Politiikka

Kokoomus ykköspuolue, vihreille tulossa selkeä vaalivoitto, hallituspuolueet menettävät, kun äänistä 90 prosenttia on laskettu

Sdp:n haave suurimman puolueen asemasta ei toteutunut, Antti Rinteen mukaan syynä on Helsingin pormestariasetelma, joka suosi kokoomusta ja vihreitä.

Kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi on nousemassa kokoomus, kun äänistä on laskettu 90 prosenttia. Puolueen kannatus on tässä vaiheessa 20,1 prosenttia, mikä on kaikesta huolimatta puolueelle heikompi tulos kuin edellisvaaleissa.

Sdp on jäämässä toiseksi 19,6 prosentin kannatuksella. Se on tässä vaiheessa täsmälleen sama tulos kuin edellisvaaleissa, jota puolue piti heikkona suorituksena. Ennakkoäänten perusteella Sdp oli suurin puolue 20,7 prosentin kannatuksella, mutta puolueen kannatus suli laskennan edetessä, kuten yleensä käy.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi helmikuun alussa Sdp:n puoluekokouksessa, että Sdp:lle kelpaa vain vaalivoitto. Sunnuntaina hän myönsi, että voittoa ei tule.

”Sitä ei tule. Sdp on toiseksi suurin puolue”, Rinne sanoi. Hän ei lähtenyt arvioimaan, mitä se tarkoittaa hänen asemansa kannalta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Puheenjohtajan asema päätettiin helmikuun puoluekokouksessa”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan demareiden tulosta heikentää erityisesti heikko menestys suurissa kaupungeissa. Sdp näytti alustavien tulosten mukaan olevan menettämässä asemiaan Helsingin lisäksi muun muassa Turussa ja Tampereella. Ääntenlasku oli kuitenkin vielä kesken, erityisen pahasti Helsingissä.

Demarien melko alakuloisessa tunnelmassa Rinne etsi lohtua siitä, että hallituspuolueet näyttivät menettävän kannatustaan verrattuna eduskuntavaaleihin. Hän ennusti, että tämä saattaa heikentää hallituksen yhteistyökykyä.

”Me haastetaan hallitusta eduskunnassa ja kuntien valtuustoissa entistä vahvemmin”, hän vakuutti.

Kokoomuslaiset uskalsivat puoli yhdentoista aikaan hurrata jo vapautuneesti, kun puheenjohtaja Petteri Orpo palasi omiensa pariin ravintola Maxinen vaalivalvojaisiin.

”Rohkenen sanoa, että taisi tulla vahva voitto. Iso kiitos Jannelle”, Petteri Orpo sanoi hurjan henkilökohtaisen äänimäärän kerännyttä Jan Vapaavuorta tarkoittaen.

Orpo kiitteli kampanjaväen ja 6 000 ehdokkaan työpanosta sekä Helsingissä että ympäri maata.

”Kokoomuksen lippu liehuu Helsingin kaupungintalon salossa jatkossakin. Se on hieno juttu ja iso asia kokoomukselle. Nyt kun täällä stadissa ollaan, mun täytyy antaa iso käsi Jannelle”, Orpo sanoi.

Vihreille on tulossa selkeä vaalivoitto. Kun äänistä oli laskettu 90 prosenttia, puolue saisi 11,8 prosentin kannatuksen, kun edellisvaaleissa sitä kannatti 8,5 prosenttia äänestäjistä.

Vastaavasti iso tappio on luvassa hallituspuolue perussuomalaisille, joiden kannatus jäisi 8,8 prosenttiin. Edellisissä kuntavaaleissa puolue veti 700 uutta valtuutettua ja sai 12,3 prosentin kannatuksen.

Pääministeripuolue keskustan kannatus oli 18,5 prosenttia ääntenlaskennan ollessa vielä kesken, kun viime vaaleissa puolue ylsi 18,7 prosenttiin.

”Kyllä se täytyy myöntää, että jos jäädään alle 18 prosentin, se on pieni pettymys”, puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi omassa puheenvuorossaan keskustan vaalivalvojaisissa Loisteessa. Ääntenlaskennan alkupuolella keskusta näytti olevan vaalien suurin puolue, mutta myös Sipilä tiesi, että lopullisissa tuloksissa keskustan osuus äänistä kutistuu.

”Tätä voisi luonnehtia vaikeana aikana sisulla ja sydämellä tehdyksi hienoksi tulokseksi”, Sipilä sanoi ja sai aplodit omiltaan.

Ministeri Anu Vehviläisen (kesk) mukaan hallitusvastuu painaa.

”Jos pidämme viime vaalien lukemat, on jo torjuntavoitto”, Vehviläinen sanoi puolueen vaalivalvojaisissa.

Vihreät saivat ennakkoäänissä 10,3 prosenttia, vasemmistoliitto 9,5 prosenttia ja perussuomalaiset 8,2 prosenttia.

Aiempi ennätys vihreiden ennakkoäänisaaliissa on 7,4. Vihreiden äänestäjät tapaavat mennä uurnille vasta vaalipäivänä, joten ennakkoäänet suuntaavat alakanttiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti puolueensa valtakunnallista tulosta äärimmäisen hyvänä ennakkoäänten perusteella. Kun äänistä oli laskettu 90 prosenttia, puolueen kannatus oli 8,8 prosenttia.

”Meillä on hyvä yhteishenki puolueen sisällä. Asiakysymykset, sote ja koulutusasiat ovat saaneet kiitosta, on tullut uusia äänestäjiä”, Andersson arvioi.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingin Ostrobotnialla puheenjohtaja Timo Soini myönsi tappion vähän ennen yhtätoista illalla.

”Turpiin tuli. Ei siitä mihkään päästä, että me hävittiin nää vaalit”, Soini sanoi. Soinin mukaan puolueessa alkaa uusi aika, kun ”vanha samurai” lähtee ja uudet tulevat tilalle.

Viimeisiä vaalejaan luotsaava Soini tiesi jo ennakkoäänistä, miten tulee käymään. Tuttu riehakkuus oli kaukana, kasvoilla oli pettymystä.

”On tässä sen verran monet vaalit nähty [ettei yllätä], ja tämä taitaisi olla toinen tappio. Mikään herneenvarsi ei yllä taivaaseen asti”, Soini sanoi.

Rkp:n tulos oli ääntenlaskennan loppuvaiheessa 4,9 prosenttia ja kristillisdemokraattien 4,1 prosenttia.

Kd:n puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan kyseessä voi olla ennakkoäänten perusteella kaikkien aikojen kuntavaalitulos.

Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolueen tulos näyttää lupaavalta.

”Parempaa kuin viime vaaleissa, ja meidän äänet yleensä nousevat varsinaisena vaalipäivänä.”

Äänestyspaikat sulkeutuivat kello 20, jonka jälkeen vaalilautakunnat aloittavat varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina annettujen äänten laskennan. Yleensä koko vaalien alustava tulos on selvillä noin kello 23.

Tosin Helsingissä ääntenlasku venyi viimeksi kello yhteen yöllä.

Näissä kuntavaaleissa äänestettiin vilkkaasti ennakkoon. Kaikkiaan 1,1 miljoonaa äänioikeutettua äänesti etukäteen, mikä tarkoittaa 26,6:ta prosenttia äänioikeutetuista.

Keskustan kannatus on lopullisissa tuloksissa pienempi kuin ennakkoäänissä, sama on pätenyt Sdp:hen. Kokoomus nousee ääntenlaskun edetessä, samoin vihreät. Vuoden 2012 kuntavaaleissa ja 2015 eduskuntavaaleissa kokoomuksen kannatus parani lopulta noin puoli prosenttiyksikköä ennakkoäänistä.

Petteri Orpo iski nyrkin voitonuhoisesti ilmaan, kun ennakkoäänet julkistettiin, mutta sen jälkeen ilme muuttui hyvin pohdiskelevaksi. Tunnelma ravintola Maxinessa kokoomuksen vaalivalvojaisissa oli alkuriehakkuuden jälkeen varovaisen optimistinen.

”Tiukkaa tulee”, Orpo lopulta lisäsi.


Sunnuntain kuntavaaleista on joidenkin puolueiden vastalauseista huolimatta tulossa myös välimittaus hallituksen ja opposition tämänhetkisestä suosiosta. Nyt jo pedataan asetelmia vuoden 2019 eduskuntavaaleihin, vaikka välissä ovatkin vielä maakunta- ja presidentinvaalit ensi vuonna.

Vähän ennen vaaleja tehdyissä mielipidemittauksissa kolmen suurimman puolueen kannatus on ollut liki tasoissa.

Liikkuvien äänestäjien määrä on suuri. Viime eduskuntavaaleista tehdyn tutkimuksen perusteella kolmannes vaalipäivänä äänestävistä päätti puoluevalintansa vain joitakin päiviä ennen vaalipäivää tai aivan viime tipassa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne innostui puolueensa syksyn ja talven gallupmenestyksen siivittämänä asettamaan helmikuun alun puoluekokouksessa tavoitteeksi, että Sdp:stä tulee vaaleissa suurin kuntapuolue.

Ennen vaaleja tehdyissä mielipidemittauksissa kannatus notkahti korkeuksistaan ja kokoomus kiilasi Sdp:n ohitse.

Sdp oli vielä vuoden 2004 vaaleissa suurin kuntapuolue. Seuraavissa vaaleissa se menetti aseman kokoomukselle.

Sdp:llä on kunniakas kuntahistoria. Se oli vuosina 1950–1996 pidetyissä kuntavaaleissa aina suurin puolue lukuun ottamatta vuoden 1960 vaaleja.


Toinen kovia tavoitteita asettanut on vihreiden Ville Niinistö, jolle nämä ovat viimeiset vaalit puheenjohtajana. Niinistö sanoi tammikuussa, että vihreät tavoittelevat 14 prosentin kannatusta ja vihreiden valtuutettujen määrän kasvattamista noin 50 prosentilla 500:aan.

Viimeaikaiset mielipidemittaukset eivät ole luvanneet vihreille aivan niin suurta kannatusta mutta selvää vaalivoittoa kuitenkin. Puolue tavoittelee valta-asemaa erityisesti suurissa kaupungeissa.

Myös muiden puolueiden puheenjohtajilla on paljon pelissä. Keskusta on Juha Sipilän johdolla nyt pääministeripuolue, ja siinä asemassa puolue saa yleensä takkiinsa vaaleissa.

Pienissä kunnissa keskustan valta-asemaa on ollut vaikea horjuttaa: puolueella on yli puolet valtuustopaikoista 78 kunnassa. Kaupungeissa läpimurto puuttuu.

Kokoomus kävi vaaleihin ensi kertaa Petteri Orpon johdolla. Viime päivien mielipidemittauksissa puolue on ollut kärjessä, mutta se ei ole pystynyt ottamaan selvää eroa muihin eikä varsinkaan nousemaan viime kuntavaalien veroiseen suosioon.


Perussuomalaisia jännittää, miten paljon hallitusvastuu rouhaisee tuloksesta.

Timo Soini on puheenjohtajien konkari ja tietää, että vaalimenestys riippuu vahvasti ehdokasmäärästä. Puolue ei nyt onnistunut saamaan listoilleen yhtä paljon ehdokkaita kuin viimeksi, mutta vaikeaa se oli muillekin. Vain vihreillä ja kristillisdemokraateilla on ehdokkaita enemmän kuin viime kuntavaaleissa.

Ensimmäistä kertaa puolueensa vievät kuntavaaleihin vasemmistoliiton Li Andersson, Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Andersson sanoi vaalivalvojaisissa Le Bonkissa Helsingissä, että on ollut ehdolla monta kertaa, mutta ei ole koskaan jännittänyt niin paljon kuin nyt.

Edellisissä kuntavaaleissa lokakuussa 2012 kokoomus oli valtakunnallisesti suurin puolue 21,9 prosentin kannatuksella.

Toiseksi suurin oli Sdp 19,6 prosenttiin yltäneellä kannatuksellaan. Keskusta jäi viime kuntavaaleissa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 18,7 prosentilla.

Kaikkien kolmen suurimman puolueen kannatus heikkeni, eniten Sdp:n.

Viime kuntavaalien suurin voittaja oli perussuomalaiset, jonka kannatus kasvoi 12,3 prosenttiin aiempien kuntavaalien 5,3 prosentista. Taustalla olivat edellisenä vuonna käydyt menestyksekkäät eduskuntavaalit jytkyineen. Niiden perusteella puheenjohtaja Timo Soini odotti vielä makeampaakin voittoa.

Perussuomalaiset saivat viime kuntavaaleissa kerralla yli 700 uutta kuntavaltuutettua. Se nousi neljänneksi suurimmaksi kuntapuolueeksi.

Viime kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus pieneni edellisistä kuntavaaleista ja oli 58,3 prosenttia. Tietoa näiden vaalien äänestysprosentista odotettiin vielä 22.30 aikaan, mikä on poikkeuksellista.

Pohjat äänestysaktiivisuudessa nähtiin vuonna 2000, jolloin äänestysprosentti jäi 55,9:ään eli pienimmäksi sitten vuoden 1945 vaalien.

Kuntavaalien äänestysprosentti on säännönmukaisesti ollut pienempi kuin eduskuntavaaleissa. Viime eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli 70,1 prosenttia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen arvioi äänestysvilkkautta Kuntatalolla Helsingissä järjestetyissä vaalivalvojaisissa:

”Nyt on latteampi ilmapiiri kuin aikaisemmin. Ehkä se johtuu siitä, että on lyhyemmät kampanjat ja somessa ollaan enemmän. Mainontaa on vähemmän, koska on monet vaalit lähekkäin, puolueilla on vähemmän rahaa käytössä.”

Edellisen kerran kuntavaalit käytiin lokakuussa 2012, eli nykyisten valtuutettujen kausi on ollut tavallista pidempi.

Kuntavaalit päätettiin vuonna 2015 voimaan tulleessa kuntalaissa siirtää samaan rytmiin eduskuntavaalien kanssa. Vaalit ovat aina huhtikuun kolmantena sunnuntaina, ellei käy kuin tänä vuonna, jolloin kyseiselle viikonlopulle osuu pääsiäinen.

Koko maassa kuntavaltuutettuja valitaan yhteensä 8 999. Valtuustojen toimikausi alkaa 1. kesäkuuta 2017.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Valtakunnan ääniharavat


 Ääntenlaskennan edetessä kuntavaalien ääniharava on kokoomuksen Jan Vapaavuori, 14080 ääntä Helsingissä.

 Tuula Haatainen, Sdp, Helsinki 3710 ääntä.

 Li Andersson, vas, Turku 3256 ääntä.

 Eero Heinäluoma, Sdp, Helsinki 3056 ääntä.

 Sanna Marin, Sdp, Tampere 3028 ääntä.

 Anni Sinnemäki, vihr, Helsinki 2977 ääntä.

 Jaana Pelkonen, kokoomus, Helsinki, 2229 ääntä

 Lauri Lyly, Sdp, Tampere 2160 ääntä.

 Jussi Halla-aho, ps, Helsinki 2160 ääntä.

 Emma Kari, vihr, Helsinki 2111 ääntä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  6. 6

   Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  9. 9

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Dubain šeikki armahti vankilaan tuomitun brittimiehen – Kolmen kuukauden rangaistus oli tullut toisen miehen koskettamisesta baarissa
  3. Björn Wahlroosin mielestä perustuslakiuudistus on johtanut tilanteeseen, jossa Suomea ei johda kukaan – ”Mitä enemmän syventyy perustuslakiin, sitä enemmän siitä tulee lievä myötähäpeän fiilis”
  4. Poliisi ampui espanjalaisturistin Rio de Janeirossa
  5. Tunti sitten
  6. Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen
  7. Puolustusvoimat selvittää, osallistuiko joku Tampereen mielenosoitukseen palveluspuvussa, poliisi käy läpi netissä julkaistuja videoita – ”On omaa kuvaa, sitä on saatu somesta ja on muualtakin”
  8. Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti
  9. Baselin kirous? Henri Kontinen ja John Peers putosivat jälleen ensimmäisellä kierroksella
  10. Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa
  11. Näyttelijäliitto aloittaa työnantajille suunnatun kampanjan ahdistelun vähentämiseksi – Suurinta osaa näyttelijöistä on seksuaalisesti ahdisteltu
  12. Varhaiskasvatusjohtaja kiistää mielipidekirjoituksessa esitetyt väitteet helsinkiläispäiväkotien epätasa-arvoisuudesta – ”En tiedä, mistä tässä on kysymys”
  13. Näytä lisää