

Sazonov: ”Kyllä, se olisi luonteva tapa saada nuoret osallistumaan. Siihen kansalaisoikeuteen kasvetaan. Kuntavaaleista voisi aloittaa.”

Voutila: ”Ei pidä laskea. Uskon, että nuorten ääntä saadaan muutenkin kuuluviin, esimerkiksi nuorisovaltuustojen kautta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Puolueet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Intian Basaarin perustajalla oli parhaimmillaan 27 liikettä ympäri Suomen – Hippivaatteita tuotiin suoraan omasta tehtaasta Intiasta, kunnes lama pakotti sulkemaan kauppoja

  3. 3

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  4. 4

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  6. 6

   Seksuaalinen ahdistelu parisuhteessa on tabu

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  9. 9

   Ensimmäinen merkki kansan­murhasta on se, että ihmisiä aletaan kutsua eläimiksi – nyt niin tapahtuu Myanmarissa

  10. 10

   Pelkäätkö jakavasi liikaa tietoa yksityiselämästäsi? Se tuskin on mitään verrattuna siihen, mitä teki 1700-luvun kuninkaamme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  2. 2

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  3. 3

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  8. 8

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  9. 9

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  10. 10

   Useita ihmisiä haavoittui veitsihyökkäyksessä Münchenissä, epäilty otettu kiinni – Poliisin mukaan kyse ei ole terrorismista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää