Politiikka

Perussuomalaisten ehdokkailla eniten rikos­epäilyjä, puoluesihteeri yllättyi – ”Ehdokasasetteluun tarvitaan katumusviikko”

Ehdokaslistoja pitäisi voida saada muuttaa viikon ajan luovuttamisen jälkeen, ehdottaa Riikka Slunga-Poutsalo.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo myöntää yllättyneensä Helsingin Sanomien selvityksestä, jossa tutkittiin kuntavaalien ehdokkaiden rikostaustoja.

HS tutki suurten kaupunkien ehdokkaiden vuosina 2012-2017 saamia syytteitä. Kävi ilmi, että eniten syytteitä on ropissut perussuomalaisille, jotka ovat saaneet 151 syytettä. Se on 28 prosenttia kaikista syytteistä, vaikka perussuomalaisten osuus selvityksen ehdokkaiden lukumäärästä on vain 11 prosenttia.

Selvityksessä oli 1 126 perussuomalaisten ehdokasta.

Kaikkiaan selvityksessä löytyi yhteensä 544 syytettä, jotka on nostettu nykyistä kuntavaaliehdokasta vastaan käräjäoikeudessa kuluneen valtuustokauden aikana.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Slunga-Poutsalo vierittää syytä asianomaisille ehdokkaille itselleen. ”Selvästikään kaikki eivät ole kertoneet rehellisesti taustoistaan ja menneisyydestään paikallisyhdistyksille, vaikka heiltä ehdokkuutta harkittaessa sellaista pyydetään.”

Slunga-Poutsalon mukaan paikallisyhdistykset joutuvat tässä haastavaan tilanteeseen. Jos haasteltava pimittää osan tiedoista, on sitä aika vaikea ryhtyä tarkistamaan. Ehdokasasettelussa tulee yleensä kiire, eikä yhdistyksillä ei ole riittävästi keinoja riittäviin selvityksiin, hän sanoo.

”Missään tapauksessa puolueella ei ole ollut tarkoituksena päästää vaaleissa ehdolle tällaista porukkaa. Tämä on ikävää paitsi puolueelle niin erityisesti muille vaalityötä tekeville ehdokkaille”, Slunga-Poutsalo sanoo.

Puoluesihteeri ehdottaakin vaalilakia muutettavaksi siten, että ehdokasasetteluun saataisiin ”katumusviikko”. Tällä hän tarkoittaa sitä, että kun ehdokaslistat on jätetty viranomaisille, niin viikon ajan sen jälkeen listoja voitaisiin muuttaa ja tarvittaessa poistaa tai lisätä ehdokkaita.

Hän uskoo, että muut puolueet ovat törmänneet samaan ja sattaisivat kannattaa ehdotusta.

”Kun on paljon ehdokkaita, niin siellähän tulee esiin kaikenlaista. Meillä on esimerkiksi mukana kaksi jo menehtynyttä.”

Esimerkiksi kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä toivoi maaliskuun lopulla, että jälkikäteinen poisto olisi mahdollinen.

Perussuomalaisten muita puolueita suurempi rikosepäiltyjen määrä listoilla johtuu Slunga-Poutsalon mielestä osin puolueen nopeasta kasvamisesta. Asioita vielä opetellaan.

”Näin on etenkin kunnallispolitiikassa. Toiminta on monin paikoin vielä rakenteilla. Vasta viime kuntavaaleissa, vuonna 2012, me onnistuimme saamaan ehdokkaita joka kuntaan.”

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen on selvityksen tuloksiin tyytyväisempi. Vihreiden ehdokkaat olivat saaneet 35 syytettä. Yhteensä selvityksessä oli mukana 1 354 vihreiden ehdokasta.

”Selvästikin tästä voi tehdä sen johtopäätöksen, että prosessimme ehdokkaiden valinnassa on toiminut”, Miettinen sanoo.

Vihreiden ehdokasseulonnassa henkilökohtainen keskustelu on tärkeimmässä osassa. ”Sillä on tarkoitus tukea ehdokasta, mutta samalla ehdokkaaksi pyrkivä selvittää taustaansa ja historiaansa.”

Kun yhteisymmärrys on syntynyt, allekirjoitetaan ehdokassopimus, jossa asianomainen vakuuttaa kertoneensa kaiken rehellisesti.

”Hyvin harvoin on tullut pettymyksiä, mutta mikään ei ole koskaan vedenpitävää.”

Miettisen mukaan näissä vaaleissa on havaittavissa, ainakin vihreiden kohdalla, että aiempaa enemmän ihmiset pyrkivät oma-aloitteisesti ehdokkaaksi.

”Tämä johtunee asioiden kärjistymisestä. Monet kokevat hallituksen politiikan virheelliseksi ja haluavat tulla vaikuttamaan.”

”Tällaisten ehdokkaiden kelpoisuuden toteaminen tuottaa enemmän töitä verrattuna siihen, että puolue pyytää ehdokkaaksi, jolloin henkilö on jo entuudestaan tuttu.”

Katso alla olevasta HS:n interaktiivisesta grafiikasta, mistä rikoksista kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet 28 kunnassa syytteitä vuosina 2012–2017

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Chicago voitti taas NBA:ssa, vaikka Lauri Markkanen istui penkillä
  3. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  4. Pitäisikö lapsilta kieltää lelupyssyt ja sotaleikit, koska ne tuovat vanhemman mieleen kouluampumiset ja oikean sodan?
  5. Salma Hayek: Harvey Weinstein uhkasi tappaa – ”En usko, että hän vihasi mitään niin paljon kuin ei-sanaa”
  6. Yhdenmukaiset asenteet ja puutteelliset tiedot rajaavat ihmisten tilaa omiin perhevalintoihin Tilaajille
  7. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  8. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  9. Tunti sitten
  10. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  11. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  12. 4 tuntia sitten
  13. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  14. Näytä lisää