Politiikka    |   HS-Analyysi

Kokoomus otti torjuntavoiton ja huuhtoi pois viime vuosien traumat – Sdp ajautui umpikujaan tekemällä huonoimman kuntavaalituloksen ainakin 64 vuoteen

Kokoomus oli pari vuotta sitten tuuliajolla. Nyt se teki taitavan kampanjan, sai Jan Vapaavuoresta pelastajan ja haki kuntavaalivoiton. Sosiaalidemokraattien tilanne puolestaan näyttää synkältä. Yhtä heikkoa tulosta ei ole nähty pääoppositiopuolueelta ainakaan sitten vuoden 1953.

Kuntavaalien suuri tarina on vihreiden merkittävä vaalivoitto ja perussuomalaisten raju tappio. Vihervasemmisto oli laajemminkin vaalien suuri voittaja, ja maahanmuuttajataustaisten valtuutettujen määrä vaikutti kasvaneen.

Väistyvät puheenjohtajat Ville Niinistö (vihr) ja Timo Soini (ps) jättävät joukkonsa täysin vastakkaisissa asetelmissa. Soinin aiemmat vaalivoitot näyttävät sulavan. Niinistö taas poistuu puheenjohtajan pallilta poliittisen uransa huipulla.

Vuosi sitten Niinistölle naureskeltiin, kun hän sanoi puoluekokouksessa, että vihreiden tavoite on olla pääministeripuolue. Enää tavoite ei tunnu naurettavalta. Kaukaiselta, kyllä, mutta ei naurettavalta.

Se, että vihreät pyyhki näyttävästi Jyväskylän kaltaisen keskisuuren suomalaisen kaupungin ykköspuolueeksi, on myrskyvaroitus. Vihreistä on tullut yleispuolue, joka tuo sille varmasti omat kasvukipunsa jatkossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaalipäivä tarjosi myös monia muita mielenkiintoisia huomioita. Ehkä tärkein niistä koskee Sdp:n ja kokoomuksen hyvin erilaisia suuntia.

Kaikki muut oppositiopuolueet paitsi pääoppositiopuolue Sdp kasvattivat kannatustaan. Se on ainutlaatuista. Keskustaliberaalin e2-ajatuspajan tutkijan Jussi Westisen mukaan näin ei ole käynyt ainakaan sitten vuoden 1953.

Pääoppositiopuolue ei siis saanut oppositiolle menneestä lisäkannatuksesta mitään. Tuloksen heikkoutta alleviivaa se, että toinen vasemmistopuolue vasemmistoliitto käänsi oman vuosia jatkuneen laskunsa.

Sdp on nyt vaikeassa tilanteessa. Entistä vaikeammaksi asetelman tekee se, että puheenjohtaja Antti Rinne sai kolmen vuoden mandaatin vain pari kuukautta sitten puoluekokouksessa.


Viime eduskuntavaalien jälkeen puoluekokous päätettiin siirtää järjestettäväksi ennen kuntavaaleja. Puoluehallitus halusi todennäköisesti varmistaa, että historiansa huonoimman eduskuntavaalituloksen tehnyt Sdp ei menisi kuntavaaleihin Rinteen johdolla, jos gallup-lukemat pysyvät matalina. Ne kuitenkin nousivat, ja niin nousi myös demarien hybris.

”Täällä puhutaan vähän kuin seuraavat eduskuntavaalit olisi jo voitettu ja pääministeripaikka taputeltu. Sinne on vielä todella pitkä matka, että vaalivoitto tulee”, muistutti demaritaustaisen Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander Savon Sanomille helmikuun puoluekokouksen jälkeen.

Nyt päätös siirtää puoluekokous aikaan ennen kuntavaaleja on asettanut demarit vaikeaan tilanteeseen. Rinteellä on tuore mandaatti, mutta hänen liikkumatilansa näyttää hyvin ahtaalta.

Samalla on vaikea sanoa, kuka Sdp:stä edes lähtisi haastamaan Rinnettä. Yksi vaihtoehto voisi olla kansanedustaja Sanna Marin, joka sai Tampereella huikean äänisaaliin.

Jos demarit on nyt vakavan itsetutkiskelun edessä, kokoomuksessa tunnelma on päinvastainen.

”Olemme tulleet vahvasti takaisin valtakunnanpolitiikassa”, puheenjohtaja Petteri Orpo hehkutti sunnuntai-iltana vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Kyse ei ollut lapsuksesta. Kokoomus toki menetti kannatusta viime kuntavaaleista. Tulos suurimpana kuntapuolueena on kuitenkin kokoomukselle henkisesti tärkeä torjuntavoitto, viesti siitä, että se on palannut. Myös valtakunnan tasolla.

Vaalituloksen tarkastelun täytyy alkaa Jan Vapaavuoresta. Vapaavuoren päätös lähteä Helsingin pormestarikisaan oli elintärkeä: kokoomuksella ei olisi ollut tarjota tilalle juuri yhtään varteenotettavaa vaihtoehtoa. Vapaavuoren saamat noin 30 000 ääntä on posketon määrä, ja tarkoittaa todennäköisesti sitä, että hän on haalinut äänestäjiä myös muista puolueista.

Kolme vuotta sitten Vapaavuori raivosi Ilta-Sanomien mukaan nöyryytettynä Lahden illassa, kun hänelle ei löytynyt edes paikkaa vastavalitun puheenjohtajan Alexander Stubbin pöydästä. Pian sen jälkeen Vapaavuori, yksi kokoomuksen pätevimmistä poliitikoista, lähti nuolemaan haavojaan Euroopan investointipankkiin.

Nyt hän palasi puolueensa pelastajana. Tietyllä tapaa Vapaavuoren kaari pohjalta huipulle symboloi kokoomuksen viime vuosien kehitystä laajemminkin. Niitä vuosia voisi nimittäin luonnehtia puolueelle traumaattisiksi.

Stubbin nousu puheenjohtajaksi vuonna 2014 jakoi puoluetta pahasti. Kokoomukselle vaalivoittoja tehtaillut puoluesihteeri Taru Tujunen lähti. Uusi puoluesihteeri Minna Arve oli Stubbilta epäonnistunut valinta ja sai pian käytännössä potkut.

Eduskuntavaaleissa 2015 tuli tappio. Hallitusohjelmassa kokoomus, perinteinen liberaali sivistyspuolue, sitoutui koulutusleikkauksiin, varhaiskasvatusmaksujen nostoon ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamiseen.

Ei ollut yllätys, että kokoomus lähti viime syksynä kuntavaaleihin pitkältä takamatkalta.

Kokoomus kävi kuitenkin Orpon ja puoluesihteeri Janne Pesosen johdolla taitavan kampanjan, jossa myöskään opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen panosta ei pidä aliarvioida.

Kokoomus ei jäänyt makaamaan vihreiden tuleen, vaan lähti vastahyökkäykseen varhaiskasvatuksen ja koulutuksen puolestapuhujana. Se vaati kovaa pokkaa. Perhevapaamallin porvaripuolue lainasi suurimmalta palkansaajakeskusjärjestöltä SAK:lta.

Monelle äänestäjälle kokoomus onnistui profiloitumaan ihmiskasvoisena puolueena, joka on varhaiskasvatuksen, naisten työllisyyden ja tasa-arvon puolella.

Samalla kovempi markkinaliberalismi häivytettiin hienovaraisesti taka-alalle. Edes asiantuntijoiden kova kritiikki sote-uudistuksen valinnanvapauden aikataulusta ei näytä painaneen äänestäjien vaakakupissa. Kokoomus keskittyi sivuuttamaan ongelmat ja toistelemaan, että kaikki pääsevät jatkossa terveyspalvelujen piiriin.

Se toimi. Hallitusohjelman taakasta huolimatta kampanjan sanoma oli positiivinen, eteenpäin katsova, hyvä selkänoja ehdokkaille.

Voi kenties sanoa, että kokoomus on jollain tavalla löytänyt itsensä ensimmäistä kertaa sitten Taru Tujusen ja Jyrki Kataisen lähdön. Parin viime vuoden traumat on nyt ehkä huuhdottu pois.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Politiikka
 • Kokoomus
 • Sdp
 • Vihreät
 • Vasemmistoliitto
 • Keskusta
 • Demokratia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  3. 3

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  4. 4

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  5. 5

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  6. 6

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää