Politiikka

Vihreille selvä vaalivoitto, kokoomus piti suurimman kuntapuolueen asemansa – kaikki hallituspuolueet menettivät kannatustaan

Sdp:n haave suurimman puolueen asemasta ei toteutunut, Antti Rinteen mukaan syynä on Helsingin pormestariasetelma, joka suosi kokoomusta ja vihreitä.

Kuntavaalien suurimmaksi puolueeksi nousi kokoomus. Puolueen kannatus oli 20,7 prosenttia, mikä on kaikesta huolimatta puolueelle heikompi tulos kuin edellisvaaleissa.

Sdp jäi toiseksi 19,4 prosentin kannatuksella. Se on hieman huonompi tulos kuin edellisissä kuntavaaleissa ja alle tason, jota mielipidemittaukset lupailivat demareille vielä alkuvuodesta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi helmikuun alussa Sdp:n puoluekokouksessa, että Sdp:lle kelpaa vain vaalivoitto. Sunnuntaina hän myönsi, että voittoa ei tule.

”Sitä ei tule. Sdp on toiseksi suurin puolue”, Rinne sanoi. Hän ei lähtenyt arvioimaan, mitä se tarkoittaa hänen asemansa kannalta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Puheenjohtajan asema päätettiin helmikuun puoluekokouksessa”, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan demareiden tulosta heikentää erityisesti heikko menestys suurissa kaupungeissa. Sdp näytti alustavien tulosten mukaan olevan menettämässä asemiaan Helsingin lisäksi muun muassa Turussa ja Tampereella.

Demarien melko alakuloisessa tunnelmassa Rinne etsi lohtua siitä, että hallituspuolueet näyttivät menettävän kannatustaan verrattuna eduskuntavaaleihin. Hän ennusti, että tämä saattaa heikentää hallituksen yhteistyökykyä.

”Me haastetaan hallitusta eduskunnassa ja kuntien valtuustoissa entistä vahvemmin”, hän vakuutti.

Kokoomuslaiset uskalsivat puoli yhdentoista aikaan hurrata jo vapautuneesti, kun puheenjohtaja Petteri Orpo palasi omiensa pariin ravintola Maxinen vaalivalvojaisiin.

”Rohkenen sanoa, että taisi tulla vahva voitto. Iso kiitos Jannelle”, Petteri Orpo sanoi hurjan henkilökohtaisen äänimäärän kerännyttä Jan Vapaavuorta tarkoittaen.

Orpo kiitteli kampanjaväen ja 6 000 ehdokkaan työpanosta sekä Helsingissä että ympäri maata.

”Kokoomuksen lippu liehuu Helsingin kaupungintalon salossa jatkossakin. Se on hieno juttu ja iso asia kokoomukselle. Nyt kun täällä stadissa ollaan, mun täytyy antaa iso käsi Jannelle”, Orpo sanoi.

Vihreät näyttävät hyödyntäneen oppositioasemaansa paremmin kuin Sdp, sillä puolueelle tuli merkittävä vaalivoitto. Vihreät saivat 12,4 prosentin kannatuksen, kun edellisvaaleissa sitä kannatti 8,5 prosenttia äänestäjistä.

”Puolue nousee uudelle tasolle”, puheenjohtaja Ville Niinistö vastasi kysymykseen, mikä on vaalituloksen merkitys vihreille.

”Kunnissa tämä tarkoittaa pitkäjännitteisempää talouspolitiikkaa. Ei mietitä vain ensi vuoden budjettia vaan pidemmälle.”

Entä mitä vaalitulos merkitsee väistyvälle puheenjohtajalle?

”Kattoon tullaan tänään hyppimään.”

Vastaavasti iso tappio tuli hallituspuolue perussuomalaisille, joiden kannatus jäi 8,8 prosenttiin. Edellisissä kuntavaaleissa puolue veti 700 uutta valtuutettua ja sai 12,3 prosentin kannatuksen.

Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Helsingin Ostrobotnialla puheenjohtaja Timo Soini myönsi tappion vähän ennen yhtätoista illalla.

”Turpiin tuli. Ei siitä mihkään päästä, että me hävittiin nää vaalit”, Soini sanoi. Soinin mukaan puolueessa alkaa uusi aika, kun ”vanha samurai” lähtee ja uudet tulevat tilalle.

Viimeisiä vaalejaan luotsaava Soini tiesi jo ennakkoäänistä, miten tulee käymään. Tuttu riehakkuus oli kaukana, kasvoilla oli pettymystä.

”On tässä sen verran monet vaalit nähty [ettei yllätä], ja tämä taitaisi olla toinen tappio. Mikään herneenvarsi ei yllä taivaaseen asti”, Soini sanoi.

Pääministeripuolue keskustan kannatus oli 17,5 prosenttia, kun viime vaaleissa puolue ylsi 18,7 prosenttiin.

”Kyllä se täytyy myöntää, että jos jäädään alle 18 prosentin, se on pieni pettymys”, puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi omassa puheenvuorossaan keskustan vaalivalvojaisissa Loisteessa. Ääntenlaskennan alkupuolella keskusta näytti olevan vaalien suurin puolue, mutta myös Sipilä tiesi, että lopullisissa tuloksissa keskustan osuus äänistä kutistuu.

”Aika lähellä ollaan odotettua tulosta. Puolisen prosenttiyksikköä ollaan oman tavoitteeni alapuolella”, Sipilä sanoi kello 23:n jälkeen.

”Tätä voisi luonnehtia vaikeana aikana sisulla ja sydämellä tehdyksi hienoksi tulokseksi”, Sipilä sanoi ja sai aplodit omiltaan.

Ministeri Anu Vehviläisen (kesk) mukaan hallitusvastuu painaa.

”Jos pidämme viime vaalien lukemat, on jo torjuntavoitto”, Vehviläinen sanoi puolueen vaalivalvojaisissa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti puolueensa valtakunnallista tulosta äärimmäisen hyvänä ennakkoäänten perusteella. Puolueen kannatus oli lopulta sama kuin perussuomalaisilla eli 8,8 prosenttia.

”Meillä on hyvä yhteishenki puolueen sisällä. Asiakysymykset, sote ja koulutusasiat ovat saaneet kiitosta, on tullut uusia äänestäjiä”, Andersson arvioi.

Rkp:n tulos oli 4,9 prosenttia ja kristillisdemokraattien 4,1 prosenttia.

Kd:n puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan kyseessä voi olla ennakkoäänten perusteella kaikkien aikojen kuntavaalitulos.

Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolueen tulos näyttää lupaavalta.

”Parempaa kuin viime vaaleissa, ja meidän äänet yleensä nousevat varsinaisena vaalipäivänä.”

Näissä kuntavaaleissa äänestettiin vilkkaasti ennakkoon. Kaikkiaan 1,1 miljoonaa äänioikeutettua äänesti etukäteen, mikä tarkoittaa 26,6:ta prosenttia äänioikeutetuista.

Sunnuntain kuntavaaleista on joidenkin puolueiden vastalauseista huolimatta tulossa myös välimittaus hallituksen ja opposition tämänhetkisestä suosiosta. Nyt jo pedataan asetelmia vuoden 2019 eduskuntavaaleihin, vaikka välissä ovatkin vielä maakunta- ja presidentinvaalit ensi vuonna.

Vähän ennen vaaleja tehdyissä mielipidemittauksissa kolmen suurimman puolueen kannatus on ollut liki tasoissa.

Liikkuvien äänestäjien määrä on suuri. Viime eduskuntavaaleista tehdyn tutkimuksen perusteella kolmannes vaalipäivänä äänestävistä päätti puoluevalintansa vain joitakin päiviä ennen vaalipäivää tai aivan viime tipassa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne innostui puolueensa syksyn ja talven gallupmenestyksen siivittämänä asettamaan helmikuun alun puoluekokouksessa tavoitteeksi, että Sdp:stä tulee vaaleissa suurin kuntapuolue.

Sdp oli vielä vuoden 2004 vaaleissa suurin kuntapuolue. Seuraavissa vaaleissa se menetti aseman kokoomukselle.

Sdp:llä on kunniakas kuntahistoria. Se oli vuosina 1950–1996 pidetyissä kuntavaaleissa aina suurin puolue lukuun ottamatta vuoden 1960 vaaleja.

Toinen kovia tavoitteita asettanut on vihreiden Ville Niinistö, jolle nämä ovat viimeiset vaalit puheenjohtajana. Niinistö sanoi tammikuussa, että vihreät tavoittelevat 14 prosentin kannatusta ja vihreiden valtuutettujen määrän kasvattamista noin 50 prosentilla 500:aan.

Ihan tähän Niinistö ei prosenteissa päässyt, joskin paikkoja tuli 536.

Myös muiden puolueiden puheenjohtajilla on paljon pelissä. Keskusta on Juha Sipilän johdolla nyt pääministeripuolue, ja siinä asemassa puolue saa yleensä takkiinsa vaaleissa.

Pienissä kunnissa keskustan valta-asemaa on ollut vaikea horjuttaa: puolueella on ollut yli puolet valtuustopaikoista 78 kunnassa. Kaupungeissa läpimurto puuttuu.

Kokoomus kävi vaaleihin ensi kertaa Petteri Orpon johdolla. Viime päivien mielipidemittauksissa puolue on ollut kärjessä, mutta se ei ole pystynyt ottamaan selvää eroa muihin eikä varsinkaan nousemaan viime kuntavaalien veroiseen suosioon.

Timo Soini on puheenjohtajien konkari ja tiesi jo etukäteen, että vaalimenestys riippuu vahvasti ehdokasmäärästä. Puolue ei nyt onnistunut saamaan listoilleen yhtä paljon ehdokkaita kuin viimeksi, mutta vaikeaa se oli muillekin. Vain vihreillä ja kristillisdemokraateilla on ehdokkaita enemmän kuin viime kuntavaaleissa.

Ensimmäistä kertaa puolueensa vievät kuntavaaleihin vasemmistoliiton Li Andersson, Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Äänestysprosentti parani edellisvaaleista ja oli 58,8 prosenttia. Viime kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus pieneni edellisistä kuntavaaleista ja oli 58,3 prosenttia.

Pohjat äänestysaktiivisuudessa nähtiin vuonna 2000, jolloin äänestysprosentti jäi 55,9:ään eli pienimmäksi sitten vuoden 1945 vaalien.

Kuntavaalien äänestysprosentti on säännönmukaisesti ollut pienempi kuin eduskuntavaaleissa. Viime eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus oli 70,1 prosenttia.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen arvioi äänestysvilkkautta Kuntatalolla Helsingissä järjestetyissä vaalivalvojaisissa:

”Nyt on latteampi ilmapiiri kuin aikaisemmin. Ehkä se johtuu siitä, että on lyhyemmät kampanjat ja somessa ollaan enemmän. Mainontaa on vähemmän, koska on monet vaalit lähekkäin, puolueilla on vähemmän rahaa käytössä.”

Edellisissä kuntavaaleissa lokakuussa 2012 kokoomus oli valtakunnallisesti suurin puolue 21,9 prosentin kannatuksella.

Toiseksi suurin oli Sdp 19,6 prosenttiin yltäneellä kannatuksellaan. Keskusta jäi viime kuntavaaleissa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 18,7 prosentilla.

Tuolloin kaikki kolme suurinta puoluetta ottivat takkiinsa, eniten Sdp. Viime kuntavaalien suurin voittaja oli perussuomalaiset, jonka kannatus kasvoi 12,3 prosenttiin aiempien kuntavaalien 5,3 prosentista. Taustalla olivat edellisenä vuonna käydyt menestyksekkäät eduskuntavaalit jytkyineen.

Edellisen kerran kuntavaalit käytiin lokakuussa 2012, eli nykyisten valtuutettujen kausi on ollut tavallista pidempi.

Kuntavaalit päätettiin vuonna 2015 voimaan tulleessa kuntalaissa siirtää samaan rytmiin eduskuntavaalien kanssa. Vaalit ovat aina huhtikuun kolmantena sunnuntaina, ellei käy kuin tänä vuonna, jolloin kyseiselle viikonlopulle osuu pääsiäinen.

Koko maassa kuntavaltuutettuja valitaan yhteensä 8 999. Valtuustojen toimikausi alkaa 1. kesäkuuta 2017.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Ääniharavat


 Jan Vapaavuori, kok, ­Helsinki 29 547 ääntä.

 Anni Sinnemäki, vihr, Helsinki 8 854 ääntä

 Tuula Haatainen, Sdp, Helsinki 7 428 ääntä.

 Eero Heinäluoma, Sdp, Helsinki 6 511 ääntä.

 Jaana Pelkonen, kokoomus, Helsinki, 6 466 ääntä

 Li Andersson, vas, Turku 6 374 ääntä.

 Emma Kari, vihr, Helsinki, 5 865 ääntä.

 Sanna Marin, Sdp, ­Tampere 5 781 ääntä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää