Politiikka

Sipilän hallitus ajaa tiedustelulakia nopeutetusti voimaan – Rkp:n kanta voi ratkaista asian

Tiedustelulain edellyttämien perustuslakimuutosten tekeminen nopeutetusti olisi erittäin poikkeuksellista. ”Uuden perustuslain aikana niin ei ole tehty kertakaan”, entinen pääsihteeri Seppo Tiitinen sanoo.

Juha Sipilän (kesk) hallitus haluaisi tehdä tiedustelulain edellyttämät muutokset perustuslakiin nopeutetusti jo tällä vaalikaudella.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on esittänyt asiaa jo moneen otteeseen ja toisti toiveensa tiistaina kokoomuksen tiedotustilaisuudessa. Myös sisäministeri Paula Risikko (kok) on ehdottanut nopeutettua aikataulua. Samaa sanoi pääministeri Juha Sipilä sunnuntaina Lännen Median haastattelussa.

Nopeutettu käsittely ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu, sillä se edellyttää eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistöä. Tämä tarkoittaa 166:a kansanedustajaa, eli hallituspuolueet eivät saa asiaa yksin läpi.

Kriittisimmin tiedustelulain nopeutettuun käsittelyyn ovat aiemmin suhtautuneet vihreät ja vasemmistoliitto. Ne eivät kuitenkaan kahdestaan pysty estämään nopeutettua käsittelyä, sillä niillä on yhteensä 27 kansanedustajaa. Vaa’ankieli saattaakin olla Rkp, jolla on yhdeksän kansanedustajaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan ”asiaa pitää harkita kunnolla”.

”Nopeutettu säätämisjärjestys olisi erittäin poikkeuksellista. Ja sille pitää olla todella hyvät perusteet, että se on juuri tässä tapauksessa välttämätöntä”, Henriksson sanoo. Hän on myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen.

”Poikkeuksesta ei saa tulla uusi käytäntö.”

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on myös perustuslakivaliokunnan jäsen. Hän on samoilla linjoilla. ”Se on äärimmäisen poikkeuksellinen keino, jota pitäisi käyttää vain hätätapauksessa”, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan vihreät eivät sinänsä halua kaataa tiedustelulakia. ”Olemme valmiita keskustelemaan siitä.”

Niinistön mukaan hallituksella on selitystaakka, miksi laki pitäisi säätää nopeutetusti. ”Hallituksella on selitystaakka myös myös perustuslain muotoilun osalta: onko kirjaus kansallisesta turvallisuudesta riittävän tarkkarajainen.”

Suurin oppositiopuolue Sdp suhtautuu nopeutettuun käsittelyyn ”varovaisen myönteisesti”.

”Otamme lopullisen kannan asiaan sitten, kun lait ovat eduskunnan käsittelyssä”, Sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sanoo.

”Edellytyksenä on lakiesitys, jossa kansallisen turvallisuuden vaatimukset toteutuvat siten, että kansalaisten perusoikeuksia ei poljeta.”

Ojala-Niemelä muistuttaa, että Suomessakaan ei eletä lintukodossa. ”Viranomaisilla pitää olla riittävät valtuudet selvittää kansakuntaan kohdistuvia uhkia.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen on kriittisempi lain kiirehtimisen suhteen.

”Olen hieman hämmentynyt siitä, että pääministeri ottaa asiaan tässä vaiheessa näin voimallisesti kantaa”, Pekonen sanoo.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että tiedustelulakia valmistelleet työryhmät julkistavat raporttinsa vasta ensi viikon keskiviikkona. Sisäministeriön ja puolustusministeriön työryhmien lisäksi tiedustelulainsäädännön uudistamisessa on mukana myös kansanedustaja Tapani Töllin (kesk) johtama parlamentaarinen seurantaryhmä.

Pekosen mukaan vasemmistoliitto ei ole vielä ottanut lopullista kantaa tiedustelulakeihin.

”Suhtaudun kiirehtimiseen kuitenkin kriittisesti. Tässä puhutaan valtavan isoista asioista, jotka koskettavat ihmisten perusoikeuksia. Pelkään, että nopeutetusta aikataulusta tulee ennakkotapaus”, Pekonen sanoo.

Perustuslain muuttamista voidaan nopeuttaa, jos se julistetaan eduskunnan viiden kuudesosan enemmistöllä kiireelliseksi. Tämän jälkeen laki voidaan hyväksyä kahden kolmasosan enemmistöllä.

Kiireelliseksi julistaminen olisi hyvin poikkeuksellista. Eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan uuden, vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain aikana näin ei ole tehty kertaakaan. Tiitinen muistelee, että sen sijaan 1970-luvulla lakeja säädettiin jatkuvasti kiireellisinä.

”Nykyisen perustuslain perusteluissa todetaan, että nopeutettua menettelyä pitäisi käyttää vain erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa”, Tiitinen sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on samoilla linjoilla. ”Perustuslain suhteelliseen pysyvyyteen ja valtio-oikeudelliseen asemaan liittyvien näkökohtien vuoksi on valiokunnan mielestä tärkeää, että perustuslain tekstin muutokset käsitellään pääsäännön mukaan perustuslain 73 §:n 1 momentin mukaisessa, niin sanotussa normaalissa perustuslainsäätämisjärjestyksessä”, valiokunta sanoi mietinnössään vuonna 2005.

Nopeutettua menettelyä ei perustustuslakivaliokunnan mielestä tulisi käyttää, ”ellei perustuslain sanamuodon kiireelliselle muuttamiselle ole poikkeuksellisesti välttämätöntä tarvetta”.

Seppo Tiitisen mukaan uusille tiedustelulaeille on sinänsä tarvetta. ”Kun katsoo mikä maailman turvallisuustilanne on – ja Pietarissa ja Tukholmassa on terroritekoja – niin se antaa perusteita sille, että Suomella pitäisi olla omaa tiedustelua. Että tiedämme missä mennään”, Tiitinen sanoo.

Tiitinen toimi suojelupoliisin päällikkönä vuosina 1978–1990.

Tiedustelulait antaisivat suojelupoliisille ja puolustusvoimille oikeuden seurata luottamuksellista viestintää ilman konkreettista rikosepäilyä. Viranomaiset voisivat toimia näin, jos he epäilevät toimintaa, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta.

Perustuslaissa taataan yksityisen viestin suoja. ”Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton”, perustuslain 10. pykälässä sanotaan. Viestintäsalaisuutta on tähänkin asti voitu kuitenkin rikkoa esimerkiksi rikostutkinnassa tai rikoksen estämistarkoituksessa.

Siviilitiedustelua suunnitteleva työryhmä aikoo kuitenkin ehdottaa tämän oikeuden laajentamista. Suojelupoliisi voisi seurata kansallista turvallisuutta uhkaavia hankkeita varhaisemmassa vaiheessa ilman yksittäiseen henkilöön kohdistuvaa konkreettista rikosepäilyä.

Oikeuden laajentaminen edellyttää perustuslain muuttamista, sanoi oikeusministeriön työryhmä syksyllä. Työryhmän raportissa lähdettiin kuitenkin siitä, että muutos tehtäisiin normaalissa perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Normaali järjestys tarkoittaa sitä, että nykyinen eduskunta hyväksyisi perustuslain muutoksen yksinkertaisella enemmistöllä lepäämään ja seuraava eduskunta hyväksyisi sen kahden kolmasosan enemmistöllä. Näin ollen tiedustelulait tulisivat voimaan vasta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ihmettelee, miksi lain nopeutetusta käsittelystä on viritetty keskustelu nyt – juuri ennen työryhmien raporttien julkistamista.

”Tarve laille on olemassa ja jos sen sisältö on hyväksyttävissä, niin voisi se mennä nopeamminkin”, Mikkonen sanoo. ”Silti on yllättävää, että se nostetaan keskusteluun juuri nyt.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiedustelulaki
 • Eduskunta
 • Sdp
 • Vasemmistoliitto
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: saman kuvan Instagramissa aivan eri kuvateksteillä jakavat pariskunnat

  4. 4

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvepääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  6. 6

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  7. 7

   Emilia Bottas vaihtoi uinnin esteratsastukseen vasta aikuisena ja kilpailee jo Helsinki Horse Show´ssa – ”Nyt on helpompi joustaa Valtterin kilpailujen mukaan”

  8. 8

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  9. 9

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  10. 10

   Weinstein-skandaali syvenee – Game of Thrones -näyttelijä Lena Headey syyttää tuottajaa ahdistelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  7. 7

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  8. 8

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  9. 9

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  10. 10

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää